Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Activisten organiseren klimtraining bij Awacs-bos

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km

BERLIJN (Novum) - Activisten gaan zaterdagmiddag klimtrainingen geven en actievoeren in de wederom met kap bedreigde Schinveldse Bossen. Het ministerie van Defensie heeft tot hun ongenoegen aangekondigd dit jaar weer een kapvergunning aan te gaan vragen omdat de bomen de AWACS-radarvliegtuigen in de weg zouden staan.

Een jaar of zes geleden lieten de ministeries van Defensie en Milieu ongeveer zes hectare bos kappen om de veiligheid rondom de aanvliegroute van de NAVO-vliegbasis Geilenkirchen in Duitsland te verbeteren. Actievoerders hadden toen uit protest boomhutten gebouwd. Veel omwonenden toonden zich solidair met hen. Op basis van een noodverordening werden toen tientallen mensen gearresteerd.

De Raad van State oordeelde later dat geen toestemming voor de kap had mogen worden verleend. De Limburgse gemeente Onderbanken, waar het bos onder valt, kreeg een schadevergoeding van vierhonderdduizend euro van het rijk. Toenmalig minister van VROM Jacqueline Cramer (PvdA) zei in 2008 dat als er in de toekomst nog bos moet worden gekapt bij Schinveld, dat niet meer onder dwang gebeurt.

De activisten van Groenfront kondigen aan zich te verzetten tegen elke nieuwe kappoging. "We gaan zaterdag ter plaatse het bezetten van een bos oefenen, en hebben zowel het dorp als onze eigen achterban opgeroepen mee te doen. Iedereen is welkom", aldus een woordvoerder.

De AWACS-basis viert zaterdag haar dertigjarige bestaan met een open dag. De NAVO heeft het aantal vluchten dit jaar overigens voor het eerst beperkt. Groenfront spreekt van een belangrijke maar symbolische stap, omdat de vluchten die nog wel worden uitgevoerd nog steeds 'extreme geluidsoverlast en luchtvervuiling' veroorzaken. Een meerderheid van de bevolking onder de aanvliegroutes zou sluiting van de basis als enige reële oplossing zien.

20 juni '24 (12:05)

Organisatie Pinkpop besluit deel parkeerterrein af te sluiten

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.

20 juni '24 (11:35)

Dit is de eerste aangekondigde artiest voor Disney in Concert

Vajèn van den Bosch is als eerste artiest aangekondigd voor de optredens van Disney in Concert van 2025. De musicalactrice treedt op zaterdag 4 januari op in de Ziggo Dome in Amsterdam, werd donderdag bekendgemaakt.

20 juni '24 ( 9:15)

Utrechtse Staten maken zich hard voor meerjarige subsidie Bevrijdingsfestival Utrecht

De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

20 juni '24 ( 8:38)

Naar Graspop? Dan kan je niet parkeren

Tijdens deze editie van Graspop Metal Meeting in de Belgische plaats Dessel kunnen bezoekers niet parkeren. Volgens omroep VRT heeft de organisatie, door de hevige regen van dinsdag, alle parkeerplaatsen op het festivalterrein moeten sluiten. Onduidelijk is ook of en hoeveel bezoekers er op en nabij het festivalterrein nog kunnen kamperen.

19 juni '24 ( 9:53)

Ticketmaster tegen ACM: ticketdoorverkoop kan via concurrent

Mensen die een ticket hebben gekocht bij Ticketmaster, maar daar vanaf willen, kunnen dat doen via andere doorverkoopplatforms. Die toezegging heeft de kaartverkoper gedaan aan de Autoriteit Consument & Markt. De ACM opende eerder een onderzoek naar belemmeringen door Ticketmaster voor klanten, als zij hun kaartjes wilden doorverkopen via een ander platform dan Ticketmaster. Die belemmeringen zijn tijdens het onderzoek weggenomen, meldt de toezichthouder woensdag.

19 juni '24 ( 8:45)

Graspop activeert woensdag noodplan om aanhoudende regen

Op Graspop Metal Meeting is woensdag een noodplan in werking gesteld om de vele regen. Het programma van woensdagavond op het metalfestival in het Belgische Dessel gaat niet door en ook kunnen de parkeerplaatsen woensdag niet open.

18 juni '24 (15:10)

Dit is het weer tijdens het Pinkpop-weekend

Het wordt komend weekend wisselend weer tijdens festival Pinkpop. Volgens Weeronline wordt het prima festivalweer, maar behoort een enkele bui wel tot de mogelijkheden.

18 juni '24 (11:32)

Provincie Overijssel ziet geen heil in structurele subsidieverhoging Bevrijdingsfestival

De organisatie van het Bevrijdingsfestival in Overijssel hoeft niet te rekenen op een structurele verhoging van de subsidie voor het festival. Dat heeft de provincie Overijssel besloten. Daarom krijgt het evenement voor het komende jaar een bedrag van 120.000 euro van de provincie, en niet meer. Dat meldt RTV Oost.

18 juni '24 ( 9:29)

BLØF en vrienden voegen derde concert toe aan reeks in Rotterdam Ahoy

BLØF geeft komend najaar een derde concert met muzikale vrienden in Rotterdam Ahoy. De Zeeuwse band treedt ook op 20 november op, maakt organisator Agents After All dinsdag bekend. De kaartverkoop is al begonnen.

18 juni '24 ( 8:44)

Internationale tour met muziek uit Les Misérables naar Nederland

Een internationale voorstelling met de muziek uit de wereldberoemde musical Les Misérables komt volgend jaar naar Nederland. Les Misérables the Arena Spectacular World Tour komt in februari voor vijf voorstellingen naar de Ziggo Dome in Amsterdam. De kaartverkoop start aanstaande vrijdag.