Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoopvol nieuws over natuurbescherming

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
ZEIST - Het Wereld Natuur Fonds (WNF) bestaat 50 jaar. In die tijd is dankzij de steun van donateurs veel bereikt. Toch is natuurbescherming harder nodig dan ooit. Wereldwijd holt de soortenrijkdom achteruit en nemen stroperij en illegale handel in bedreigde planten en dieren enorm toe. Gelukkig is er ook goed nieuws, want natuurbescherming heeft recent tot hoopvolle, inspirerende resultaten geleid.
 
Rond de jaarwisseling zijn in Virunga National Park in de Democratische Republiek Congo twee bergorillababy's geboren. Voor de parkrangers bevestigde deze ontdekking dat hun gevaarlijke werk echt zin heeft. In 2011 alleen al werden elf parkwachters vermoord door stropers en illegale houtkappers.
 
WNF zet zich al jaren in voor bescherming van het Virunga Nationaal Park. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het gebruik van energiezuinige kooktoestellen onder de bevolking te stimuleren en snelgroeiend bos voor brandhout aan te planten. Omwonenden van het park hoeven daardoor minder bomen te kappen, waardoor het leefgebied van de berggorilla's intact blijft.
 
Daarnaast draagt WNF financieel bij aan de opleiding van parkwachters en voorziet ze van een goede uitrusting, zoals GPS-navigatiesystemen, walkietalkies en een uniform. Die aanpak werkt. De populatie berggorilla's in Virunga groeit geleidelijk. Veertig jaar geleden leefden in het park minder dan 300 gorilla's, inmiddels zijn dat er circa 480. Daarmee is het de grootste populatie op aarde. Wereldwijd leven er nog 786 berggorilla's.
 
Japanse Kuifibis
Het gaat beter met de Japanse kuifibis. De zeldzame vogel voelt zich thuis in het beschermde Qinling-gebied in China, dat dient als reservaat voor de reuzenpanda. De Japanse ibissen werden in gevangenschap gefokt en in het wild uitgezet. De rijstboeren in het gebied zijn overgeschakeld op biologische teelt, waardoor het voedselaanbod voor de ibis is toegenomen.
 
Neushoorns en tijgers.
Terwijl in Afrika en Zuidoost-Azië de stroperij van neushoorns in 2011 schrikbarend toenam, boekte Nepal een indrukwekkend natuurbeschermingsresultaat. Voor het eerst sinds jaren werd in het land geen enkele neushoorn door stroperij gedood.
 
Dit jaar slaan WNF en de regering van Nepal de handen ineen om ook de stroperij van tijgers extra aan te pakken. Wereldwijd leven nog circa 3200 tijgers in het wild, waarvan zo'n 120 in Nepal. Ongeveer een jaar geleden beloofden regeringsleiders van landen waar tijgers voorkomen, de dieren beter te beschermen. Zij willen dat het aantal tijgers in het wild in 2022 is verdubbeld.
 
© Nationale Recreatiegids
13 juni '24 (11:02)

Vaderdag: zo zet jij jouw ouwe heerlijk in het zonnetje (en heb je zelf ook een leuke dag)

Aankomende zondag is het weer Vaderdag. De perfecte gelegenheid om je vader te laten zien hoeveel je van hem houdt. Natuurlijk kan hij een nieuwe stropdas of een bos bloemen altijd waarderen, maar het is nog veel leuker om tijdens deze dag een leuke activiteit te doen. Inspiratie nodig? Lees dan snel verder!

13 juni '24 ( 8:35)

Organisator: 'domme beslissing' om te bezuinigen op Nationaal Vuurwerk

Het zou een "domme beslissing" zijn van de gemeente Rotterdam om geen geld meer te steken in het Nationaal Vuurwerk dat jaarlijks bij de Erasmusbrug wordt gehouden. Dat zegt Jasper Scholte van de organisator, het Rotterdamse bedrijf JMR Event Makers. De gemeente moet bezuinigen en wil niet langer geld steken in het evenement dat elke jaarwisseling tienduizenden bezoekers trekt.

12 juni '24 (13:12)

Merendeel in het water gevallen voorstellingen Oerol wordt ingehaald

Het merendeel van de voorstellingen die festival Oerol op Terschelling maandag moest annuleren door de hevige regenval, wordt ingehaald. Dat zegt artistiek leider Sabine Pater dinsdag tegen het ANP. Volgens Pater gingen er uiteindelijk zeven van de 34 voorstellingen door het slechte weer niet door en zijn deze woensdag en komend weekend grotendeels alsnog te zien. Daarnaast komen er extra dj's op het festivalhart op het Noordzeestrand draaien.

12 juni '24 (12:24)

Michael Ironside komt naar Heroes Dutch Comic Con

Heroes Dutch Comic Con heeft nog een bekende naam aangekondigd voor de aankomende editie. Acteur Michael Ironside is deze zomer te gast bij het evenement in de Jaarbeurs in Utrecht. "Michael Ironside is een prominente naam in de wereld van films en televisieseries", schrijft de organisatie. "Met meer dan 270 titels op zijn naam heeft de Canadees een indrukwekkende staat van dienst."

12 juni '24 (10:52)

Pathé Spuimarkt in Den Haag verandert 24 juli in Deadpool & Wolverine-theater

Pathé houdt op 24 juli een groot fan-event rond de première van de nieuwe actiefilm Deadpool & Wolverine. In bioscoop Spuimarkt in Den Haag wordt om 09.30 uur in alle zalen de nieuwe film van productiehuis Marvel vertoond. Het is daarmee volgens Pathé een van de eerste vertoningen van de film; in andere Nederlandse bioscopen draait de film pas aan het einde van de ochtend.

12 juni '24 ( 8:51)

Openingsfilm van Film by the Sea bekend

De 26e editie van het festival Film by the Sea opent op vrijdag 6 september met Een Schitterend Gebrek, de eerste Engelstalige film van Michiel van Erp. De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller uit 2003 van Arthur Japin, die samen met Ursula Rani Sarma ook het scenario voor de film schreef. De hoofdrollen worden vertolkt door Dar Zuzovsky, Jonah Hauer-King, Sam Hazeldine en Maarten Heijmans.

11 juni '24 (10:56)

Comedian Ronny Chieng geeft extra show in Amsterdam

Acteur en comedian Ronny Chieng geeft in september een tweede show in Amsterdam. Naast zijn bezoek aan Amsterdam op 1 september treedt hij ook op 2 september op in Theater Amsterdam, maakt organisator MOJO dinsdag bekend.

11 juni '24 ( 9:08)

Jubileumeditie The Passion volgend jaar in Terneuzen

Het Zeeuwse Terneuzen is volgend jaar de gaststad voor de vijftiende editie van The Passion. Dat heeft de KRO-NCRV dinsdag bekendgemaakt.

10 juni '24 (15:57)

Tiende editie Mañana Mañana wordt ‘knaller van een afscheidsfeest’

Droevig nieuws uit Laren (Gelderland): het festival Mañana Mañana wordt dit jaar voor het laatst georganiseerd. Het is de tiende editie van het festival, dit jaar van 13 tot en met 16 juni. Voor zowel het tienjarig jubileum als het afscheid heeft de organisatie een ‘knetterend feest’ op de agenda staan. Zij nodigen iedereen uit om te komen, meldt het festival.

10 juni '24 (11:28)

Utrecht maakt nieuw beleid voor evenementen: vanaf 2027 geen winterfestivals in aantal parken

Een aantal parken in de gemeente Utrecht zullen vanaf 2027 geen winterfestivals meer huizen. Dat heeft de gemeenteraad besloten. Die stemde in met een zogeheten locatieprofiel voor evenementlocaties. Hierdoor zullen de winterfestivals die nu nog in het Griftpark, op het Domplein en in park Transwijk worden georganiseerd een andere locatie moeten vinden, meldt DUIC.