Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Jubilerende Elizabeth echt heel gewoon

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 10 min
location_on [xx]km

LONDEN (Novum/AP) - De vlaggetjes liggen klaar, de gouden koets is in gereedheid gebracht, de boten zijn opgeknapt en de winkels liggen vol koninklijke souvenirs. Er worden straatfeesten gehouden, botenparades, openluchtconcerten en andere festiviteiten en tot slot zal een oude dame haar onderdanen vanaf haar balkon toewuiven. De Britse koningin Elizabeth II zit op 2 juni zestig jaar op de troon en dit diamanten jubileum wordt vier dagen lang gevierd.

Elizabeth was 25 toen ze in 1952 staatshoofd werd van Groot-Brittannië, dat na de Tweede Wereldoorlog nog bezig was op te krabbelen. Zestig jaar later lijkt haar leeftijd nauwelijks vat op haar te hebben gekregen. De 86-jarige vorstin is kerngezond en helder van geest. Toen ze koningin werd was Winston Churchill premier. De huidige premier, David Cameron, werd pas veertien jaar later geboren.

Volgens het Hogerhuislid Alan Watson, die een boek over haar heeft geschreven, zien de meeste Britten de koningin als een symbool van stabiliteit.

"In deze zestig jaar is het Verenigd Koninkrijk ingrijpend veranderd. De tektonische platen zijn verschoven", zegt hij. "Het land heeft zijn rijk verloren en bevindt zich niet langer in het centrum van de macht en ik denk echt dat zij en datgene wat zij vertegenwoordigt die verandering enorm heeft verlicht. Ik heb het gevoel dat zij verandering mogelijk heeft gemaakt door continuïteit te waarborgen."

Toen Lord Watson de koningin een paar weken geleden vergezelde naar Richmond, waar ze in de stromende regen een boom moest planten, trof hem haar opgewektheid.

"Ik had de sterke indruk dat ze er echt plezier in heeft", zegt hij. "Het goot van de regen, maar ze maakte een stralende, gelukkige indruk. Ik denk dat ze heel tevreden is, tevreden met hoe haar koningschap is verlopen."

Elizabeth heeft woelige tijden beleefd met haar kinderen, wier huwelijken naar mislukken neigden, en in 1997 belandde haar populariteit in een dip toen ze niet direct adequaat reageerde op het overlijden van prinses Diana. Velen zagen de koningin bovendien als de drijvende kracht achter pogingen om Diana, een internationale superster, na haar breuk met prins Charles in een kwaad daglicht te stellen. Maar alles wijst erop dat de schade die de verhouding tussen Elizabeth en haar onderdanen toen opliep volledig is hersteld.

Bij haar vorige jubileum, in 2002, kwamen naar schatting een miljoen mensen naar Buckingham Palace om de koningin toe te juichen. Paleismedewerkers hopen dat dit dinsdag, als Elizabeth weer op het balkon verschijnt, waarschijnlijk samen met haar 91-jarige echtgenoot prins Philip, opnieuw gebeurt. Ze hebben reden om optimistisch te zijn. Uit opiniepeilingen blijkt dat de waardering van de Britten voor de koningin groot en algemeen is. Leeftijd, afkomst en politieke kleur van de ondervraagden doen er daarbij nauwelijks toe.

Elizabeth is de oudste vorstin die Groot-Brittannië ooit heeft gehad en alleen koningin Victoria, die jonger was toen ze gekroond werd, zat langer op de troon. Natuurlijk zij er ook Britten die een hekel hebben aan het koningshuis of die er onverschillig tegenover staan, maar slechts weinigen twijfelen aan de toewijding en oprechtheid van de koningin.

"Ze heeft het heel goed gedaan", zegt Jean Robson, een gepensioneerde Londense. "Ze werkt zo hard. Net als elke familie heeft de familie problemen gehad en die heeft ze heel goed aangepakt. We mogen heel blij met ze zijn." De 27-jarige Sarah Mills uit York ziet de koningin als een 'nationale oma'. "Ze lijkt me een hele aardige oude dame, maar je komt er natuurlijk niet precies achter hoe ze is."

Misschien lichtte haar kleinzoon Harry kort geleden een tipje van de sluier op, toen hij in verband met het aanstaande jubileum voor de televisie iets zei over de vrouw die voor hem gewoon zijn oma is. Hij beschreef haar als een actieve, betrokken ouder en grootouder die op de hoogte probeert te blijven van de bezigheden van haar nageslacht. Zijn oma is volgens Harry 'echt heel, heel gewoon. Heel relaxed'.

26 juli '24 (13:37)

Laatste namen voor Lowlands bekend

Helaas zullen bezoekers van het festival Lowlands de rockband Queens of the Stone Age moeten missen (die wel wordt vervangen door Justice), maar gelukkig staat het programma nog boordevol met andere wereldberoemde artiesten. Aan de lijst maakt het festival gisteren een eind: de laatste zeventien namen zijn bekendgemaakt. Onder nadere James Blake (die invalt voor The Smile) en Jonna Fraser staan in het lijstje, meldt Lowlands.

26 juli '24 (10:03)

Queens of the Stone Age annuleert optreden Lowlands, Justice vervangt

Queens of the Stone Age moet zijn optreden op Lowlands op doktersadvies annuleren. Frontman Josh Homme is nog niet hersteld van zijn operatie eerder deze maand. Het Franse elektronische duo Justice vervangt de band op 16 augustus, meldt de organisatie.

24 juli '24 (12:24)

Mega Piraten Festijn in Oldebroek viert dit jaar 20-jarig bestaan

Het Mega Piraten Festijn keert dit jaar op 30 augustus terug naar Oldebroek. Dit jaar een speciale editie: het feest bestaat 20 jaar. Op het programma staan bekende artiesten als Jeroen van der Boom, Jan Smit, Boer Harm, Marco Schuitmaker en Jannes. De voorverkoop is al begonnen.

24 juli '24 (10:42)

Deadpool & Wolverine-fans vroeg bij Pathé Spuimarkt voor première

Bij het première-event van de nieuwe superheldenfilm Deadpool & Wolverine bij Pathé Spuimarkt in Den Haag stond woensdagochtend al vroeg een lange rij mensen te wachten. Volgens een woordvoerster van Disney hadden bezoekers zich om 07.30 uur al verzameld voor de bioscoop om de film als eerste in Nederland te zien.

24 juli '24 (10:11)

Ook Guy Sebastian treedt op tijdens Het Grote Songfestivalfeest

De Australische zanger Guy Sebastian treedt eind dit jaar op tijdens Het Grote Songfestivalfeest in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat heeft de organisatie van het evenement woensdag bekendgemaakt.

24 juli '24 ( 8:43)

Organisatie Milkshake komt met nieuw, meerdaags campingfestival

De organisatie achter het populaire jaarlijkse queerfestival Milkshake werkt aan een nieuw, meerdaags campingfestival. Het driedaagse evenement gaat Strawberry Starlight heten en niet plaatsvinden in Amsterdam zoals Milkshake. De inzet is dat de eerste editie in de zomer van 2025 plaatsvindt, maakte Milkshake-directeur Marieke Samallo woensdag bekend.

23 juli '24 (11:20)

Kaartverkoop soloshow Sabrina Carpenter in Ziggo Dome start vrijdag

Sabrina Carpenter komt met haar eigen show naar Amsterdam. De Amerikaanse zangeres staat op zondag 23 maart in de Ziggo Dome. De kaartverkoop start op vrijdag 26 juli om 10.00 uur.

23 juli '24 ( 8:52)

Mogelijk miljoenenboete Tomorrowland voor gebruik wegwerpbekers

Het Belgische festival Tomorrowland riskeert een miljoenenboete voor het gebruik van wegwerpbekers. Een milieutoezichthouder heeft afgelopen weekend een controle op het festival uitgevoerd. Die concludeerde dat niet overal herbruikbare bekers beschikbaar zijn, meldt persbureau Belga. De boete kan oplopen tot 2 miljoen euro.

22 juli '24 (11:37)

Frenna geeft in december grootste soloshow tot nu toe in Ziggo Dome

Frenna geeft eind dit jaar zijn grootste show als soloartiest tot nu toe. De rapper staat op 1 december in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO maandag bekend.

22 juli '24 ( 8:53)

Meer dan kwart miljoen mensen naar 26e editie festival Zwarte Cross, bezoekersrecord

Het festival Zwarte Cross heeft dit weekend een recordaantal bezoekers verwelkomd. Volgens de organisatie kwamen 265.500 mensen op het uitverkochte muziek-, theater- en motorcrossevenement in de Achterhoek af. Vorig jaar waren het er nog 237.500.