Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Amsterdam tweede Europese stad voor toeristen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 12 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM - Met een bovengemiddelde groei in het aantal kamers en inkomsten per beschikbare kamer is Amsterdam, na Parijs, de beste Europese stad voor toeristen. Dit blijkt uit de European City Tourism studie van Roland Berger Strategy Consultants naar toerisme in 24 Europese hoofdsteden. Hoofdsteden, waaronder Amsterdam, die concrete toerismeconcepten hebben ontwikkeld en geïmplementeerd presteren opvallend goed volgens het strategisch adviesbureau.

Het gemiddelde bruto binnenlands product in de onderzochte landen viel ten tijden van de crisis in 2009 terug met 4,3 procent, terwijl het toerisme in hoofdsteden terugviel met slechts 3,5 procent. In 2010 groeide het totale aantal overnachtingen in Europese hoofdsteden met 2,4 procent. Deze groei was in Amsterdam bovengemiddeld met 3,5 procent naar een totaal van 9,7 miljoen overnachtingen.

Hiermee staat onze hoofdstad op de achtste plek wanneer het gaat om het totale aantal overnachtingen in 2010. Londen en Parijs staan aan de top: respectievelijk 48,7 en 35,8 miljoen. Deze steden worden gevolgd door Berlijn (20,8 miljoen), Rome (20,4 miljoen), Madrid (15,2 miljoen) en Praag (12,1 miljoen).

Overnachtingen per inwoner: Amsterdam nummer één
Kijkend naar het aantal overnachtingen per inwoner staat Amsterdam met een aantal van 13 met stip op nummer één, gevolgd door Lissabon met 12,6 overnachtingen per inwoner. "De hotelwereld speelt hier goed op in; tussen 2005 en 2010 nam het aantal bedden in Amsterdam toe met 4,5 procent," aldus René Seyger, partner bij Roland Berger in Nederland.

"Niet voor niets kiezen het Waldorf Astoria en het Mint er voor vestigingen te openen in Amsterdam." De inkomsten per beschikbare kamer is in Amsterdam met Euro 127 hoger dan in de meeste landen. Parijs en Londen regeren de lijst met respectievelijk Euro 171 en Euro 149. "Met een bovengemiddelde groei in het aantal beschikbare kamers en een bovengemiddelde inkomsten per beschikbare kamer presteert Amsterdam bijzonder goed."

Trekpleisters, gastvrijheid en congressen
Van de toeristen die in Amsterdam overnachten, komt 81 procent uit het buitenland. 58 procent is afkomstig uit Europa en 23 procentvan buiten Europa. Met 39 procent van alle toeristen is Londen de meest bezochte stad door bezoekers van buiten Europa. Naast interessante bezienswaardigheden en gastvrijheid, spelen congressen een belangrijke rol in het aantal toeristische bezoeken.

In 2010 hield Wenen de meeste congressen (160). Amsterdam organiseerde er dat jaar 98. Roland Berger laat een directe link zien tussen het aantal directe vluchten naar een stad en het aantal conferenties die er worden ondergebracht. Na Londen en Parijs is Amsterdam met 205 directe connecties op Schiphol het beste bereikbaar voor toeristen via de lucht.

Strategisch toerismeplan
Steden zoals Amsterdam, Wenen, Berlijn en Londen hebben nagedacht over het aantrekken van toeristen en hebben een duidelijke strategie en positie aangenomen. Deze benadering heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen; vergeleken met andere steden is sinds 2005 het aantal toeristen en het aantal overnachtingen in deze steden bijna twee keer zo veel gestegen. In Amsterdam is de organisatie IAmsterdam verantwoordelijk voor de bevordering van het toerisme.

"Voor Amsterdam is het natuurlijk van belang toeristen op de hoogte te houden van de activiteiten van grote trekpleisters, zoals de heropening van het Rijksmuseum in 2013. Voor herhaaldelijk bezoek is het daarnaast cruciaal toeristen naar andere gedeeltes van de stad te trekken zoals het Westergasterrein en het Amsterdamse Bos. Met de aanleg van een groter metronetwerk, breidt Amsterdam ook haar infrastructuur uit, wat een belangrijk onderdeel is van de strategie om toerisme te bevorderen", aldus Seyger.

Verrassend genoeg hebben slechts zeven van de onderzochte steden een dergelijke toerisme strategie. De grootste obstakels voor steden om een toerisme strategie te ontwikkelen zijn volgens het strategisch adviesbureau de ongecoördineerde betrokkenheid van een groot aantal belanghebbenden, te weinig verantwoordelijkheidsgevoel bij relevante partijen en overmatige politieke invloed.

Over het onderzoek
European City Tourism vergelijkt de cijfers voor toerisme in 24 Europese hoofdsteden, kijkend naar huidige status, groei en succes. De conclusies zijn gebaseerd op verschillende databases en interviews met experts.

Roland Berger heeft zeven criteria gebruikt om toerisme in hoofdsteden te evalueren:

  • groei in aantal overnachtingen;
  • totale aantal overnachtingen;
  • groei in het aantal bedden;
  • inkomsten per beschikbare kamer;
  • internationaliteit;
  • toegankelijkheid en congressen;

De groei in het aantal overnachtingen is als belangrijkste criterium meegenomen, aangezien stijging van dit aantal het belangrijkste doel is voor veel steden.

© Nationale Recreatiegids

21 juni '24 ( 8:45)

'Ademnood-dansfeest' moet meerdaags evenement worden

Het Ademnood-dansfeest waar Katja Schuurman en Babette van Veen aan werken moet een meerdaags evenement worden in de Ziggo Dome in Amsterdam of Rotterdam Ahoy. "Daar zijn we nog mee bezig", zei Schuurman donderdag in Shownieuws.

21 juni '24 ( 8:31)

Tweede show toegevoegd in De Kuip voor DI-RECT

DI-RECT geeft volgend jaar een tweede concert in De Kuip in Rotterdam. Het stadion maakt vrijdag bekend dat de Haagse rockers ook op 13 juni optreden.

21 juni '24 ( 8:30)

Grootste concert tot nu toe voor DI-RECT in De Kuip

DI-RECT treedt volgend jaar op 14 juni op in stadion De Kuip in Rotterdam. Het is het grootste concert uit de carrière van de Haagse band tot nu toe. De kaartverkoop begint zaterdagochtend.

20 juni '24 (12:05)

Organisatie Pinkpop besluit deel parkeerterrein af te sluiten

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.

20 juni '24 (11:35)

Dit is de eerste aangekondigde artiest voor Disney in Concert

Vajèn van den Bosch is als eerste artiest aangekondigd voor de optredens van Disney in Concert van 2025. De musicalactrice treedt op zaterdag 4 januari op in de Ziggo Dome in Amsterdam, werd donderdag bekendgemaakt.

20 juni '24 ( 9:15)

Utrechtse Staten maken zich hard voor meerjarige subsidie Bevrijdingsfestival Utrecht

De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

20 juni '24 ( 8:38)

Naar Graspop? Dan kan je niet parkeren

Tijdens deze editie van Graspop Metal Meeting in de Belgische plaats Dessel kunnen bezoekers niet parkeren. Volgens omroep VRT heeft de organisatie, door de hevige regen van dinsdag, alle parkeerplaatsen op het festivalterrein moeten sluiten. Onduidelijk is ook of en hoeveel bezoekers er op en nabij het festivalterrein nog kunnen kamperen.

19 juni '24 ( 9:53)

Ticketmaster tegen ACM: ticketdoorverkoop kan via concurrent

Mensen die een ticket hebben gekocht bij Ticketmaster, maar daar vanaf willen, kunnen dat doen via andere doorverkoopplatforms. Die toezegging heeft de kaartverkoper gedaan aan de Autoriteit Consument & Markt. De ACM opende eerder een onderzoek naar belemmeringen door Ticketmaster voor klanten, als zij hun kaartjes wilden doorverkopen via een ander platform dan Ticketmaster. Die belemmeringen zijn tijdens het onderzoek weggenomen, meldt de toezichthouder woensdag.

19 juni '24 ( 8:45)

Graspop activeert woensdag noodplan om aanhoudende regen

Op Graspop Metal Meeting is woensdag een noodplan in werking gesteld om de vele regen. Het programma van woensdagavond op het metalfestival in het Belgische Dessel gaat niet door en ook kunnen de parkeerplaatsen woensdag niet open.

18 juni '24 (15:10)

Dit is het weer tijdens het Pinkpop-weekend

Het wordt komend weekend wisselend weer tijdens festival Pinkpop. Volgens Weeronline wordt het prima festivalweer, maar behoort een enkele bui wel tot de mogelijkheden.