Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Maker Matterhorn wil weer filmen in Nederland

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km

GRONINGEN (Novum) - Diederik Ebbinge wil zijn volgende film weer gewoon in Nederland opnemen. "Ik ben voor de opnames van Matterhorn naar België uitgeweken omdat ze daar een tax shelter hebben", zegt de regisseur en scenarist van de Nederlandse tragikomedie tegen Novum Nieuws. "Het is doodzonde dat ik hier in Nederland geld ophaal dat ik dan in België ga uitgeven. Ik wil mijn volgende film weer hier opnemen."

 Ebbinges uitspraken zijn geen loze kreet, want hij is al bezig met zijn volgende filmproject. "Ik kan er inhoudelijk nog niets over zeggen, maar het wordt een soort psychologische thriller. Ik ben nu bezig met het scenario en hoop dat eind dit jaar af te hebben zodat ik volgend jaar zomer met filmen kan beginnen."

Het idee voor een tax shelter heeft een breed draagvlak in de Nederlandse filmbranche, die in zwaar weer verkeert. De situatie is volgens velen verergerd door de recente overheidsbezuinigingen op cultuur. Het belastingvoordeel moet het voor nationale en internationale filmmakers aantrekkelijk maken om in Nederland te filmen.

"Een kind kan begrijpen dat ik de omringende industrie ook stimuleer als ik ergens mijn filmset opbouw", vervolgt Ebbinge, vooral bekend als lid van cabaretgroep De Vliegende Panters. Een veelgehoord argument van voorstanders van de tax shelter is dat Nederland niet alleen geld misloopt van de filmsector, maar ook van bedrijven als cateraars, hotels en apparatuurverhuurders. "Elke euro die ik aan een filmproductie uitgeef, levert veel meer op voor de locale economie."

De Nederlandse overheid houdt een filmtop waarop filmmakers als regisseur Paul Verhoeven en producenten Gijs van de Westelaken en San Fu Maltha kunnen brainstormen over filmfinanciering in Nederland.

"Hopelijk zorgt die filmtop ervoor dat wij ook een tax shelter krijgen", stelt Ebbinge. "Ik kan geen argument bedenken om die niet in Nederland in te voeren. Er zijn van die zeikerige Geert Wilders-argumenten dat de filmsector louter bestaat uit de grachtengordelelite die lui op zijn reet zit geld te scheppen, maar dat is natuurlijk onzin."

Matterhorn, over de vreemde relatie tussen een eenzame man en een zwerver met hersenbeschadiging, heeft het in Nederland tot nu toe prima gedaan. De film won afgelopen weekend de Publieksprijs tijdens het International Film Festival Rotterdam. Naar buitenlandse distributeurs wordt nog gezocht. De film draait sinds donderdag in tien Nederlandse filmhuizen.

 

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.

17 april '24 (10:25)

Extra concert van Froukje in AFAS Live

Froukje geeft komend najaar een derde concert in AFAS Live in Amsterdam. De extra show is op 22 november, maakt concertorganisator MOJO woensdag bekend.

16 april '24 (12:17)

Racoon in het najaar opnieuw op clubtour

Racoon gaat dit najaar op clubtour door Nederland. Dat maakt de band dinsdag bekend. De tour draagt de naam It Is What It Is, net als het nieuwe album dat Racoon dit najaar uitbrengt.