Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kans op Elfstedentocht steeds groter

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km

LEEUWARDEN (Novum) - De kans dat binnen twee weken een Elfstedentocht plaatsvindt, wordt steeds groter. De Elfstedenbarometer schat de kans dinsdag op 41 procent. Vrijdag was dat nog 28 en donderdag nog maar 1 procent.

De barometer koppelt de Friese weersverwachting aan de ijsgroei en vergelijkt die met de laatste vijf edities van de tocht. Zondag kwamen de 22 rayonhoofden voor het eerst sinds 1997 bijeen.

Voorzitter van De Friesche Elf Steden Wiebe Wieling zei maandag dat het nog te vroeg is voor een Elfstedentocht. Hij verwacht niet dat de 'tocht der tochten' voor het weekeinde wordt verreden omdat het ijs op sommige plekken nog niet goed genoeg is.

Sinds zondag heeft Nederland voor het eerst deze eeuw te maken met een koudegolf. De maximumtemperatuur is sinds vorige week maandag niet meer boven het vriespunt gekomen. De afgelopen dagen daalde de temperatuur naar waarden tussen -10 en -20 graden.

Weeronline.nl voorspelt dinsdag wel dat verandering op komst is. De droge vrieskou wordt verdreven doordat de wind vanuit het noordoosten vochtigere lucht aan gaat voeren. Dinsdagavond raakt het steeds meer bewolkt en het kwik daalt daardoor niet verder dan tot -6 of -7 graden.

Ondertussen maken steeds meer Nederlanders zich op voor de eventuele tocht. Om zo veel mogelijk deelnemers en belangstellenden onder te brengen wordt onder meer het stadion van eerstedivisionist SC Cambuur in Leeuwarden omgebouwd tot hotel. Vakantiehuisverhuurder Belvilla meldt dat het wordt bedolven onder de vraag naar een huis langs de route.

17 juni '24 ( 9:08)

Line-up van 31e editie van Appelpop compleet met aankondiging Suzan & Freek

Appelpop heeft nieuwe acts bekendgemaakt die op het festival optreden. Daarmee is de volledige line-up bekend. Onder anderen Suzan & Freek, Son Mieux en Rondé staan op het programma van de 31e editie van Appelpop.

17 juni '24 ( 9:04)

Rock Werchter verduurzaamt festival met zonnepanelen en windmolen op terrein

Rock Werchter gaat een deel van zijn energie halen uit een eigen windturbine. Dat heeft het Belgische festival vrijdag via de eigen website laten weten. Het is volgens de organisatie het eerste festival in Europa dat een eigen windmolen gebruikt.

17 juni '24 ( 8:47)

Organisatie Oerol positief over 'een van natste edities in jaren'

De organisatie van het Oerol Festival is blij dat bezoekers van het jaarlijkse kunst- en cultuurevenement op Terschelling zich niet hebben laten tegengehouden door het onstuimige weer. Ook van de flexibiliteit en toewijding van de makers en artiesten is de organisatie onder de indruk. Volgens interim-directeur Daniële Streep was de 43e editie van Oerol een van de natste in jaren en moesten tien dagen lang de elementen worden getrotseerd, maar waren makers erg toegewijd om de voorstellingen te laten doorgaan of te verplaatsen.

14 juni '24 (11:45)

Rag'n'Bone Man komt eind dit jaar naar Nederland

Rag'n'Bone Man komt eind dit jaar naar Nederland. De Britse zanger geeft op 2 december een concert in AFAS Live in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO vrijdag bekend.

14 juni '24 (10:31)

Gratis buitendouches bij Lowlands, maar die zijn wel koud

Dit jaar is het voor het eerst mogelijk om buiten te douchen bij festival Lowlands. Naast de badhuizen waar bezoekers kunnen douchen zijn de buitendouches ook beschikbaar. Die zijn in tegenstelling tot de badhuizen gratis, maar niet even comfortabel als de douchehokjes, meldt Festileaks.

14 juni '24 ( 9:26)

Armin van Buuren produceert themalied voor Kinderen voor Kinderen NXT

Armin van Buuren heeft de eerste single van de nieuwe popgroep Kinderen voor Kinderen NXT geproduceerd. Het nummer heet Superkracht en is dit jaar het themalied voor de Kinderpostzegels.

14 juni '24 ( 8:48)

Frans Bauer schuift aan bij eerste Groots-show Guus Meeuwis

Frans Bauer treedt vrijdagavond op tijdens de eerste show van de laatste reeks Groots met een zachte G-concerten van Guus Meeuwis. Dat maakt Meeuwis bekend op Instagram.

13 juni '24 (11:02)

Vaderdag: zo zet jij jouw ouwe heerlijk in het zonnetje (en heb je zelf ook een leuke dag)

Aankomende zondag is het weer Vaderdag. De perfecte gelegenheid om je vader te laten zien hoeveel je van hem houdt. Natuurlijk kan hij een nieuwe stropdas of een bos bloemen altijd waarderen, maar het is nog veel leuker om tijdens deze dag een leuke activiteit te doen. Inspiratie nodig? Lees dan snel verder!

13 juni '24 ( 8:35)

Organisator: 'domme beslissing' om te bezuinigen op Nationaal Vuurwerk

Het zou een "domme beslissing" zijn van de gemeente Rotterdam om geen geld meer te steken in het Nationaal Vuurwerk dat jaarlijks bij de Erasmusbrug wordt gehouden. Dat zegt Jasper Scholte van de organisator, het Rotterdamse bedrijf JMR Event Makers. De gemeente moet bezuinigen en wil niet langer geld steken in het evenement dat elke jaarwisseling tienduizenden bezoekers trekt.

12 juni '24 (13:12)

Merendeel in het water gevallen voorstellingen Oerol wordt ingehaald

Het merendeel van de voorstellingen die festival Oerol op Terschelling maandag moest annuleren door de hevige regenval, wordt ingehaald. Dat zegt artistiek leider Sabine Pater dinsdag tegen het ANP. Volgens Pater gingen er uiteindelijk zeven van de 34 voorstellingen door het slechte weer niet door en zijn deze woensdag en komend weekend grotendeels alsnog te zien. Daarnaast komen er extra dj's op het festivalhart op het Noordzeestrand draaien.