Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Forse groei Nederlandse cruisemarkt

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km

UTRECHT (ANP) - Cruisevakanties zijn in Nederland bezig aan een ongekende opmars. Ondanks de economische malaise is de cruisemarkt het afgelopen jaar opnieuw fors gegroeid met 31,7 procent naar ruim 86.000 passagiers.

Dit blijkt uit de passagierscijfers van de Dutch Cruise Council (DCC) over 2011, die dinsdag op de Vakantiebeurs in Utrecht zijn bekendgemaakt. De vereniging van cruiserederijen noemt de groeicijfers ongekend voor de reismarkt, waarin het cruisesegment duidelijk aan een inhaalslag bezig is.

Ook voor de komende jaren heeft de organisatie positieve verwachtingen en streeft naar 160.000 Nederlandse passagiers. Wereldwijd realiseert de cruisesector een omzet van bijna 50 miljard dollar (39 miljard euro) per jaar en verwelkomt 20 miljoen passagiers aan boord, waarvan 5,5 miljoen uit Europa.

„Steeds meer Nederlanders ontdekken de cruise. De mond-tot-mondreclame is hierbij erg belangrijk", licht voorzitter Nico Bleichrodt van de DCC. „Mensen horen en weten steeds meer over cruises en de mogelijkheden, ook wordt duidelijk dat cruisen voor iedereen is. Elke schip is anders, elke rederij heeft zijn eigen filosofie. Er zijn schepen voor 200, maar ook voor 5000 passagiers. Bij vrijwel elke reiziger past een cruise. Dat besef geeft een enorme impuls aan de markt."

Twee derde van de Nederlandse cruisepassagiers kiest voor een cruise in Europa. De meest populaire bestemming is de westelijke Middellandse Zee, met een aandeel van ruim 20 procent. Ook afgelopen jaar verwelkomde dit vaargebied meer passagiers. De grootste groei is voor Noord-Europa, die meer dan verdubbelde, op de voet gevolgd door de Baltische Zee (Baltische Staten en Sint Petersburg).

Door de aanhoudende groeicijfers richten steeds meer rederijen zich op de Nederlandse markt. Dit komt ook tot uiting in de stijging van het aantal vertrekken uit de Nederlandse havens Amsterdam, Rotterdam en IJmuiden. Vorig jaar kwamen 168 schepen naar een Nederlandse cruisehaven, in 2012 zijn dat er al 225.

14 juni '24 ( 9:26)

Armin van Buuren produceert themalied voor Kinderen voor Kinderen NXT

Armin van Buuren heeft de eerste single van de nieuwe popgroep Kinderen voor Kinderen NXT geproduceerd. Het nummer heet Superkracht en is dit jaar het themalied voor de Kinderpostzegels.

14 juni '24 ( 8:48)

Frans Bauer schuift aan bij eerste Groots-show Guus Meeuwis

Frans Bauer treedt vrijdagavond op tijdens de eerste show van de laatste reeks Groots met een zachte G-concerten van Guus Meeuwis. Dat maakt Meeuwis bekend op Instagram.

13 juni '24 (11:02)

Vaderdag: zo zet jij jouw ouwe heerlijk in het zonnetje (en heb je zelf ook een leuke dag)

Aankomende zondag is het weer Vaderdag. De perfecte gelegenheid om je vader te laten zien hoeveel je van hem houdt. Natuurlijk kan hij een nieuwe stropdas of een bos bloemen altijd waarderen, maar het is nog veel leuker om tijdens deze dag een leuke activiteit te doen. Inspiratie nodig? Lees dan snel verder!

13 juni '24 ( 8:35)

Organisator: 'domme beslissing' om te bezuinigen op Nationaal Vuurwerk

Het zou een "domme beslissing" zijn van de gemeente Rotterdam om geen geld meer te steken in het Nationaal Vuurwerk dat jaarlijks bij de Erasmusbrug wordt gehouden. Dat zegt Jasper Scholte van de organisator, het Rotterdamse bedrijf JMR Event Makers. De gemeente moet bezuinigen en wil niet langer geld steken in het evenement dat elke jaarwisseling tienduizenden bezoekers trekt.

12 juni '24 (13:12)

Merendeel in het water gevallen voorstellingen Oerol wordt ingehaald

Het merendeel van de voorstellingen die festival Oerol op Terschelling maandag moest annuleren door de hevige regenval, wordt ingehaald. Dat zegt artistiek leider Sabine Pater dinsdag tegen het ANP. Volgens Pater gingen er uiteindelijk zeven van de 34 voorstellingen door het slechte weer niet door en zijn deze woensdag en komend weekend grotendeels alsnog te zien. Daarnaast komen er extra dj's op het festivalhart op het Noordzeestrand draaien.

12 juni '24 (12:24)

Michael Ironside komt naar Heroes Dutch Comic Con

Heroes Dutch Comic Con heeft nog een bekende naam aangekondigd voor de aankomende editie. Acteur Michael Ironside is deze zomer te gast bij het evenement in de Jaarbeurs in Utrecht. "Michael Ironside is een prominente naam in de wereld van films en televisieseries", schrijft de organisatie. "Met meer dan 270 titels op zijn naam heeft de Canadees een indrukwekkende staat van dienst."

12 juni '24 (10:52)

Pathé Spuimarkt in Den Haag verandert 24 juli in Deadpool & Wolverine-theater

Pathé houdt op 24 juli een groot fan-event rond de première van de nieuwe actiefilm Deadpool & Wolverine. In bioscoop Spuimarkt in Den Haag wordt om 09.30 uur in alle zalen de nieuwe film van productiehuis Marvel vertoond. Het is daarmee volgens Pathé een van de eerste vertoningen van de film; in andere Nederlandse bioscopen draait de film pas aan het einde van de ochtend.

12 juni '24 ( 8:51)

Openingsfilm van Film by the Sea bekend

De 26e editie van het festival Film by the Sea opent op vrijdag 6 september met Een Schitterend Gebrek, de eerste Engelstalige film van Michiel van Erp. De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller uit 2003 van Arthur Japin, die samen met Ursula Rani Sarma ook het scenario voor de film schreef. De hoofdrollen worden vertolkt door Dar Zuzovsky, Jonah Hauer-King, Sam Hazeldine en Maarten Heijmans.

11 juni '24 (10:56)

Comedian Ronny Chieng geeft extra show in Amsterdam

Acteur en comedian Ronny Chieng geeft in september een tweede show in Amsterdam. Naast zijn bezoek aan Amsterdam op 1 september treedt hij ook op 2 september op in Theater Amsterdam, maakt organisator MOJO dinsdag bekend.

11 juni '24 ( 9:08)

Jubileumeditie The Passion volgend jaar in Terneuzen

Het Zeeuwse Terneuzen is volgend jaar de gaststad voor de vijftiende editie van The Passion. Dat heeft de KRO-NCRV dinsdag bekendgemaakt.