Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Lelystads Bigband Concours start nieuwe traditie

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
LELYSTAD - Op zaterdag 28 januari 2012 vond voor de eerste maal het Lelystadse Bigband Concours plaats in de Kubus. Jop Fackeldey, wethouder Cultuur te Lelystad, reikte de prijs voor de beste Bigband uit aan de Haagse Residence Bigband. Daarnaast kreeg Eddy Vulperhorst, trombonespeler van de Lelystadse Bigband. The Q-Buskers, een bijzondere vermelding van de jury voor de beste individuele prestatie.

Op initiatief van Bigband The Q-Buskers uit Lelystad samen met de All Times Bigband uit Ermelo werd het Lelystadse Bigband Concours, het eerste festival voor bigbands, georganiseerd. Doel van het festival was het breder uitdragen van de bigbandmuziek op een leuke en open manier.

Kenmerkend voor een bigband zijn 5 saxofonisten, 4 trombonisten, 4 à 5 trompettisten en een ritmesectie bestaande uit piano, drums, bas en gitaar. Voorzien van een dirigent en in een enkel geval een vocalist is het podium op indrukwekkende manier gevuld.' vertelt Paul van der Burg. Ruim 750 liefhebbers bezochten het festival afgelopen zaterdag.

Tijdens het bigbandfestival gaven zes bigbands een optreden van 40 minuten. Het bigbandfestival kreeg een extra uitdaging doordat de uitgenodigde bigbands met elkaar de competitie aan konden gaan. Een deskundige jury onder leiding van trompettist Loet van der Lee besliste welke bigband als collectief het beste presteerde.

Van der Lee werd bijgestaan door Sebastian Ohm, bariton saxofonist / componist en arrangeur. Wethouder Cultuur te Lelystad. Jop Fackeldey, reikte de prijs uit aan The Residence Bigband uit Den Haag. 

Het enthousiasme van de deelnemers en het publiek was voor de Kubus reden om na afloop aan te kondigen dat een nieuwe jaarlijkse traditie met deze dag ingezet wordt. Naar verwachting zal de Kubus in Lelystad elke vierde zaterdag van januari het podium bieden aan het Bigband festival Lelystad.

© Nationale Recreatiegids

14 juni '24 ( 8:48)

Frans Bauer schuift aan bij eerste Groots-show Guus Meeuwis

Frans Bauer treedt vrijdagavond op tijdens de eerste show van de laatste reeks Groots met een zachte G-concerten van Guus Meeuwis. Dat maakt Meeuwis bekend op Instagram.

13 juni '24 (11:02)

Vaderdag: zo zet jij jouw ouwe heerlijk in het zonnetje (en heb je zelf ook een leuke dag)

Aankomende zondag is het weer Vaderdag. De perfecte gelegenheid om je vader te laten zien hoeveel je van hem houdt. Natuurlijk kan hij een nieuwe stropdas of een bos bloemen altijd waarderen, maar het is nog veel leuker om tijdens deze dag een leuke activiteit te doen. Inspiratie nodig? Lees dan snel verder!

13 juni '24 ( 8:35)

Organisator: 'domme beslissing' om te bezuinigen op Nationaal Vuurwerk

Het zou een "domme beslissing" zijn van de gemeente Rotterdam om geen geld meer te steken in het Nationaal Vuurwerk dat jaarlijks bij de Erasmusbrug wordt gehouden. Dat zegt Jasper Scholte van de organisator, het Rotterdamse bedrijf JMR Event Makers. De gemeente moet bezuinigen en wil niet langer geld steken in het evenement dat elke jaarwisseling tienduizenden bezoekers trekt.

12 juni '24 (13:12)

Merendeel in het water gevallen voorstellingen Oerol wordt ingehaald

Het merendeel van de voorstellingen die festival Oerol op Terschelling maandag moest annuleren door de hevige regenval, wordt ingehaald. Dat zegt artistiek leider Sabine Pater dinsdag tegen het ANP. Volgens Pater gingen er uiteindelijk zeven van de 34 voorstellingen door het slechte weer niet door en zijn deze woensdag en komend weekend grotendeels alsnog te zien. Daarnaast komen er extra dj's op het festivalhart op het Noordzeestrand draaien.

12 juni '24 (12:24)

Michael Ironside komt naar Heroes Dutch Comic Con

Heroes Dutch Comic Con heeft nog een bekende naam aangekondigd voor de aankomende editie. Acteur Michael Ironside is deze zomer te gast bij het evenement in de Jaarbeurs in Utrecht. "Michael Ironside is een prominente naam in de wereld van films en televisieseries", schrijft de organisatie. "Met meer dan 270 titels op zijn naam heeft de Canadees een indrukwekkende staat van dienst."

12 juni '24 (10:52)

Pathé Spuimarkt in Den Haag verandert 24 juli in Deadpool & Wolverine-theater

Pathé houdt op 24 juli een groot fan-event rond de première van de nieuwe actiefilm Deadpool & Wolverine. In bioscoop Spuimarkt in Den Haag wordt om 09.30 uur in alle zalen de nieuwe film van productiehuis Marvel vertoond. Het is daarmee volgens Pathé een van de eerste vertoningen van de film; in andere Nederlandse bioscopen draait de film pas aan het einde van de ochtend.

12 juni '24 ( 8:51)

Openingsfilm van Film by the Sea bekend

De 26e editie van het festival Film by the Sea opent op vrijdag 6 september met Een Schitterend Gebrek, de eerste Engelstalige film van Michiel van Erp. De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller uit 2003 van Arthur Japin, die samen met Ursula Rani Sarma ook het scenario voor de film schreef. De hoofdrollen worden vertolkt door Dar Zuzovsky, Jonah Hauer-King, Sam Hazeldine en Maarten Heijmans.

11 juni '24 (10:56)

Comedian Ronny Chieng geeft extra show in Amsterdam

Acteur en comedian Ronny Chieng geeft in september een tweede show in Amsterdam. Naast zijn bezoek aan Amsterdam op 1 september treedt hij ook op 2 september op in Theater Amsterdam, maakt organisator MOJO dinsdag bekend.

11 juni '24 ( 9:08)

Jubileumeditie The Passion volgend jaar in Terneuzen

Het Zeeuwse Terneuzen is volgend jaar de gaststad voor de vijftiende editie van The Passion. Dat heeft de KRO-NCRV dinsdag bekendgemaakt.

10 juni '24 (15:57)

Tiende editie Mañana Mañana wordt ‘knaller van een afscheidsfeest’

Droevig nieuws uit Laren (Gelderland): het festival Mañana Mañana wordt dit jaar voor het laatst georganiseerd. Het is de tiende editie van het festival, dit jaar van 13 tot en met 16 juni. Voor zowel het tienjarig jubileum als het afscheid heeft de organisatie een ‘knetterend feest’ op de agenda staan. Zij nodigen iedereen uit om te komen, meldt het festival.