Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rutte zat fout met koningin Maxima

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km

DEN HAAG (Novum) - Dat Máxima als vrouw van koning Willem-Alexander koningin wordt, was geen uitgemaakte zaak. Premier Mark Rutte (VVD) heeft voor zijn beurt gesproken en had er eerst met de Tweede Kamer over moeten vergaderen, stellen juridische deskundigen vrijdag in NRC Handelsblad.

Toen koningin Beatrix eind vorige maand haar troonsafstand aankondigde, meldde Rutte dat Máxima bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander de titel koningin krijgt. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst gaat het slechts om een aanspreektitel die van de koningstitel is afgeleid en geen aparte wettelijke basis behoeft. "De echtgenotes van koning Willem I, II en III waren ook koningin", aldus de RVD in de krant.

De Leidse hoogleraar staatsrecht Wim Voermans stelt dat een beslissing over de aanspreektitel pas kan worden genomen na beraad in het parlement. Dat komt door een nieuwe wet uit 2002. Volgens bestuursrechtdeskundige Twan Tak laten het kabinet en de Kamer die wetgeving nu buiten beschouwing, wat hij 'onbegrijpelijk' noemt. "Het gaat om belangrijk staatsrecht en om een vrij nieuwe wet. Die kun je niet negeren onder verwijzing naar gewoonterecht uit de negentiende eeuw."

Tak denkt bovendien dat de titel koningin voor Máxima in het buitenland voor verwarring kan zorgen. "Daar is men al een eeuw gewend dat de koningin uit Nederland ook het staatshoofd is."

D66-senator en staatsrechtgeleerde Hans Engels vindt dat Rutte de kwestie nog eens goed moet laten uitzoeken. “Het zou slordig zijn als na 30 april blijkt dat Máxima de titel koningin eigenlijk niet mag voeren”, laat hij weten aan Novum Nieuws. “Om deze discussie niet te laten voortduren, zou het goed zijn als Rutte dit voor de troonswisseling nog eens goed laat uitzoeken. Indien nodig kan hij dan alsnog een wijziging van de wet door beide Kamers loodsen.”

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt vindt dit niet nodig. “Het gaat hier over de aanspreektitel. Dat hebben we al eeuwen zo geregeld”, zegt hij. “Het is evident dat je per wet moet regelen wie lid is van het koninklijk huis. Dat gebeurt ook. Maar dit gaat over haar aanspreektitel, en dat is een politiek besluit, genomen door de premier.”

25 april '24 (10:21)

Nieuwe special guest Dutch Comic Con bekend: Misha Collins van Supernatural

Eerder was al bekend dat Cobie Smulders van How I Met Your Mother en de The Avengers-films naar Dtuch Heroes Dutch Comic Con komt, net als een van de meest populaire Doctor Who-acteurs van onze tijd: David Tennant. Maar nu is nog een nieuwe special guest bekendgemaakt: Misha Collins. Hij is met name bekend van Supernatural, waar hij de rol van Castiel vertolkte. Op zaterdag 22 en zondag 23 januari is Collins aanwezig tijdens Heroes Dutch Comic Con. Dit meldt Heroes Dutch Comic Con. 

25 april '24 ( 8:46)

Beste hoofdrol in grote musical voor Lucas Hamming en Brigitte Heitzer

De prijzen voor beste hoofdrol in een grote musical gaan dit jaar naar Brigitte Heitzer en Lucas Hamming. Zij mochten de prijzen woensdagavond in ontvangst nemen bij de uitreiking van de Musical Awards in het AFAS Theater Leusden.

25 april '24 ( 8:45)

Geen black-outs voor Youp van 't Hek in Carré

De voorstelling van Youp van 't Hek in Koninklijk Theater Carré is woensdagavond "helemaal goed gegaan". Dat laat een woordvoerder van het Amsterdamse theater desgevraagd weten. Een dag eerder moest de cabaretier zijn voorstelling voortijdig afbreken omdat hij last had van black-outs.

25 april '24 ( 8:33)

Tabitha treedt toch niet op tijdens Kingsland

Tabitha heeft haar optreden van komende zaterdag op het evenement Kingsland in Rotterdam afgezegd. Op Instagram schrijft de 31-jarige zangeres dat de show niet doorgaat om "persoonlijke redenen".

25 april '24 ( 8:31)

Musical Awards: Melk en Jesus Christ Superstar grote winnaars

Jesus Christ Superstar en Melk zijn de grote winnaars van de Musical Awards, die woensdagavond zijn uitgereikt in het AFAS Theater Leusden. De producties verzilverden elk vijf awards, waaronder die voor respectievelijk beste grote musical en beste kleine musical. De musicalprijzen zijn woensdag voor de 22e keer uitgereikt.

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.