Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Moeizame strijd tegen kunstsmokkelaars in Pakistan

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km

ISLAMABAD (Novum/AP) - Het kost Pakistan veel moeite plunderaars van boeddhistische artefacten te stoppen. Die graven de voorwerpen ter waarde van vaak miljoenen euro's in het noordwesten van het land op en verkopen ze vervolgens aan verzamelaars over de hele wereld.

De zwarte handel in gesmokkelde antiquiteiten is een wereldwijd probleem waarin volgens sommige deskundigen miljarden euro's per jaar omgaan. De belangrijkste doelwitten zijn arme landen als Pakistan, die een rijk cultureel erfgoed hebben, maar niet de middelen om dat te beschermen.

De illegale opgravingen beroven Pakistan van een belangrijke potentiële bron van inkomsten uit toerisme. Ook kunnen archeologen de geschiedenis van de voorwerpen en de plekken waar ze lagen niet documenteren. "We hebben te maken met een ernstig probleem, want Pakistan is een uitgestrekt land en we hebben zeer weinig middelen tot onze beschikking", zegt Fazal Dad Kakar, hoofd van het overheidsdepartement voor archeologie en musea. "We hebben geen mankracht om de honderden boeddhistische plekken en kloosters in het land, waarvan de meeste in afgelegen valleien liggen, in de gaten te houden."

In juli nam de politie in de zuidelijke havenstad Karachi een grote container in beslag met daarin bijna vierhonderd kunstvoorwerpen. Ongeveer veertig procent van de stukken was authentiek, waaronder bijna honderd boeddhistische beelden van tot 1800 jaar oud en ter waarde van miljoenen euro's. Sommige Pakistanen leggen zich inmiddels toe op het maken van replica's, zoals die in de lading in Karachi. Ze proberen die vervolgens te verkopen als authentieke voorwerpen. De plunderaars van authentieke stukken krijgen vaak slechts één procent van de uiteindelijk verkoopprijs. Tussenpersonen en handelaren krijgen de overige 99 procent.

Kakar heeft geprobeerd veilinghuis Christie's in New York ervan te weerhouden boeddha's te verkopen waarvan hij zegt dat ze illegaal uit Pakistan zijn gesmokkeld. Christie's veilde onlangs een 'vastende boeddha' uit de derde of vierde eeuw voor omgerekend 3,4 miljoen euro. Het veilinghuis heeft Pakistan gevraagd bewijs te overleggen dat de beelden inderdaad uit dat land zijn gestolen.

Volgens Neil Brodie, deskundige op het gebied van illegale handel in antiquiteiten aan de universiteit van Glasgow, is het van cruciaal belang dat de autoriteiten meer druk uitoefenen op particuliere handelaren en musea, wier vraag naar artefacten de zwarte markt stimuleert. Sommige musea, vooral in Italië en Groot-Brittannië letten goed op de herkomst van het voorwerp, maar andere musea, vooral in de Verenigde Staten, kunnen nog veel verbeteren, aldus Brodie.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.

17 april '24 (10:25)

Extra concert van Froukje in AFAS Live

Froukje geeft komend najaar een derde concert in AFAS Live in Amsterdam. De extra show is op 22 november, maakt concertorganisator MOJO woensdag bekend.

16 april '24 (12:17)

Racoon in het najaar opnieuw op clubtour

Racoon gaat dit najaar op clubtour door Nederland. Dat maakt de band dinsdag bekend. De tour draagt de naam It Is What It Is, net als het nieuwe album dat Racoon dit najaar uitbrengt.