Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Legendarische elektrische gitaar Dylan terecht

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km

NEW YORK (Novum/AP) - Muziekkenners in een Amerikaans televisieprogramma beweren de gitaar te hebben gevonden waar Bob Dylan op speelde tijdens zijn legendarische eerste optreden met elektrische gitaar. Bob Dylan bestrijdt de conclusies in het programma en laat via zijn advocaat weten dat hij de Fender Stratocaster zelf in bezit heeft.

Volgens sommigen is het instrument om en nabij een half miljoen dollar waard. Het markeert het moment dat Bob Dylan een voor hem nieuw geluid liet horen, dat volledig anders was dan die van de jonge zanger van akoestische protestnummers. Sommige fans verweten hem dat hij na het bewuste optreden bij het Newport Folk Festival in 1965 het politieke liedjesschrijven had opgegeven. Ook dat hij muzikaal ondersteund werd door een band, viel niet bij iedereen goed.

Dylan zou de gitaar na het optreden zijn vergeten in het vliegtuig, waarna de piloot hem mee naar huis zou hebben genomen. Ondanks pogingen het instrument terug te geven, werd het nooit door een vertegenwoordiger van Dylan opgehaald, zegt de dochter van de piloot. Dylans advocaat zegt dat de muzikant met de auto naar het festival is gekomen, niet met het vliegtuig.

Dylan-kenners en instrumentenexperts in het tv-programma, History Detectives, blijven overtuigd van het verhaal van de pilotendochter. Zo werden in de gitaarkist teksten gevonden in het handschrift van Dylan en vertoont de gitaar zoveel overeenkomsten met het exemplaar dat Dylan op het festival in Rhode Island speelde, dat volgens hen geen twijfel mogelijk is.

Een woordvoerder van History Detectives liet weten dat het programma graag de kans zou krijgen om ook de gitaar van Dylan te onderzoeken. Een instrumentenkenner wiens expertise in de show gebruikt is, zegt '99,9 procent zeker' te zijn van zijn zaak.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.