Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wintersporters moeten zoeken naar sneeuw

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM (Novum) - Nederland krijgt dit jaar geen witte kerst, maar ook elders in Europa is de winter ver te zoeken. Sneeuwliefhebbers doen er daarom goed aan om in de kerstvakantie te kiezen voor de Alpen, of anders voor Noorwegen. Dat adviseren klimaatspecialisten van Bitsofscience.org in een Europese kerstweerverwachting.

Bitsofscience.org uitte begin november al kritiek op voorspellingen van weerbureaus die Nederland opnieuw een zeer koude winter beloofden. Volgens de wetenschapssite komt dat onder meer door een toename van zonneactiviteit, waardoor westenwinden over het hele noordelijk halfrond aantrekken.

"Het verband tussen de hoeveelheid zonnevlekken en winterweer zien we bijvoorbeeld terug in Elfstedenwinters", legt klimaatanalist Rolf Schuttenhelm. "Vrijwel alle grote schaatstochten zijn in periodes verreden met een zeer rustige zon. Dat hadden we ook in de afgelopen drie winters, die vrij koud waren." Nu komt er juist een nieuw zonnemaximum aan.

Weermodellen tonen dat Europa in de verdere maand te maken zal hebben met aanhoudende westenwinden. Niet alleen Nederland loopt daardoor een witte kerst mis, dit geldt voor vrijwel alle Europese landen.

Wintersporters en andere mensen die tijdens de kerstvakantie sneeuw willen zien, moeten bovendien ook rekening houden met de luchttemperatuur op grotere hoogte, waarschuwt Schuttenhelm.

Het polaire front, de grens tussen koude lucht in het noorden en zachte lucht in het zuiden, ligt tijdens de kerstdagen namelijk relatief ver naar het noorden. Niet alleen Nederland, maar ook Duitsland en mogelijk zelfs Schotland bevinden zich dan in een zone met zachte lucht tot enkele kilometers hoog in de atmosfeer.

Dat betekent dat in middelgebergten de temperatuur niet veel lager is dan op zeeniveau en in veel gevallen de vorstgrens tussen de 1000 en 2000 meter komt te liggen. Nabijgelegen wintersportgebieden zoals de Ardennen en het Duitse Sauerland lijken daarmee voorlopig ongeschikt.

Het is wel een ander verhaal als je verder naar het noorden gaat, voegt Schuttenhelm toe. Rond Scandinavië hangt veel polaire lucht. Op zeeniveau is het er vaak wel boven nul, maar zodra je de Noorse bergen in trekt daalt de temperatuur snel. Daar ligt dus ook gegarandeerd veel sneeuw.

20 juni '24 (12:05)

Organisatie Pinkpop besluit deel parkeerterrein af te sluiten

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.

20 juni '24 (11:35)

Dit is de eerste aangekondigde artiest voor Disney in Concert

Vajèn van den Bosch is als eerste artiest aangekondigd voor de optredens van Disney in Concert van 2025. De musicalactrice treedt op zaterdag 4 januari op in de Ziggo Dome in Amsterdam, werd donderdag bekendgemaakt.

20 juni '24 ( 9:15)

Utrechtse Staten maken zich hard voor meerjarige subsidie Bevrijdingsfestival Utrecht

De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

20 juni '24 ( 8:38)

Naar Graspop? Dan kan je niet parkeren

Tijdens deze editie van Graspop Metal Meeting in de Belgische plaats Dessel kunnen bezoekers niet parkeren. Volgens omroep VRT heeft de organisatie, door de hevige regen van dinsdag, alle parkeerplaatsen op het festivalterrein moeten sluiten. Onduidelijk is ook of en hoeveel bezoekers er op en nabij het festivalterrein nog kunnen kamperen.

19 juni '24 ( 9:53)

Ticketmaster tegen ACM: ticketdoorverkoop kan via concurrent

Mensen die een ticket hebben gekocht bij Ticketmaster, maar daar vanaf willen, kunnen dat doen via andere doorverkoopplatforms. Die toezegging heeft de kaartverkoper gedaan aan de Autoriteit Consument & Markt. De ACM opende eerder een onderzoek naar belemmeringen door Ticketmaster voor klanten, als zij hun kaartjes wilden doorverkopen via een ander platform dan Ticketmaster. Die belemmeringen zijn tijdens het onderzoek weggenomen, meldt de toezichthouder woensdag.

19 juni '24 ( 8:45)

Graspop activeert woensdag noodplan om aanhoudende regen

Op Graspop Metal Meeting is woensdag een noodplan in werking gesteld om de vele regen. Het programma van woensdagavond op het metalfestival in het Belgische Dessel gaat niet door en ook kunnen de parkeerplaatsen woensdag niet open.

18 juni '24 (15:10)

Dit is het weer tijdens het Pinkpop-weekend

Het wordt komend weekend wisselend weer tijdens festival Pinkpop. Volgens Weeronline wordt het prima festivalweer, maar behoort een enkele bui wel tot de mogelijkheden.

18 juni '24 (11:32)

Provincie Overijssel ziet geen heil in structurele subsidieverhoging Bevrijdingsfestival

De organisatie van het Bevrijdingsfestival in Overijssel hoeft niet te rekenen op een structurele verhoging van de subsidie voor het festival. Dat heeft de provincie Overijssel besloten. Daarom krijgt het evenement voor het komende jaar een bedrag van 120.000 euro van de provincie, en niet meer. Dat meldt RTV Oost.

18 juni '24 ( 9:29)

BLØF en vrienden voegen derde concert toe aan reeks in Rotterdam Ahoy

BLØF geeft komend najaar een derde concert met muzikale vrienden in Rotterdam Ahoy. De Zeeuwse band treedt ook op 20 november op, maakt organisator Agents After All dinsdag bekend. De kaartverkoop is al begonnen.

18 juni '24 ( 8:44)

Internationale tour met muziek uit Les Misérables naar Nederland

Een internationale voorstelling met de muziek uit de wereldberoemde musical Les Misérables komt volgend jaar naar Nederland. Les Misérables the Arena Spectacular World Tour komt in februari voor vijf voorstellingen naar de Ziggo Dome in Amsterdam. De kaartverkoop start aanstaande vrijdag.