Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Reisbranche kijkt bezorgd vooruit

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km

BAARN (ANP) - De Nederlandse reisbranche zit midden in een storm en kijkt bezorgd vooruit naar de rest van het jaar. Dat zei ANVR-voorzitter Steven van der Heijden donderdag op de nieuwjaarbijeenkomst van de koepelorganisatie voor de reiswereld.

Donderdag werd ook bekend dat kartelwaakhond NMa een onderzoek naar prijsafspraken in de reisbranche staakt. „Voor mij en veel van mijn collega's een van de meest vernederende ervaringen in mijn loopbaan", aldus Van der Heijden.

Het voorzichtige optimisme dat er bij de reisbedrijven aan het begin van het afgelopen jaar nog was, is inmiddels omgeslagen in bezorgdheid, stelde de ANVR-voorman. „De samenloop van omstandigheden waar we ons nu in bevinden, is slecht nieuws voor de reisbranche." Daarmee doelde hij op de matige vooruitzichten voor de economische groei, de niet zo rooskleurige ontwikkeling van de koopkracht en het daarmee samenhangende lage consumentenvertrouwen.

Vooral dat laatste baart de branche zorgen. „Wij zien graag consumenten die vroegtijdig, lang van tevoren bereid zijn hun vakantiereis te boeken en daarbij niet op een paar dubbeltjes letten", zei Van der Heijden. Waar hij aan toevoegde dat dit ook de zakenreiziger betreft, maar die laat het juist weer wat vaker afweten.

Bovendien kampt de reiswereld met een „gehavend vakantiebestemmingenpalet." Noord-Afrika heeft nog steeds bij grote groepen toeristen afgedaan als vakantiebestemming. En ook Griekenland wordt niet meer zo sympathiek bevonden als weleer. Daar komt nog een sterker wordende dollar bij. „Een duurdere dollar en dure olie zorgen voor hogere prijzen van veel vakanties, voornamelijk vliegvakanties en dan vooral naar landen buiten de eurozone."

Dat effect treedt wel verlaat op, doordat de risico's op korte termijn zijn afgedekt. „Al met al kan het niet anders dan dat de consument de neiging heeft om later te boeken", zei Van der Heijden. Terwijl het volgens de reisbranche juist wijsheid zou zijn om wel vroeg te boeken. Nu worden de hoge kortingen gegeven. Om meer mensen over de streep te trekken, buitelen de reisorganisaties over elkaar heen met flexibele omboekgaranties en speciale pakketten.

21 juni '24 (12:37)

Nieuwste editie van ‘Zuiderpark Vakantiepark’ luidt zomervakantie in

Met een hiphopfamileshow door Rico van Opgezwolle en Dries van Typhoon, knalt het Zuiderpark Vakantiepark de zomer in. Op maandag 15 juli gaat het vakantiepark van start en op donderdag 22 augustus is er voor het eerst een afsluitdag, met de voorstelling van EXIT van Piet Van Dycke in samenwerking met Kinderopvang 2Samen. Dit meldt het Zuiderpark Theater. 

21 juni '24 (11:03)

Amsterdam 750 jaar: Willeke Alberti treedt op

Willeke Alberti treedt op bij het startconcert van Amsterdam 750 in de Ziggo Dome. Sinds haar laatste solotournee in 2022 treedt de 79-jarige zangeres zelden op voor groot publiek. Voor de viering van het 750-jarig bestaan van de stad maakt Alberti dus een uitzondering, meldt de organisatie vrijdag. Naast Alberti verschijnen ook rapper Sef en dj Joost van Bellen op het podium van het openingsconcert.

21 juni '24 ( 9:12)

Fred & Friends line-up compleet met optreden Jamai

Jamai verschijnt dit najaar weer op het podium bij Fred & Friends. Daarmee is de line-up van het evenement van Fred van Leer compleet, meldt de organisatie.

21 juni '24 ( 8:45)

'Ademnood-dansfeest' moet meerdaags evenement worden

Het Ademnood-dansfeest waar Katja Schuurman en Babette van Veen aan werken moet een meerdaags evenement worden in de Ziggo Dome in Amsterdam of Rotterdam Ahoy. "Daar zijn we nog mee bezig", zei Schuurman donderdag in Shownieuws.

21 juni '24 ( 8:31)

Tweede show toegevoegd in De Kuip voor DI-RECT

DI-RECT geeft volgend jaar een tweede concert in De Kuip in Rotterdam. Het stadion maakt vrijdag bekend dat de Haagse rockers ook op 13 juni optreden.

21 juni '24 ( 8:30)

Grootste concert tot nu toe voor DI-RECT in De Kuip

DI-RECT treedt volgend jaar op 14 juni op in stadion De Kuip in Rotterdam. Het is het grootste concert uit de carrière van de Haagse band tot nu toe. De kaartverkoop begint zaterdagochtend.

20 juni '24 (12:05)

Organisatie Pinkpop besluit deel parkeerterrein af te sluiten

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.

20 juni '24 (11:35)

Dit is de eerste aangekondigde artiest voor Disney in Concert

Vajèn van den Bosch is als eerste artiest aangekondigd voor de optredens van Disney in Concert van 2025. De musicalactrice treedt op zaterdag 4 januari op in de Ziggo Dome in Amsterdam, werd donderdag bekendgemaakt.

20 juni '24 ( 9:15)

Utrechtse Staten maken zich hard voor meerjarige subsidie Bevrijdingsfestival Utrecht

De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

20 juni '24 ( 8:38)

Naar Graspop? Dan kan je niet parkeren

Tijdens deze editie van Graspop Metal Meeting in de Belgische plaats Dessel kunnen bezoekers niet parkeren. Volgens omroep VRT heeft de organisatie, door de hevige regen van dinsdag, alle parkeerplaatsen op het festivalterrein moeten sluiten. Onduidelijk is ook of en hoeveel bezoekers er op en nabij het festivalterrein nog kunnen kamperen.