Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Slot Loevestein wil open blijven voor publiek

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km

ZALTBOMMEL (Novum) - Slot Loevestein wil toegankelijk blijven voor publiek. Het museum sprak die ambitie dinsdag uit, ondanks het negatieve subsidieadvies van de Raad voor Cultuur.

Als het aan de adviescommissie ligt, krijgt het museum alleen nog geld voor beheer en behoud van de collectie. Dat zou kunnen betekenen dat het kasteel zijn museale functie verliest.

Directeur Ien Stijns laat weten dat het negatieve bericht van de raad onverwacht kwam. Ze zegt dat staatssecretaris van cultuur Halbe Zijlstra (VVD) vorig jaar nog enthousiast was over onder meer het cultureel ondernemerschap van het museum.

De raad vindt dat de kwaliteit van Slot Loevestein vooral ligt in de monumentale waarde van het slot, en niet de museale waarde. Daarnaast zou de collectie niet uniek of van essentieel belang zijn. Stijns is het daar pertinent mee oneens. "Het is onbegrijpelijk dat de Raad voor Cultuur het belang hiervan niet inziet", reageert zij.

De museumdirecteur heeft inmiddels contact gehad met het ministerie van OCW. Staatssecretaris Halbe Zijlstra heeft al laten weten het advies van de cultuurraad grotendeels over te nemen.

"We beraden ons op de toekomst, maar het uitgangspunt is vooralsnog dat we toegankelijk blijven voor ons publiek", zegt Stijns. Hoe Stijns dat wil bereiken, is nog niet bekend.

21 juni '24 ( 8:45)

'Ademnood-dansfeest' moet meerdaags evenement worden

Het Ademnood-dansfeest waar Katja Schuurman en Babette van Veen aan werken moet een meerdaags evenement worden in de Ziggo Dome in Amsterdam of Rotterdam Ahoy. "Daar zijn we nog mee bezig", zei Schuurman donderdag in Shownieuws.

21 juni '24 ( 8:31)

Tweede show toegevoegd in De Kuip voor DI-RECT

DI-RECT geeft volgend jaar een tweede concert in De Kuip in Rotterdam. Het stadion maakt vrijdag bekend dat de Haagse rockers ook op 13 juni optreden.

21 juni '24 ( 8:30)

Grootste concert tot nu toe voor DI-RECT in De Kuip

DI-RECT treedt volgend jaar op 14 juni op in stadion De Kuip in Rotterdam. Het is het grootste concert uit de carrière van de Haagse band tot nu toe. De kaartverkoop begint zaterdagochtend.

20 juni '24 (12:05)

Organisatie Pinkpop besluit deel parkeerterrein af te sluiten

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.

20 juni '24 (11:35)

Dit is de eerste aangekondigde artiest voor Disney in Concert

Vajèn van den Bosch is als eerste artiest aangekondigd voor de optredens van Disney in Concert van 2025. De musicalactrice treedt op zaterdag 4 januari op in de Ziggo Dome in Amsterdam, werd donderdag bekendgemaakt.

20 juni '24 ( 9:15)

Utrechtse Staten maken zich hard voor meerjarige subsidie Bevrijdingsfestival Utrecht

De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

20 juni '24 ( 8:38)

Naar Graspop? Dan kan je niet parkeren

Tijdens deze editie van Graspop Metal Meeting in de Belgische plaats Dessel kunnen bezoekers niet parkeren. Volgens omroep VRT heeft de organisatie, door de hevige regen van dinsdag, alle parkeerplaatsen op het festivalterrein moeten sluiten. Onduidelijk is ook of en hoeveel bezoekers er op en nabij het festivalterrein nog kunnen kamperen.

19 juni '24 ( 9:53)

Ticketmaster tegen ACM: ticketdoorverkoop kan via concurrent

Mensen die een ticket hebben gekocht bij Ticketmaster, maar daar vanaf willen, kunnen dat doen via andere doorverkoopplatforms. Die toezegging heeft de kaartverkoper gedaan aan de Autoriteit Consument & Markt. De ACM opende eerder een onderzoek naar belemmeringen door Ticketmaster voor klanten, als zij hun kaartjes wilden doorverkopen via een ander platform dan Ticketmaster. Die belemmeringen zijn tijdens het onderzoek weggenomen, meldt de toezichthouder woensdag.

19 juni '24 ( 8:45)

Graspop activeert woensdag noodplan om aanhoudende regen

Op Graspop Metal Meeting is woensdag een noodplan in werking gesteld om de vele regen. Het programma van woensdagavond op het metalfestival in het Belgische Dessel gaat niet door en ook kunnen de parkeerplaatsen woensdag niet open.

18 juni '24 (15:10)

Dit is het weer tijdens het Pinkpop-weekend

Het wordt komend weekend wisselend weer tijdens festival Pinkpop. Volgens Weeronline wordt het prima festivalweer, maar behoort een enkele bui wel tot de mogelijkheden.