Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Herstel heide Sallandse Heuvelrug

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km

DRIEBERGEN - Staatsbosbeheer is gestart met de uitvoering van maatregelen voor herstel en uitbreiding van heide in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Hiervoor gaan bomen wijken aan de westzijde van de Holterweg in Nijverdal. Deze werkzaamheden worden gecombineerd met een dunning aan de oostzijde. Dunnen maakt deel uit van het reguliere onderhoud, zo meldt Staatsbosbeheer.

De werkzaamheden duren tot begin maart en zijn nodig om het historische open heidelandschap weer te herstellen. Het grote aaneengesloten droge heidelandschap is zeldzaam en uniek voor West-Europa. Staatsbosbeheer heeft afgelopen december tijdens een inloopbijeenkomst en een veldexcursie de maatregelen aan bewoners en geïnteresseerden toegelicht.

Werk in uitvoering
Door de machines en voertuigen in het gebied die af en aan rijden ziet het gebied er voor een periode minder aantrekkelijk uit. Informatiepanelen geven de locaties van de werkzaamheden en eventuele tijdelijk omgeleide paden en wegen aan. Door de reeds aanwezige heideplanten en bosbessen zal naar verwachting het gebied er volgend jaar weer als hersteld uitzien.

Heideherstel en dunning
Het heideherstel is een eenmalige ingreep. In deze omgeving is erg veel reliëf. Deze hoogteverschillen zijn echter nauwelijks zichtbaar door de opslag van boompjes en struikjes. Door deze opslag te verwijderen, krijgen de jeneverbessen meer ruimte en krijgen diverse dieren en planten weer een geschikt leefgebied.

Het gebied blijft vrij toegankelijk voor de bezoeker, die daarmee de weidsheid en het reliëf van de Sallandse Heuvelrug kan beleven. In het Kattenbos vinden alleen reguliere dunningen plaats en het hondenlosloopgebied blijft gehandhaafd.

© Nationale Recreatiegids

14 juni '24 (10:31)

Gratis buitendouches bij Lowlands, maar die zijn wel koud

Dit jaar is het voor het eerst mogelijk om buiten te douchen bij festival Lowlands. Naast de badhuizen waar bezoekers kunnen douchen zijn de buitendouches ook beschikbaar. Die zijn in tegenstelling tot de badhuizen gratis, maar niet even comfortabel als de douchehokjes, meldt Festileaks.

14 juni '24 ( 9:26)

Armin van Buuren produceert themalied voor Kinderen voor Kinderen NXT

Armin van Buuren heeft de eerste single van de nieuwe popgroep Kinderen voor Kinderen NXT geproduceerd. Het nummer heet Superkracht en is dit jaar het themalied voor de Kinderpostzegels.

14 juni '24 ( 8:48)

Frans Bauer schuift aan bij eerste Groots-show Guus Meeuwis

Frans Bauer treedt vrijdagavond op tijdens de eerste show van de laatste reeks Groots met een zachte G-concerten van Guus Meeuwis. Dat maakt Meeuwis bekend op Instagram.

13 juni '24 (11:02)

Vaderdag: zo zet jij jouw ouwe heerlijk in het zonnetje (en heb je zelf ook een leuke dag)

Aankomende zondag is het weer Vaderdag. De perfecte gelegenheid om je vader te laten zien hoeveel je van hem houdt. Natuurlijk kan hij een nieuwe stropdas of een bos bloemen altijd waarderen, maar het is nog veel leuker om tijdens deze dag een leuke activiteit te doen. Inspiratie nodig? Lees dan snel verder!

13 juni '24 ( 8:35)

Organisator: 'domme beslissing' om te bezuinigen op Nationaal Vuurwerk

Het zou een "domme beslissing" zijn van de gemeente Rotterdam om geen geld meer te steken in het Nationaal Vuurwerk dat jaarlijks bij de Erasmusbrug wordt gehouden. Dat zegt Jasper Scholte van de organisator, het Rotterdamse bedrijf JMR Event Makers. De gemeente moet bezuinigen en wil niet langer geld steken in het evenement dat elke jaarwisseling tienduizenden bezoekers trekt.

12 juni '24 (13:12)

Merendeel in het water gevallen voorstellingen Oerol wordt ingehaald

Het merendeel van de voorstellingen die festival Oerol op Terschelling maandag moest annuleren door de hevige regenval, wordt ingehaald. Dat zegt artistiek leider Sabine Pater dinsdag tegen het ANP. Volgens Pater gingen er uiteindelijk zeven van de 34 voorstellingen door het slechte weer niet door en zijn deze woensdag en komend weekend grotendeels alsnog te zien. Daarnaast komen er extra dj's op het festivalhart op het Noordzeestrand draaien.

12 juni '24 (12:24)

Michael Ironside komt naar Heroes Dutch Comic Con

Heroes Dutch Comic Con heeft nog een bekende naam aangekondigd voor de aankomende editie. Acteur Michael Ironside is deze zomer te gast bij het evenement in de Jaarbeurs in Utrecht. "Michael Ironside is een prominente naam in de wereld van films en televisieseries", schrijft de organisatie. "Met meer dan 270 titels op zijn naam heeft de Canadees een indrukwekkende staat van dienst."

12 juni '24 (10:52)

Pathé Spuimarkt in Den Haag verandert 24 juli in Deadpool & Wolverine-theater

Pathé houdt op 24 juli een groot fan-event rond de première van de nieuwe actiefilm Deadpool & Wolverine. In bioscoop Spuimarkt in Den Haag wordt om 09.30 uur in alle zalen de nieuwe film van productiehuis Marvel vertoond. Het is daarmee volgens Pathé een van de eerste vertoningen van de film; in andere Nederlandse bioscopen draait de film pas aan het einde van de ochtend.

12 juni '24 ( 8:51)

Openingsfilm van Film by the Sea bekend

De 26e editie van het festival Film by the Sea opent op vrijdag 6 september met Een Schitterend Gebrek, de eerste Engelstalige film van Michiel van Erp. De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller uit 2003 van Arthur Japin, die samen met Ursula Rani Sarma ook het scenario voor de film schreef. De hoofdrollen worden vertolkt door Dar Zuzovsky, Jonah Hauer-King, Sam Hazeldine en Maarten Heijmans.

11 juni '24 (10:56)

Comedian Ronny Chieng geeft extra show in Amsterdam

Acteur en comedian Ronny Chieng geeft in september een tweede show in Amsterdam. Naast zijn bezoek aan Amsterdam op 1 september treedt hij ook op 2 september op in Theater Amsterdam, maakt organisator MOJO dinsdag bekend.