Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Expositie World Press Photo open voor publiek

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM (Novum) - De persfoto's die door World Press Photo werden gekozen tot beste van het jaar, zijn vanaf vrijdag te zien in de Oude Kerk in Amsterdam. De meeste aandacht ging uit naar de grote winnaar, de Spanjaard Samuel Aranda. Hij werd bekroond voor zijn foto van een gesluierde vrouw in Jemen die een gewond familielid in haar armen houdt.

Toen Aranda de foto in oktober maakte, zegt hij, was hij helemaal niet bezig met of het een winnende foto zou worden. "Het was een krankzinnige dag. Ik zat in de moskee, die van alle kanten werd beschoten. Ik was echt bang. Tien mensen zijn die dag overleden. Het moment dat ik heb vastgelegd duurde twintig seconden."

Aranda verloor tijdens de Arabische Lente een aantal collega's en vrienden, onder wie zijn collega bij The New York Times, journalist Anthony Shadid. Maar ondanks de risico's van zijn vak, wil hij zich niet te veel door de tegenslagen laten beïnvloeden.

"De fotograaf gaat na een opdracht weer naar huis. De mensen die ik maandenlang volg kunnen niet weg. Ik ben blij dat ik met het winnen van de World Press Photo de aandacht weer kon vestigen op de situatie in Jemen."

De in 1979 in Barcelona geboren autodidact verhuisde twaalf jaar geleden naar het Midden Oosten en woont nu in Tunesië. "Ik voel me er op mijn gemak. Meer dan in Europa", geeft hij toe. "Er bestaat een groot gemeenschapsgevoel. In Qatar bijvoorbeeld, heb ik geen daklozen gezien. In Spanje slapen oude mensen op straat."

Aranda heeft dan ook forse kritiek op de Westerse wereld. "De landen in het Westen doen iets fout. We leven in geïndividualiseerde en egocentrische samenlevingen." Hij wijst op de rol van Europa en de Verenigde Staten in het Midden Oosten tot de Arabische Lente uitbrak. "Vergeet niet dat wij die dictators decennialang steunden."

De fotograaf is de afgelopen tijd wel vaak teruggeweest in zijn thuisland. "Ik ben nu bezig met een project over mensen die hun huis worden uitgezet. Het gaat heel slecht met Spanje. Veel vrienden van mij verliezen hun baan", zegt hij. "Toch zijn mensen niet zo met elkaar begaan als bijvoorbeeld in Jemen."

Aranda is het land in het Arabisch Schiereiland niet vergeten. Eind mei keert hij terug. Dit maal als deel van een reeks die de veranderingen in de landen van de Arabische Lente op een positieve manier belicht. "Dat gebeurt te weinig. Het gaat alsmaar over het Salafisme of de negatieve kanten van de revoluties. Ondertussen gebeurt er veel goeds."

De expositie van de World Press Photo duurt nog tot en met 17 juni te zien. Daarna reist de tentoonstelling de wereld rond.

21 juni '24 (12:37)

Nieuwste editie van ‘Zuiderpark Vakantiepark’ luidt zomervakantie in

Met een hiphopfamileshow door Rico van Opgezwolle en Dries van Typhoon, knalt het Zuiderpark Vakantiepark de zomer in. Op maandag 15 juli gaat het vakantiepark van start en op donderdag 22 augustus is er voor het eerst een afsluitdag, met de voorstelling van EXIT van Piet Van Dycke in samenwerking met Kinderopvang 2Samen. Dit meldt het Zuiderpark Theater. 

21 juni '24 (11:03)

Amsterdam 750 jaar: Willeke Alberti treedt op

Willeke Alberti treedt op bij het startconcert van Amsterdam 750 in de Ziggo Dome. Sinds haar laatste solotournee in 2022 treedt de 79-jarige zangeres zelden op voor groot publiek. Voor de viering van het 750-jarig bestaan van de stad maakt Alberti dus een uitzondering, meldt de organisatie vrijdag. Naast Alberti verschijnen ook rapper Sef en dj Joost van Bellen op het podium van het openingsconcert.

21 juni '24 ( 9:12)

Fred & Friends line-up compleet met optreden Jamai

Jamai verschijnt dit najaar weer op het podium bij Fred & Friends. Daarmee is de line-up van het evenement van Fred van Leer compleet, meldt de organisatie.

21 juni '24 ( 8:45)

'Ademnood-dansfeest' moet meerdaags evenement worden

Het Ademnood-dansfeest waar Katja Schuurman en Babette van Veen aan werken moet een meerdaags evenement worden in de Ziggo Dome in Amsterdam of Rotterdam Ahoy. "Daar zijn we nog mee bezig", zei Schuurman donderdag in Shownieuws.

21 juni '24 ( 8:31)

Tweede show toegevoegd in De Kuip voor DI-RECT

DI-RECT geeft volgend jaar een tweede concert in De Kuip in Rotterdam. Het stadion maakt vrijdag bekend dat de Haagse rockers ook op 13 juni optreden.

21 juni '24 ( 8:30)

Grootste concert tot nu toe voor DI-RECT in De Kuip

DI-RECT treedt volgend jaar op 14 juni op in stadion De Kuip in Rotterdam. Het is het grootste concert uit de carrière van de Haagse band tot nu toe. De kaartverkoop begint zaterdagochtend.

20 juni '24 (12:05)

Organisatie Pinkpop besluit deel parkeerterrein af te sluiten

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.

20 juni '24 (11:35)

Dit is de eerste aangekondigde artiest voor Disney in Concert

Vajèn van den Bosch is als eerste artiest aangekondigd voor de optredens van Disney in Concert van 2025. De musicalactrice treedt op zaterdag 4 januari op in de Ziggo Dome in Amsterdam, werd donderdag bekendgemaakt.

20 juni '24 ( 9:15)

Utrechtse Staten maken zich hard voor meerjarige subsidie Bevrijdingsfestival Utrecht

De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

20 juni '24 ( 8:38)

Naar Graspop? Dan kan je niet parkeren

Tijdens deze editie van Graspop Metal Meeting in de Belgische plaats Dessel kunnen bezoekers niet parkeren. Volgens omroep VRT heeft de organisatie, door de hevige regen van dinsdag, alle parkeerplaatsen op het festivalterrein moeten sluiten. Onduidelijk is ook of en hoeveel bezoekers er op en nabij het festivalterrein nog kunnen kamperen.