Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Grote fouten in plan voor aanleg Wieringerrandmeer

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km

HAARLEM - Niet de crisis, maar grote fouten die de provincie Noord-Holland heeft gemaakt bij haar ambitieuze plannen voor de aanleg van het Wieringerrandmeer zijn de oorzaak van het niet doorgaan van de plannen, zo stelt de Randstedelijke Rekenkamer in een rapport. Dat meldt dagblad Trouw.

Het plan was om van het voormalige Zuiderzee-eiland Wieringen weer een echt eiland te maken. Daarbij zou, tot afschuw van lokale boeren, 860 hectare aan ingepolderde weilanden onder water worden gezet. De "robuuste ecologische verbinding tussen het IJsselmeer en de Noordzee" moest een impuls geven aan de ontwikkeling van de Kop van Noord-Holland.

Het plan, in de jaren negentig ontstaan, werd om economische redenen afgeschoten in 2010. volgens de Rekenkamer had het echter weinig met de crisis te maken, maar is het onrealistische idee over de financiering de oorzaak van het debacle, wat de provincie 28 miljoen euro heeft gekost.

Het idee om in een aparte bv. 140 miljoen euro zonder garanstelling te lenen van een bank is een ongebruikelijke constructie bij zo'n risicovol project. Dergelijke leningen worden meestal verstrekt als er voldoende eigen vermogen is en er zekerheden zijn over de woningverkoop. Deze twee factoren waren beide afwezig. Het eigen vermogen in de ontwikkelingsmaatschappij bedroeg slechts 36.000 euro.

Dit bedrag staat in schril contrast met de 360 miljoen euro die in het project gestoken moest worden. Of die miljoenen na aanleg ooit terug zouden komen is niet duidelijk. Ook was er onvoldoende onderzocht of het plan om 2.100 woningen te verkopen realistisch was. Om deze redenen noemde in 2006 advocatenkantoor Simmons en Simmons de leningen onrealistisch.

De provincie schoof dit advies van tafel, maar ook de beoogde geldschieter, de Bank Nederlandse Gemeente (BNG), liet in 2007 weten dat er geen sprake kon zijn van zo'n lening. Hierop versoberde de provincie het plan, maar BNG hield voet bij stuk waardoor de provincie het plan in 2010 afschoot. Volgens de provincie was de economische crisis de oorzaak, maar volgens de Rekenkamer was er dus collectief te weinig aandacht voor de financiering van het plan.

© Nationale Recreatiegids

17 juni '24 ( 9:08)

Line-up van 31e editie van Appelpop compleet met aankondiging Suzan & Freek

Appelpop heeft nieuwe acts bekendgemaakt die op het festival optreden. Daarmee is de volledige line-up bekend. Onder anderen Suzan & Freek, Son Mieux en Rondé staan op het programma van de 31e editie van Appelpop.

17 juni '24 ( 9:04)

Rock Werchter verduurzaamt festival met zonnepanelen en windmolen op terrein

Rock Werchter gaat een deel van zijn energie halen uit een eigen windturbine. Dat heeft het Belgische festival vrijdag via de eigen website laten weten. Het is volgens de organisatie het eerste festival in Europa dat een eigen windmolen gebruikt.

17 juni '24 ( 8:47)

Organisatie Oerol positief over 'een van natste edities in jaren'

De organisatie van het Oerol Festival is blij dat bezoekers van het jaarlijkse kunst- en cultuurevenement op Terschelling zich niet hebben laten tegengehouden door het onstuimige weer. Ook van de flexibiliteit en toewijding van de makers en artiesten is de organisatie onder de indruk. Volgens interim-directeur Daniële Streep was de 43e editie van Oerol een van de natste in jaren en moesten tien dagen lang de elementen worden getrotseerd, maar waren makers erg toegewijd om de voorstellingen te laten doorgaan of te verplaatsen.

14 juni '24 (11:45)

Rag'n'Bone Man komt eind dit jaar naar Nederland

Rag'n'Bone Man komt eind dit jaar naar Nederland. De Britse zanger geeft op 2 december een concert in AFAS Live in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO vrijdag bekend.

14 juni '24 (10:31)

Gratis buitendouches bij Lowlands, maar die zijn wel koud

Dit jaar is het voor het eerst mogelijk om buiten te douchen bij festival Lowlands. Naast de badhuizen waar bezoekers kunnen douchen zijn de buitendouches ook beschikbaar. Die zijn in tegenstelling tot de badhuizen gratis, maar niet even comfortabel als de douchehokjes, meldt Festileaks.

14 juni '24 ( 9:26)

Armin van Buuren produceert themalied voor Kinderen voor Kinderen NXT

Armin van Buuren heeft de eerste single van de nieuwe popgroep Kinderen voor Kinderen NXT geproduceerd. Het nummer heet Superkracht en is dit jaar het themalied voor de Kinderpostzegels.

14 juni '24 ( 8:48)

Frans Bauer schuift aan bij eerste Groots-show Guus Meeuwis

Frans Bauer treedt vrijdagavond op tijdens de eerste show van de laatste reeks Groots met een zachte G-concerten van Guus Meeuwis. Dat maakt Meeuwis bekend op Instagram.

13 juni '24 (11:02)

Vaderdag: zo zet jij jouw ouwe heerlijk in het zonnetje (en heb je zelf ook een leuke dag)

Aankomende zondag is het weer Vaderdag. De perfecte gelegenheid om je vader te laten zien hoeveel je van hem houdt. Natuurlijk kan hij een nieuwe stropdas of een bos bloemen altijd waarderen, maar het is nog veel leuker om tijdens deze dag een leuke activiteit te doen. Inspiratie nodig? Lees dan snel verder!

13 juni '24 ( 8:35)

Organisator: 'domme beslissing' om te bezuinigen op Nationaal Vuurwerk

Het zou een "domme beslissing" zijn van de gemeente Rotterdam om geen geld meer te steken in het Nationaal Vuurwerk dat jaarlijks bij de Erasmusbrug wordt gehouden. Dat zegt Jasper Scholte van de organisator, het Rotterdamse bedrijf JMR Event Makers. De gemeente moet bezuinigen en wil niet langer geld steken in het evenement dat elke jaarwisseling tienduizenden bezoekers trekt.

12 juni '24 (13:12)

Merendeel in het water gevallen voorstellingen Oerol wordt ingehaald

Het merendeel van de voorstellingen die festival Oerol op Terschelling maandag moest annuleren door de hevige regenval, wordt ingehaald. Dat zegt artistiek leider Sabine Pater dinsdag tegen het ANP. Volgens Pater gingen er uiteindelijk zeven van de 34 voorstellingen door het slechte weer niet door en zijn deze woensdag en komend weekend grotendeels alsnog te zien. Daarnaast komen er extra dj's op het festivalhart op het Noordzeestrand draaien.