Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Planbureau maant tot terugdraaibaar natuurbeleid

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km

DEN HAAG (Novum) - Zolang onduidelijk is hoe het nieuwe natuurbeleid zich ontwikkelt, is het van belang dat geen onomkeerbare stappen worden genomen. Daarvoor waarschuwt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de donderdag gepubliceerde Natuurverkenning voor de komende decennia.

Volgens het PBL verkeert het natuurbeleid nu in een 'overgangsfase'. Het kabinet bezuinigt fors op de natuur en maakt de provincies ervoor verantwoordelijk. Hoe dit zal uitpakken, valt nog niet te zeggen. "In de tussentijd is het belangrijk dat geen activiteiten worden ondernomen die de deur naar een duurzaam gebruik op de langere termijn dichtgooien", schrijft het bureau.

"Vooral voor activiteiten met een onomkeerbaar karakter, zoals het realiseren van permanente bebouwing, is een zeer grondige afweging belangrijk." De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 kwamen begin deze week met vergelijkbare waarschuwing. Zij dienden een initiatiefwet in om het 'afbraakbeleid' van verantwoordelijk staatssecretaris Henk Bleker (CDA) tegen te houden.

Het planbureau stelt verder dat nog maar weinig mensen het natuurbeleid begrijpen. Dat komt doordat het accent de laatste jaren is verschoven naar het 'realiseren van ecologische doelen en de procedurele uitvoering ervan'. Om te zorgen dat het beleid weer meer gaat leven bij de samenleving, is een strategische visie nodig die aansluit bij de 'verschillende drijfveren' die leven onder de bevolking.

Het PBL heeft vier richtingen ontwikkeld, die als uitgangspunt kunnen dienen voor het natuurbeleid de komende decennia. Bij het scenario 'vitale natuur' heeft de natuur in 2040 nog alle ruimte en blijft internationaal belangrijke biodiversiteit behouden. Bij 'beleefbare natuur' is de natuur volop toegankelijk voor recreatie en toegankelijk voor een breed publiek.

In het derde scenario 'functionele natuur' wordt de natuur in 2040 duurzaam gebruikt en worden bijvoorbeeld rietlanden ingezet voor de zuivering van water. En bij het laatste scenario 'inpasbare natuur' is de natuur ondergeschikt gemaakt aan de economie en wordt er geld aan verdiend.

De vier scenario's zijn ideaalbeelden; in de praktijk zullen combinaties voorkomen. De 'kijkrichtingen' maken wel duidelijk dat het veel uitmaakt welke 'drijfveer' als uitgangspunt voor de inrichting van Nederland wordt gekozen. Het is essentieel dat de overheid daarbij het voortouw neemt omdat overheden de regels kunnen vaststellen, aldus het PBL.

14 juni '24 (10:31)

Gratis buitendouches bij Lowlands, maar die zijn wel koud

Dit jaar is het voor het eerst mogelijk om buiten te douchen bij festival Lowlands. Naast de badhuizen waar bezoekers kunnen douchen zijn de buitendouches ook beschikbaar. Die zijn in tegenstelling tot de badhuizen gratis, maar niet even comfortabel als de douchehokjes, meldt Festileaks.

14 juni '24 ( 9:26)

Armin van Buuren produceert themalied voor Kinderen voor Kinderen NXT

Armin van Buuren heeft de eerste single van de nieuwe popgroep Kinderen voor Kinderen NXT geproduceerd. Het nummer heet Superkracht en is dit jaar het themalied voor de Kinderpostzegels.

14 juni '24 ( 8:48)

Frans Bauer schuift aan bij eerste Groots-show Guus Meeuwis

Frans Bauer treedt vrijdagavond op tijdens de eerste show van de laatste reeks Groots met een zachte G-concerten van Guus Meeuwis. Dat maakt Meeuwis bekend op Instagram.

13 juni '24 (11:02)

Vaderdag: zo zet jij jouw ouwe heerlijk in het zonnetje (en heb je zelf ook een leuke dag)

Aankomende zondag is het weer Vaderdag. De perfecte gelegenheid om je vader te laten zien hoeveel je van hem houdt. Natuurlijk kan hij een nieuwe stropdas of een bos bloemen altijd waarderen, maar het is nog veel leuker om tijdens deze dag een leuke activiteit te doen. Inspiratie nodig? Lees dan snel verder!

13 juni '24 ( 8:35)

Organisator: 'domme beslissing' om te bezuinigen op Nationaal Vuurwerk

Het zou een "domme beslissing" zijn van de gemeente Rotterdam om geen geld meer te steken in het Nationaal Vuurwerk dat jaarlijks bij de Erasmusbrug wordt gehouden. Dat zegt Jasper Scholte van de organisator, het Rotterdamse bedrijf JMR Event Makers. De gemeente moet bezuinigen en wil niet langer geld steken in het evenement dat elke jaarwisseling tienduizenden bezoekers trekt.

12 juni '24 (13:12)

Merendeel in het water gevallen voorstellingen Oerol wordt ingehaald

Het merendeel van de voorstellingen die festival Oerol op Terschelling maandag moest annuleren door de hevige regenval, wordt ingehaald. Dat zegt artistiek leider Sabine Pater dinsdag tegen het ANP. Volgens Pater gingen er uiteindelijk zeven van de 34 voorstellingen door het slechte weer niet door en zijn deze woensdag en komend weekend grotendeels alsnog te zien. Daarnaast komen er extra dj's op het festivalhart op het Noordzeestrand draaien.

12 juni '24 (12:24)

Michael Ironside komt naar Heroes Dutch Comic Con

Heroes Dutch Comic Con heeft nog een bekende naam aangekondigd voor de aankomende editie. Acteur Michael Ironside is deze zomer te gast bij het evenement in de Jaarbeurs in Utrecht. "Michael Ironside is een prominente naam in de wereld van films en televisieseries", schrijft de organisatie. "Met meer dan 270 titels op zijn naam heeft de Canadees een indrukwekkende staat van dienst."

12 juni '24 (10:52)

Pathé Spuimarkt in Den Haag verandert 24 juli in Deadpool & Wolverine-theater

Pathé houdt op 24 juli een groot fan-event rond de première van de nieuwe actiefilm Deadpool & Wolverine. In bioscoop Spuimarkt in Den Haag wordt om 09.30 uur in alle zalen de nieuwe film van productiehuis Marvel vertoond. Het is daarmee volgens Pathé een van de eerste vertoningen van de film; in andere Nederlandse bioscopen draait de film pas aan het einde van de ochtend.

12 juni '24 ( 8:51)

Openingsfilm van Film by the Sea bekend

De 26e editie van het festival Film by the Sea opent op vrijdag 6 september met Een Schitterend Gebrek, de eerste Engelstalige film van Michiel van Erp. De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller uit 2003 van Arthur Japin, die samen met Ursula Rani Sarma ook het scenario voor de film schreef. De hoofdrollen worden vertolkt door Dar Zuzovsky, Jonah Hauer-King, Sam Hazeldine en Maarten Heijmans.

11 juni '24 (10:56)

Comedian Ronny Chieng geeft extra show in Amsterdam

Acteur en comedian Ronny Chieng geeft in september een tweede show in Amsterdam. Naast zijn bezoek aan Amsterdam op 1 september treedt hij ook op 2 september op in Theater Amsterdam, maakt organisator MOJO dinsdag bekend.