Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Martin Fondse wint Edison Jazz-prijs

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM (Novum) - Martin Fondse is de winnaar van de Edison Jazz/World-prijs. De componist, dirigent en pianist won de oudste muziekprijs van Nederland in de categorie jazz nationaal. De andere winnaars zijn Christian Scott (internationaal), Gregory Porter (vocaal) en het Gurdjieff Folk Instruments Ensemble (world), heeft de organisatie zondag bekendgemaakt.

Martin Fondse heeft zijn prijs te danken aan het album Testimoni. Volgens de jury wordt de luisteraar meegesleept door zijn 'prachtige' composities, die zijn vormgegeven door de muzikale verbeeldingskracht van trompettist Eric Vloeimans en het 'sublieme' spel van het Matangi Strijkkwartet. Gecomponeerde en geïmproviseerde muziek zijn op een fascinerende manier gecombineerd tot een boeiende muzikale ervaring, aldus de jury.

De jury acht Christian Scott onbetwist dé trompettist van zijn generatie. Met zijn nieuwe naam aTunde Adjuah gaat hij terug naar de tijd van voor de slavernij. Scott aTunde Adjuah brengt luisteraars volgens de jury in trance en zorgt voor reflectie en dansdrift.

Het album Be Good van Gregory Porter wordt door de jury geroemd vanwege zijn stem, die de vergelijking oproept met Nat King Cole en 'de kracht bezit om een groot publiek te bereiken'.

De Edison voor dvd gaat naar Under African Skies, Graceland 25th Anniversary van Paul Simon die voor deze documentaire terugging naar Zuid-Afrika. In de categorie bijzondere uitgave van historische aard beloont de vakjury de serie Live at the Concertgebouw met een Edison.

De jury bekroont verder in de categorie bijzondere uitgave de serie Jazz at the Concertgebouw. Onder leiding van impresario Lou van Rees traden vanaf de jaren vijftig vrijwel alle kopstukken uit de jazz op in Amsterdam. Dat deze concerten zijn opgenomen is al een wonder, maar dat ze nu worden uitgebracht op cd is een droom voor velen en een waardevolle bijdrage aan het Nederlandse jazzerfgoed, aldus de jury.

De prijzen worden 28 november uitgereikt in het Muziekgebouw Eindhoven. Diverse winnaars brengen dan onder leiding van Vince Mendoza en het Metropole Orkest repertoire ten gehore. Het programma na de pauze wordt ingevuld door Grammy-winnares Dee Dee Bridgewater, winnaar van de Oeuvreprijs 2012.

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.