Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Brabantse ondernemers positief over 2012

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km

's-HERTOGENBOSCH - Deprovincie Noord-Brabant behoudt haar derde positie op de binnenlandse vakantiemarkt. De meeste toeristisch-recreatieve ondernemers blikken meteen goed gevoel terug op het afgelopen jaar. Waar landelijk de verwachtingen voor verblijf en dagrecreatie in 2012 terughoudend zijn, kijkt de Brabantse ondernemer positiever naar het komende jaar. Dat blijkt uit de jaarresultaten van het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) en de door Vrijetijdshuis Brabant uitgevoerde kwartaalpeiling.

Terugblik 2011
Het totaal aantal binnenlandse vakanties in Nederland stabiliseert in 2011. Wel blijven de verschillen tussen de provincies bestaan. Het aantal binnenlandse vakanties is in Brabant met 2 procent afgenomen, maar daarmee staat de provincie nog steeds derde op de ranglijst. Ook deeerste en tweede plaats zijn niet veranderd; dat zijn respectievelijk Gelderland en Limburg.

Landelijk dalen ook de bestedingen met 1 procent. In Brabant dalen ze met 8 procent naareen bedrag van ruim 254 miljoen. Dat zit met name in het feit dat kortevakanties in hier populair zijn. Minder overnachtingen betekent daarom ook significant minder bestedingen. Ondanks deze cijfers geeft 80 procent van de verblijfsaccommodaties en 88 procent van de dagrecreatieve ondernemers aan (zeer) tevreden te zijn over 2011.

Vooruitblik 2012
Voor het komende jaar wordt weinig verandering ten opzichte van 2011 verwacht. De trend dat consumenten vaker voor een korte vakantie in Nederland blijven en erg prijsbewust zijn, geldt ook voor Brabant. Verblijfsaccommodaties proberen daar op in te spelen door maatwerk te leveren, de prijzen bij te stellen en meer in te zetten op gastvrijheid.

Hetzelfde geldt voor de dagrecreatieve ondernemer. Opvallend aan hun reactie: zij verwachten dat Brabant het in 2012 beter gaat doen dan andere provincies. Dat ligt met name aan het positieve imago van Brabant en de bedrijvigheid rondom bijvoorbeeld 2018 Brabant Culturele Hoofdstad.

Trends en ontwikkelingen voor Brabantse vrijetijdssector
Vier keer per jaar voert Vrijetijdshuis Brabant een kwartaalpeiling uit,om ontwikkelingen in de Brabantse vrijetijdssector nauwlettend te kunnen volgen. Voor deze kwartaalpeiling zijn online vragenlijsten uitgezet onder Brabantse toeristisch-recreatieve ondernemers.

Voor achtergrondinformatie en verdieping verwijzen we u naar de vorige week verschenen Trendkrant december 2011. De Trendkrant verschijnt twee keer per jaar in een oplage van 2500 stuks, en wordt verspreid onder culturele en toeristisch-recreatieve organisaties in Brabant.

Vrijetijdshuis Brabant verzamelt en ontsluit relevante marktkennis op het gebied van cultuur, toerisme, recreatie, natuur en sport en is de vraagbaak voor de Brabantse vrijetijdssector bij specifieke marketing- en onderzoeksvragen.

© Nationale Recreatiegids

13 juni '24 (11:02)

Vaderdag: zo zet jij jouw ouwe heerlijk in het zonnetje (en heb je zelf ook een leuke dag)

Aankomende zondag is het weer Vaderdag. De perfecte gelegenheid om je vader te laten zien hoeveel je van hem houdt. Natuurlijk kan hij een nieuwe stropdas of een bos bloemen altijd waarderen, maar het is nog veel leuker om tijdens deze dag een leuke activiteit te doen. Inspiratie nodig? Lees dan snel verder!

13 juni '24 ( 8:35)

Organisator: 'domme beslissing' om te bezuinigen op Nationaal Vuurwerk

Het zou een "domme beslissing" zijn van de gemeente Rotterdam om geen geld meer te steken in het Nationaal Vuurwerk dat jaarlijks bij de Erasmusbrug wordt gehouden. Dat zegt Jasper Scholte van de organisator, het Rotterdamse bedrijf JMR Event Makers. De gemeente moet bezuinigen en wil niet langer geld steken in het evenement dat elke jaarwisseling tienduizenden bezoekers trekt.

12 juni '24 (13:12)

Merendeel in het water gevallen voorstellingen Oerol wordt ingehaald

Het merendeel van de voorstellingen die festival Oerol op Terschelling maandag moest annuleren door de hevige regenval, wordt ingehaald. Dat zegt artistiek leider Sabine Pater dinsdag tegen het ANP. Volgens Pater gingen er uiteindelijk zeven van de 34 voorstellingen door het slechte weer niet door en zijn deze woensdag en komend weekend grotendeels alsnog te zien. Daarnaast komen er extra dj's op het festivalhart op het Noordzeestrand draaien.

12 juni '24 (12:24)

Michael Ironside komt naar Heroes Dutch Comic Con

Heroes Dutch Comic Con heeft nog een bekende naam aangekondigd voor de aankomende editie. Acteur Michael Ironside is deze zomer te gast bij het evenement in de Jaarbeurs in Utrecht. "Michael Ironside is een prominente naam in de wereld van films en televisieseries", schrijft de organisatie. "Met meer dan 270 titels op zijn naam heeft de Canadees een indrukwekkende staat van dienst."

12 juni '24 (10:52)

Pathé Spuimarkt in Den Haag verandert 24 juli in Deadpool & Wolverine-theater

Pathé houdt op 24 juli een groot fan-event rond de première van de nieuwe actiefilm Deadpool & Wolverine. In bioscoop Spuimarkt in Den Haag wordt om 09.30 uur in alle zalen de nieuwe film van productiehuis Marvel vertoond. Het is daarmee volgens Pathé een van de eerste vertoningen van de film; in andere Nederlandse bioscopen draait de film pas aan het einde van de ochtend.

12 juni '24 ( 8:51)

Openingsfilm van Film by the Sea bekend

De 26e editie van het festival Film by the Sea opent op vrijdag 6 september met Een Schitterend Gebrek, de eerste Engelstalige film van Michiel van Erp. De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller uit 2003 van Arthur Japin, die samen met Ursula Rani Sarma ook het scenario voor de film schreef. De hoofdrollen worden vertolkt door Dar Zuzovsky, Jonah Hauer-King, Sam Hazeldine en Maarten Heijmans.

11 juni '24 (10:56)

Comedian Ronny Chieng geeft extra show in Amsterdam

Acteur en comedian Ronny Chieng geeft in september een tweede show in Amsterdam. Naast zijn bezoek aan Amsterdam op 1 september treedt hij ook op 2 september op in Theater Amsterdam, maakt organisator MOJO dinsdag bekend.

11 juni '24 ( 9:08)

Jubileumeditie The Passion volgend jaar in Terneuzen

Het Zeeuwse Terneuzen is volgend jaar de gaststad voor de vijftiende editie van The Passion. Dat heeft de KRO-NCRV dinsdag bekendgemaakt.

10 juni '24 (15:57)

Tiende editie Mañana Mañana wordt ‘knaller van een afscheidsfeest’

Droevig nieuws uit Laren (Gelderland): het festival Mañana Mañana wordt dit jaar voor het laatst georganiseerd. Het is de tiende editie van het festival, dit jaar van 13 tot en met 16 juni. Voor zowel het tienjarig jubileum als het afscheid heeft de organisatie een ‘knetterend feest’ op de agenda staan. Zij nodigen iedereen uit om te komen, meldt het festival.

10 juni '24 (11:28)

Utrecht maakt nieuw beleid voor evenementen: vanaf 2027 geen winterfestivals in aantal parken

Een aantal parken in de gemeente Utrecht zullen vanaf 2027 geen winterfestivals meer huizen. Dat heeft de gemeenteraad besloten. Die stemde in met een zogeheten locatieprofiel voor evenementlocaties. Hierdoor zullen de winterfestivals die nu nog in het Griftpark, op het Domplein en in park Transwijk worden georganiseerd een andere locatie moeten vinden, meldt DUIC.