Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wereldexpo toont hoe groen blauw kan zijn

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km

YEOSU (ANP) - De wereld komt vanaf zaterdag samen in een provinciestadje aan de zuidkust van Zuid-Korea. In de haven van de plaats Yeosu wordt de wereldtentoonstelling gehouden. Meer dan honderd landen tonen daar 3 maanden lang hun nieuwste vindingen.

Expo 2012 staat in het teken van de oceanen. Die zijn een bron van voedsel en belangrijk voor het goederenvervoer, maar de wateren lijden onder vervuiling. Zo drijft in de Grote Oceaan een gigantisch afvaleiland, de 'plastic soep'. De tentoonstelling wil laten zien dat het ook anders kan.

De 'blauwe economie', geld verdienen met water, kan groener.Duitsland laat bijvoorbeeld in zijn paviljoen zien hoe getijden stroom kunnen opwekken. Frankrijk demonstreert hoe zout water kan worden veranderd in drinkbaar zoet water. Voor woestijnlanden zonder waterbronnen kan dat een uitkomst zijn.

Nederland doet ook mee aan de expositie, maar stelt zich bescheiden op. Bezoekers lopen in drie ruimtes door een landkaart van ons land. In de hallen is onze eeuwige strijd tegen het water te zien. Het paviljoen kostte 2,5 miljoen euro. Bij de wereldtentoonstelling van 2000 in Hannover gooide Nederland nog hoge ogen met een 40 meter hoge landschapstoren.

Het gebouw kostte 27 miljoen euro.De organisatoren van de wereldtentoonstelling lopen over van ambities en idealen, maar de aanloop verloopt stroef. Ondanks een budget van miljarden euro's en jaren voorbereiding zijn zeker drie paviljoens niet op tijd klaar. Sommige wegen op het expoterrein moeten nog worden aangelegd.

Een cruiseschip was geregeld als drijvend hotel, maar het schip is nog onderweg. Voor Japanse en Chinese bezoekers zou er een gids worden gemaakt voor op de smartphone, maar die is nog steeds niet beschikbaar.

21 juni '24 ( 8:31)

Tweede show toegevoegd in De Kuip voor DI-RECT

DI-RECT geeft volgend jaar een tweede concert in De Kuip in Rotterdam. Het stadion maakt vrijdag bekend dat de Haagse rockers ook op 13 juni optreden.

21 juni '24 ( 8:30)

Grootste concert tot nu toe voor DI-RECT in De Kuip

DI-RECT treedt volgend jaar op 14 juni op in stadion De Kuip in Rotterdam. Het is het grootste concert uit de carrière van de Haagse band tot nu toe. De kaartverkoop begint zaterdagochtend.

20 juni '24 (12:05)

Organisatie Pinkpop besluit deel parkeerterrein af te sluiten

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.

20 juni '24 (11:35)

Dit is de eerste aangekondigde artiest voor Disney in Concert

Vajèn van den Bosch is als eerste artiest aangekondigd voor de optredens van Disney in Concert van 2025. De musicalactrice treedt op zaterdag 4 januari op in de Ziggo Dome in Amsterdam, werd donderdag bekendgemaakt.

20 juni '24 ( 9:15)

Utrechtse Staten maken zich hard voor meerjarige subsidie Bevrijdingsfestival Utrecht

De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

20 juni '24 ( 8:38)

Naar Graspop? Dan kan je niet parkeren

Tijdens deze editie van Graspop Metal Meeting in de Belgische plaats Dessel kunnen bezoekers niet parkeren. Volgens omroep VRT heeft de organisatie, door de hevige regen van dinsdag, alle parkeerplaatsen op het festivalterrein moeten sluiten. Onduidelijk is ook of en hoeveel bezoekers er op en nabij het festivalterrein nog kunnen kamperen.

19 juni '24 ( 9:53)

Ticketmaster tegen ACM: ticketdoorverkoop kan via concurrent

Mensen die een ticket hebben gekocht bij Ticketmaster, maar daar vanaf willen, kunnen dat doen via andere doorverkoopplatforms. Die toezegging heeft de kaartverkoper gedaan aan de Autoriteit Consument & Markt. De ACM opende eerder een onderzoek naar belemmeringen door Ticketmaster voor klanten, als zij hun kaartjes wilden doorverkopen via een ander platform dan Ticketmaster. Die belemmeringen zijn tijdens het onderzoek weggenomen, meldt de toezichthouder woensdag.

19 juni '24 ( 8:45)

Graspop activeert woensdag noodplan om aanhoudende regen

Op Graspop Metal Meeting is woensdag een noodplan in werking gesteld om de vele regen. Het programma van woensdagavond op het metalfestival in het Belgische Dessel gaat niet door en ook kunnen de parkeerplaatsen woensdag niet open.

18 juni '24 (15:10)

Dit is het weer tijdens het Pinkpop-weekend

Het wordt komend weekend wisselend weer tijdens festival Pinkpop. Volgens Weeronline wordt het prima festivalweer, maar behoort een enkele bui wel tot de mogelijkheden.

18 juni '24 (11:32)

Provincie Overijssel ziet geen heil in structurele subsidieverhoging Bevrijdingsfestival

De organisatie van het Bevrijdingsfestival in Overijssel hoeft niet te rekenen op een structurele verhoging van de subsidie voor het festival. Dat heeft de provincie Overijssel besloten. Daarom krijgt het evenement voor het komende jaar een bedrag van 120.000 euro van de provincie, en niet meer. Dat meldt RTV Oost.