Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Lichte toename van vakanties en bestedingen in Overijssel

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km

ZWOLLE - Bijna anderhalf miljoen Nederlanders gingen in 2011 in Overijssel op vakantie. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Continu Vakantie Onderzoek (CVO). Het is een kleine stijging ten opzichte van 2010.

De vakantiebestedingen in Overijssel zijn in 2011 eveneens toegenomen. En met ruim 4 procent gegroeid, naar bijna 255 miljoen euro. Hiermee is het Overijssels aandeel in de binnenlandse vakantiebestedingen gestegen van 8,9 procent in 2010 naar 9,3 procent in 2011.

Het extra marketingbudget dat de provincie Overijssel in 2010 en 2011 beschikbaar heeft gesteld aan de Marketing Impuls Toerisme Overijssel (MITO) lijkt dus zijn eerste vruchten af te werpen. MITO is het samenwerkingsverband van de twee Regionale Bureaus voor Toerisme (RBT's) in Overijssel, te weten RBT Vechtdal IJsseldelta en het Twents Bureau voor Toerisme (TBT).

Met steun van de ondernemers in de branche hebben zij het initiatief genomen om ook in de komende jaren deze positieve lijn door te trekken. Een ambitieus marketingprogramma ‘MITO 2012 - 2016' is opgesteld om groei te realiseren en daarmee een wezenlijke bijdrage te leveren aan de regionale economie in Overijssel.

De komende maanden wordt duidelijk of er behalve inhoudelijk ook financieel voldoende draagvlak is om de plannen uit te voeren en de toeristische regiomerken een impuls te geven.

Wisselend beeld, broos herstel voor de regio's
Op basis van de gemiddelde ontwikkeling tussen 2007-2011 laten de toeristische regio's in Overijssel een wisselend beeld zien, dat duidelijk maakt dat waar sprake is van een herstel dat nog broos is. Zo tonen de toeristische regio's Noord-West Overijssel (de regio's WaterReijk Weerribben Wieden en IJsseldelta samen) en Salland een toename van toeristische binnenlandse vakanties (exclusief vaste standplaats).

Voor het Vechtdal geven de cijfers in 2011 een lichte afname van toeristische binnenlandse vakanties aan, maar zijn volgens het CVO wel weer aanzienlijk meer vakanties op vaste standplaatsen doorgebracht. Een beeld dat ondernemers in het Vechtdal onderschrijven. In Twente is in 2011 sprake van een toename van de overnachtingen, maar een vergelijkbare afname van het aantal vakanties dat is doorgebracht.

Iets minder gasten dus, maar ze bleven langer. Dat is in Twente waarschijnlijk ook de oorzaak van de licht teruglopende bestedingen in 2011, waar WaterReijk Weerribben Wieden, IJsseldelta, Vechtdal en Salland een stijging in de vakantiebestedingen vertonen.

Straks profiteren is nu investeren
NBTC-NIPO Research dat elk jaar de CVO cijfers uitbrengt verwacht een stabilisatie van de binnenlandse vakantiemarkt en een lichte daling in de bestedingen. Om de licht stijgende lijn van vakanties en bestedingen in Overijssel door te kunnen zetten is investering in promotie een must.

Met het marketingprogramma ‘MITO 2012 - 2016' verwachten de samenwerkende RBT's daar invulling aan te kunnen geven.

© Nationale Recreatiegids

20 juni '24 (12:05)

Organisatie Pinkpop besluit deel parkeerterrein af te sluiten

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.

20 juni '24 (11:35)

Dit is de eerste aangekondigde artiest voor Disney in Concert

Vajèn van den Bosch is als eerste artiest aangekondigd voor de optredens van Disney in Concert van 2025. De musicalactrice treedt op zaterdag 4 januari op in de Ziggo Dome in Amsterdam, werd donderdag bekendgemaakt.

20 juni '24 ( 9:15)

Utrechtse Staten maken zich hard voor meerjarige subsidie Bevrijdingsfestival Utrecht

De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

20 juni '24 ( 8:38)

Naar Graspop? Dan kan je niet parkeren

Tijdens deze editie van Graspop Metal Meeting in de Belgische plaats Dessel kunnen bezoekers niet parkeren. Volgens omroep VRT heeft de organisatie, door de hevige regen van dinsdag, alle parkeerplaatsen op het festivalterrein moeten sluiten. Onduidelijk is ook of en hoeveel bezoekers er op en nabij het festivalterrein nog kunnen kamperen.

19 juni '24 ( 9:53)

Ticketmaster tegen ACM: ticketdoorverkoop kan via concurrent

Mensen die een ticket hebben gekocht bij Ticketmaster, maar daar vanaf willen, kunnen dat doen via andere doorverkoopplatforms. Die toezegging heeft de kaartverkoper gedaan aan de Autoriteit Consument & Markt. De ACM opende eerder een onderzoek naar belemmeringen door Ticketmaster voor klanten, als zij hun kaartjes wilden doorverkopen via een ander platform dan Ticketmaster. Die belemmeringen zijn tijdens het onderzoek weggenomen, meldt de toezichthouder woensdag.

19 juni '24 ( 8:45)

Graspop activeert woensdag noodplan om aanhoudende regen

Op Graspop Metal Meeting is woensdag een noodplan in werking gesteld om de vele regen. Het programma van woensdagavond op het metalfestival in het Belgische Dessel gaat niet door en ook kunnen de parkeerplaatsen woensdag niet open.

18 juni '24 (15:10)

Dit is het weer tijdens het Pinkpop-weekend

Het wordt komend weekend wisselend weer tijdens festival Pinkpop. Volgens Weeronline wordt het prima festivalweer, maar behoort een enkele bui wel tot de mogelijkheden.

18 juni '24 (11:32)

Provincie Overijssel ziet geen heil in structurele subsidieverhoging Bevrijdingsfestival

De organisatie van het Bevrijdingsfestival in Overijssel hoeft niet te rekenen op een structurele verhoging van de subsidie voor het festival. Dat heeft de provincie Overijssel besloten. Daarom krijgt het evenement voor het komende jaar een bedrag van 120.000 euro van de provincie, en niet meer. Dat meldt RTV Oost.

18 juni '24 ( 9:29)

BLØF en vrienden voegen derde concert toe aan reeks in Rotterdam Ahoy

BLØF geeft komend najaar een derde concert met muzikale vrienden in Rotterdam Ahoy. De Zeeuwse band treedt ook op 20 november op, maakt organisator Agents After All dinsdag bekend. De kaartverkoop is al begonnen.

18 juni '24 ( 8:44)

Internationale tour met muziek uit Les Misérables naar Nederland

Een internationale voorstelling met de muziek uit de wereldberoemde musical Les Misérables komt volgend jaar naar Nederland. Les Misérables the Arena Spectacular World Tour komt in februari voor vijf voorstellingen naar de Ziggo Dome in Amsterdam. De kaartverkoop start aanstaande vrijdag.