Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Jubilerende Elizabeth echt heel gewoon

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 10 min
location_on [xx]km

LONDEN (Novum/AP) - De vlaggetjes liggen klaar, de gouden koets is in gereedheid gebracht, de boten zijn opgeknapt en de winkels liggen vol koninklijke souvenirs. Er worden straatfeesten gehouden, botenparades, openluchtconcerten en andere festiviteiten en tot slot zal een oude dame haar onderdanen vanaf haar balkon toewuiven. De Britse koningin Elizabeth II zit op 2 juni zestig jaar op de troon en dit diamanten jubileum wordt vier dagen lang gevierd.

Elizabeth was 25 toen ze in 1952 staatshoofd werd van Groot-Brittannië, dat na de Tweede Wereldoorlog nog bezig was op te krabbelen. Zestig jaar later lijkt haar leeftijd nauwelijks vat op haar te hebben gekregen. De 86-jarige vorstin is kerngezond en helder van geest. Toen ze koningin werd was Winston Churchill premier. De huidige premier, David Cameron, werd pas veertien jaar later geboren.

Volgens het Hogerhuislid Alan Watson, die een boek over haar heeft geschreven, zien de meeste Britten de koningin als een symbool van stabiliteit.

"In deze zestig jaar is het Verenigd Koninkrijk ingrijpend veranderd. De tektonische platen zijn verschoven", zegt hij. "Het land heeft zijn rijk verloren en bevindt zich niet langer in het centrum van de macht en ik denk echt dat zij en datgene wat zij vertegenwoordigt die verandering enorm heeft verlicht. Ik heb het gevoel dat zij verandering mogelijk heeft gemaakt door continuïteit te waarborgen."

Toen Lord Watson de koningin een paar weken geleden vergezelde naar Richmond, waar ze in de stromende regen een boom moest planten, trof hem haar opgewektheid.

"Ik had de sterke indruk dat ze er echt plezier in heeft", zegt hij. "Het goot van de regen, maar ze maakte een stralende, gelukkige indruk. Ik denk dat ze heel tevreden is, tevreden met hoe haar koningschap is verlopen."

Elizabeth heeft woelige tijden beleefd met haar kinderen, wier huwelijken naar mislukken neigden, en in 1997 belandde haar populariteit in een dip toen ze niet direct adequaat reageerde op het overlijden van prinses Diana. Velen zagen de koningin bovendien als de drijvende kracht achter pogingen om Diana, een internationale superster, na haar breuk met prins Charles in een kwaad daglicht te stellen. Maar alles wijst erop dat de schade die de verhouding tussen Elizabeth en haar onderdanen toen opliep volledig is hersteld.

Bij haar vorige jubileum, in 2002, kwamen naar schatting een miljoen mensen naar Buckingham Palace om de koningin toe te juichen. Paleismedewerkers hopen dat dit dinsdag, als Elizabeth weer op het balkon verschijnt, waarschijnlijk samen met haar 91-jarige echtgenoot prins Philip, opnieuw gebeurt. Ze hebben reden om optimistisch te zijn. Uit opiniepeilingen blijkt dat de waardering van de Britten voor de koningin groot en algemeen is. Leeftijd, afkomst en politieke kleur van de ondervraagden doen er daarbij nauwelijks toe.

Elizabeth is de oudste vorstin die Groot-Brittannië ooit heeft gehad en alleen koningin Victoria, die jonger was toen ze gekroond werd, zat langer op de troon. Natuurlijk zij er ook Britten die een hekel hebben aan het koningshuis of die er onverschillig tegenover staan, maar slechts weinigen twijfelen aan de toewijding en oprechtheid van de koningin.

"Ze heeft het heel goed gedaan", zegt Jean Robson, een gepensioneerde Londense. "Ze werkt zo hard. Net als elke familie heeft de familie problemen gehad en die heeft ze heel goed aangepakt. We mogen heel blij met ze zijn." De 27-jarige Sarah Mills uit York ziet de koningin als een 'nationale oma'. "Ze lijkt me een hele aardige oude dame, maar je komt er natuurlijk niet precies achter hoe ze is."

Misschien lichtte haar kleinzoon Harry kort geleden een tipje van de sluier op, toen hij in verband met het aanstaande jubileum voor de televisie iets zei over de vrouw die voor hem gewoon zijn oma is. Hij beschreef haar als een actieve, betrokken ouder en grootouder die op de hoogte probeert te blijven van de bezigheden van haar nageslacht. Zijn oma is volgens Harry 'echt heel, heel gewoon. Heel relaxed'.

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.