Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

De Europese popmuziek heeft meer nodig dan een jaarlijkse prijs

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km

GRONINGEN - Vandaag worden in Groningen de jaarlijkse European Border Breaker Awards uitgereikt, op de vooravond van het Eurosonic-Noorderslagfestival. Voor Nederland valt DJ Afrojack in de prijzen, naast internationale namen als Selah Sue (België), Agnes Obel (Denemarken) en Swedish House Mafia (Zweden). Het gerenommeerde showcasefestival is mede gefinanceerd door de Europese Commissie om de uitwisseling van Europese muziek en artiesten te stimuleren en draagt daarmee bij aan de ontwikkeling van de Europese muziekindustrie.

"Onze culturele en creatieve sectoren zijn van wezenlijk belang voor de economische groei, de werkgelegenheid en sociale integratie in Europa. Daarom steunen wij de Eurosonic-Noorderslagfestival. Maar Europese popmuziek heeft meer nodig dan een jaarlijkse prijs. De Europese Commissie wil het cultuur- en mediaprogramma versterken met additionele steunmaatregelen en een ruimer budget. Anders blijft diversiteit als rem op de economie functioneren. " aldus Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken in een opiniestuk.

De EBBA-awards worden vandaag voor de negende keer uitgereikt op de vooravond van Eurosonic Noorderslag in Groningen. De prijzen worden toegekend aan artiesten die er in geslaagd zijn om grensoverschrijdend door te breken met hun eerste internationale release en op basis van de verkoop- en luistercijfers in eigen land en elders in Europa, maar ook de kwaliteit van live-optredens en de populariteit op muziekfestivals in Europa.

Dit loopt parallel met de doelstellingen van de Europese Commissie die ook wil dat de culturele en creatieve sectoren zich op een meer structurele manier kunnen ontwikkelen, zodat ze de kansen van globalisering en digitalisering beter kunnen benutten.

De culturele en creatieve sectoren vormen een sterke en groeiende pijler van de economie. Ze zijn goed voor 8,5 miljoen banen en 4,5 procent van het BBP van de Europese Unie. Uit onderzoek blijkt dat de kansen die de gemeenschappelijke markt biedt onvoldoende benut worden.

De EU telt 23 officiële talen, 3 alfabetten en ongeveer 60 officieel erkende regionale- en minderheidstalen. Het vraagt dan ook extra inspanningen als een kunstenaar grensoverschrijdend wil samenwerken of met zijn of haar werk mensen wil bereiken in andere Europese landen.

© Nationale Recreatiegids

14 juni '24 (11:45)

Rag'n'Bone Man komt eind dit jaar naar Nederland

Rag'n'Bone Man komt eind dit jaar naar Nederland. De Britse zanger geeft op 2 december een concert in AFAS Live in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO vrijdag bekend.

14 juni '24 (10:31)

Gratis buitendouches bij Lowlands, maar die zijn wel koud

Dit jaar is het voor het eerst mogelijk om buiten te douchen bij festival Lowlands. Naast de badhuizen waar bezoekers kunnen douchen zijn de buitendouches ook beschikbaar. Die zijn in tegenstelling tot de badhuizen gratis, maar niet even comfortabel als de douchehokjes, meldt Festileaks.

14 juni '24 ( 9:26)

Armin van Buuren produceert themalied voor Kinderen voor Kinderen NXT

Armin van Buuren heeft de eerste single van de nieuwe popgroep Kinderen voor Kinderen NXT geproduceerd. Het nummer heet Superkracht en is dit jaar het themalied voor de Kinderpostzegels.

14 juni '24 ( 8:48)

Frans Bauer schuift aan bij eerste Groots-show Guus Meeuwis

Frans Bauer treedt vrijdagavond op tijdens de eerste show van de laatste reeks Groots met een zachte G-concerten van Guus Meeuwis. Dat maakt Meeuwis bekend op Instagram.

13 juni '24 (11:02)

Vaderdag: zo zet jij jouw ouwe heerlijk in het zonnetje (en heb je zelf ook een leuke dag)

Aankomende zondag is het weer Vaderdag. De perfecte gelegenheid om je vader te laten zien hoeveel je van hem houdt. Natuurlijk kan hij een nieuwe stropdas of een bos bloemen altijd waarderen, maar het is nog veel leuker om tijdens deze dag een leuke activiteit te doen. Inspiratie nodig? Lees dan snel verder!

13 juni '24 ( 8:35)

Organisator: 'domme beslissing' om te bezuinigen op Nationaal Vuurwerk

Het zou een "domme beslissing" zijn van de gemeente Rotterdam om geen geld meer te steken in het Nationaal Vuurwerk dat jaarlijks bij de Erasmusbrug wordt gehouden. Dat zegt Jasper Scholte van de organisator, het Rotterdamse bedrijf JMR Event Makers. De gemeente moet bezuinigen en wil niet langer geld steken in het evenement dat elke jaarwisseling tienduizenden bezoekers trekt.

12 juni '24 (13:12)

Merendeel in het water gevallen voorstellingen Oerol wordt ingehaald

Het merendeel van de voorstellingen die festival Oerol op Terschelling maandag moest annuleren door de hevige regenval, wordt ingehaald. Dat zegt artistiek leider Sabine Pater dinsdag tegen het ANP. Volgens Pater gingen er uiteindelijk zeven van de 34 voorstellingen door het slechte weer niet door en zijn deze woensdag en komend weekend grotendeels alsnog te zien. Daarnaast komen er extra dj's op het festivalhart op het Noordzeestrand draaien.

12 juni '24 (12:24)

Michael Ironside komt naar Heroes Dutch Comic Con

Heroes Dutch Comic Con heeft nog een bekende naam aangekondigd voor de aankomende editie. Acteur Michael Ironside is deze zomer te gast bij het evenement in de Jaarbeurs in Utrecht. "Michael Ironside is een prominente naam in de wereld van films en televisieseries", schrijft de organisatie. "Met meer dan 270 titels op zijn naam heeft de Canadees een indrukwekkende staat van dienst."

12 juni '24 (10:52)

Pathé Spuimarkt in Den Haag verandert 24 juli in Deadpool & Wolverine-theater

Pathé houdt op 24 juli een groot fan-event rond de première van de nieuwe actiefilm Deadpool & Wolverine. In bioscoop Spuimarkt in Den Haag wordt om 09.30 uur in alle zalen de nieuwe film van productiehuis Marvel vertoond. Het is daarmee volgens Pathé een van de eerste vertoningen van de film; in andere Nederlandse bioscopen draait de film pas aan het einde van de ochtend.

12 juni '24 ( 8:51)

Openingsfilm van Film by the Sea bekend

De 26e editie van het festival Film by the Sea opent op vrijdag 6 september met Een Schitterend Gebrek, de eerste Engelstalige film van Michiel van Erp. De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller uit 2003 van Arthur Japin, die samen met Ursula Rani Sarma ook het scenario voor de film schreef. De hoofdrollen worden vertolkt door Dar Zuzovsky, Jonah Hauer-King, Sam Hazeldine en Maarten Heijmans.