Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

NIOD start onderzoek naar rol Rode Kruis in WOII

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM (Novum) - Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies NIOD gaat de rol van het Nederlandse Rode Kruis tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog onderzoeken. Het onderzoek moet uitwijzen hoe het Rode Kruis omging met de dilemma's waar de hulporganisatie tijdens de bezetting mee te maken kreeg. Het Rode Kruis zelf heeft opdracht gegeven tot het onderzoek, meldt het NIOD woensdag.

Het ledenaantal van het Rode Kruis steeg van 33.500 in 1940 naar een half miljoen in 1945. In diezelfde periode voelden echter met name de joodse bevolking en politieke gevangenen zich door het Nederlandse Rode Kruis in de steek gelaten.

Hoewel al wel onderzoek is gedaan naar de rol van het Rode Kruis tijdens de oorlog, vindt de organisatie het nu nodig dat er een onafhankelijke studie komt over dit onderwerp. Vorig jaar erkende de organisatie al fouten te hebben gemaakt in de Tweede Wereldoorlog en kondigde toen plannen voor het onderzoek aan.

Vooral het ontbreken van hulp aan vervolgde joden en politieke gevangenen krijgt aandacht in het onderzoek. Verder richten de onderzoekers zich onder meer op de vraag hoe het Rode Kruis als humanitaire organisatie functioneerde tijdens de bezetting en hoe de organisatie is omgegaan met de kritiek van in de steek gelaten overlevenden.

Naar verwachting is het onderzoek in 2017 klaar. De resultaten van het onderzoek worden vervolgens gepubliceerd in een boek.

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.