Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Stress in de Wellness-sector

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km

UTRECHT - De wellnessbranche is de afgelopen vijf jaar twee keer zo hard gegroeid als de vraag. Het aantal bezoeken steeg met 2 miljoen, maar de capaciteit steeg met vier miljoen. Saunacomplexen hebben het afgelopen jaar tussen de twee en drie miljoen bezoekers getrokken, ongeveer evenveel als het jaar ervoor. Dit blijkt uit cijfers van het economisch bureau van de Rabobank.

Trends
Vooral de opkomst van grotere fullservice-wellnesscentra, met meer dan 700 wellnessgasten per dag, heeft deze gestreste situatie opgeleverd. In Nederland zijn ongeveer tweehonderd saunacentra, veertig meer dan vijf jaar geleden. Om de bezoekersaantallen op peil te houden, werd demarkt overspoeld met aanbiedingen.

Bezoekers geven minder uit
De entreeprijs daalde fors. Binnen de muren van het saunacomplex gaven saunabezoekers gemiddeld tussen de 40 en 60 euro uit, het jaar daarvoor was dat nog 45 tot 65 euro. De gasten gaven minder uit aan horeca en op de beauty-afdeling. "Afgelopen jaar zijn flink wat acties geweest rond arrangementen waardoor de prijs onderdruk is komen te staan", aldus sectormanager recreatie van de Rabobank Gertine Langmuur. 

Perspectief
De analisten van de Rabobank verwachten niet dat bezoekers dit jaar meer geld uitgeven. Door de gematigde economische verwachtingen blijft de consument ook in 2012 terughoudend. Het blijft wel een groeibranche, maar de concurrentie is toegenomen. Ondernemers moeten onherroepelijk een professionaliseringsslag maken om voldoende toekomstperspectief te houden.

Volgend jaar heeft de wellnessmarkt pas echt een kans om op het oude groeiniveau terug te komen. Wel wordt een lichte stijging in de bezoekersaantallen verwacht. "In crisistijd en bij een stressvol bestaan hebben mensen meer behoefte aan ontspanning", denkt Langmuur.

Klik hier voor meer informatie.

© Nationale Recreatiegids

21 juni '24 ( 8:45)

'Ademnood-dansfeest' moet meerdaags evenement worden

Het Ademnood-dansfeest waar Katja Schuurman en Babette van Veen aan werken moet een meerdaags evenement worden in de Ziggo Dome in Amsterdam of Rotterdam Ahoy. "Daar zijn we nog mee bezig", zei Schuurman donderdag in Shownieuws.

21 juni '24 ( 8:31)

Tweede show toegevoegd in De Kuip voor DI-RECT

DI-RECT geeft volgend jaar een tweede concert in De Kuip in Rotterdam. Het stadion maakt vrijdag bekend dat de Haagse rockers ook op 13 juni optreden.

21 juni '24 ( 8:30)

Grootste concert tot nu toe voor DI-RECT in De Kuip

DI-RECT treedt volgend jaar op 14 juni op in stadion De Kuip in Rotterdam. Het is het grootste concert uit de carrière van de Haagse band tot nu toe. De kaartverkoop begint zaterdagochtend.

20 juni '24 (12:05)

Organisatie Pinkpop besluit deel parkeerterrein af te sluiten

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.

20 juni '24 (11:35)

Dit is de eerste aangekondigde artiest voor Disney in Concert

Vajèn van den Bosch is als eerste artiest aangekondigd voor de optredens van Disney in Concert van 2025. De musicalactrice treedt op zaterdag 4 januari op in de Ziggo Dome in Amsterdam, werd donderdag bekendgemaakt.

20 juni '24 ( 9:15)

Utrechtse Staten maken zich hard voor meerjarige subsidie Bevrijdingsfestival Utrecht

De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

20 juni '24 ( 8:38)

Naar Graspop? Dan kan je niet parkeren

Tijdens deze editie van Graspop Metal Meeting in de Belgische plaats Dessel kunnen bezoekers niet parkeren. Volgens omroep VRT heeft de organisatie, door de hevige regen van dinsdag, alle parkeerplaatsen op het festivalterrein moeten sluiten. Onduidelijk is ook of en hoeveel bezoekers er op en nabij het festivalterrein nog kunnen kamperen.

19 juni '24 ( 9:53)

Ticketmaster tegen ACM: ticketdoorverkoop kan via concurrent

Mensen die een ticket hebben gekocht bij Ticketmaster, maar daar vanaf willen, kunnen dat doen via andere doorverkoopplatforms. Die toezegging heeft de kaartverkoper gedaan aan de Autoriteit Consument & Markt. De ACM opende eerder een onderzoek naar belemmeringen door Ticketmaster voor klanten, als zij hun kaartjes wilden doorverkopen via een ander platform dan Ticketmaster. Die belemmeringen zijn tijdens het onderzoek weggenomen, meldt de toezichthouder woensdag.

19 juni '24 ( 8:45)

Graspop activeert woensdag noodplan om aanhoudende regen

Op Graspop Metal Meeting is woensdag een noodplan in werking gesteld om de vele regen. Het programma van woensdagavond op het metalfestival in het Belgische Dessel gaat niet door en ook kunnen de parkeerplaatsen woensdag niet open.

18 juni '24 (15:10)

Dit is het weer tijdens het Pinkpop-weekend

Het wordt komend weekend wisselend weer tijdens festival Pinkpop. Volgens Weeronline wordt het prima festivalweer, maar behoort een enkele bui wel tot de mogelijkheden.