Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Operadagen Rotterdam tussen droom en daad

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km

ROTTERDAM (ANP) - Droom & daad is dit jaar het thema van de zevende editie van de Operadagen in Rotterdam. Deze wordt gehouden van 25 mei tot en met 3 juni op verschillende locaties in de stad. Festivalgast is mezzosopraan Magdalena Kozenà. De Vlaamse minister van Cultuur Joke Schauvliege opent de Operadagen.

Net als vorig jaar biedt het programma de zwaardere operastukken, maar ook de lichtere familievoorstellingen en alles wat daartussen zit. De Rotterdamse Schouwburg is opnieuw het kloppend hart van het festival. Naast voorstellingen zijn er ook debatten en concerten.

Opnieuw staat Ome Willem van Edwin Rutte geprogrammeerd voor de kinderen. Hij geeft zondag 27 mei voor de tweede keer zijn hilarische visie op opera, samen met de jonge zangers van Opera Studio Nederland.Het thema voor de Operadagen heeft alles te maken met de steeds kleiner wordende speelruimte van de kunsten.

,,Dan is de behoefte om te dromen groot’’, zegt artistiek leider Guy Coolen. ,,Geen samenleving die zonder verbeeldingskracht kan voortbestaan. Dromen zetten aan tot daden; zij inspireren mensen tot het veranderen en verbeteren van hun eigen leefwereld.’’

In dat programma zitten wat dat betreft niet alleen de mooie dromen, maar maakt het publiek ook kennis met de nachtmerrie van bijvoorbeeld acteursgroep Wunderbaum op het Schouwburgplein. Het spookhuis der geschiedenis, zoals de voorstelling heet, is een theateropera over de gruwelen van de moderne geschiedenis.

Gerardjan Rijnders schreef de tekst voor deze productie.Festivalgast Magdalena Kozená speelt de hoofdrol in Ravels sprookjesachtige L'Enfant et les sortilèges met het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Daarnaast komen ook de Franse alt Nathalie Stutzmann en de Duitse bariton Dietrich Henschel naar Rotterdam.

In het kader van de 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije wordt de opera Mevlana opgevoerd. Daarin wordt het levensverhaal van de van oorsprong Perzische dichter, denker en mysticus Jelaladin Rumi verteld.

21 juni '24 ( 8:45)

'Ademnood-dansfeest' moet meerdaags evenement worden

Het Ademnood-dansfeest waar Katja Schuurman en Babette van Veen aan werken moet een meerdaags evenement worden in de Ziggo Dome in Amsterdam of Rotterdam Ahoy. "Daar zijn we nog mee bezig", zei Schuurman donderdag in Shownieuws.

21 juni '24 ( 8:31)

Tweede show toegevoegd in De Kuip voor DI-RECT

DI-RECT geeft volgend jaar een tweede concert in De Kuip in Rotterdam. Het stadion maakt vrijdag bekend dat de Haagse rockers ook op 13 juni optreden.

21 juni '24 ( 8:30)

Grootste concert tot nu toe voor DI-RECT in De Kuip

DI-RECT treedt volgend jaar op 14 juni op in stadion De Kuip in Rotterdam. Het is het grootste concert uit de carrière van de Haagse band tot nu toe. De kaartverkoop begint zaterdagochtend.

20 juni '24 (12:05)

Organisatie Pinkpop besluit deel parkeerterrein af te sluiten

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.

20 juni '24 (11:35)

Dit is de eerste aangekondigde artiest voor Disney in Concert

Vajèn van den Bosch is als eerste artiest aangekondigd voor de optredens van Disney in Concert van 2025. De musicalactrice treedt op zaterdag 4 januari op in de Ziggo Dome in Amsterdam, werd donderdag bekendgemaakt.

20 juni '24 ( 9:15)

Utrechtse Staten maken zich hard voor meerjarige subsidie Bevrijdingsfestival Utrecht

De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

20 juni '24 ( 8:38)

Naar Graspop? Dan kan je niet parkeren

Tijdens deze editie van Graspop Metal Meeting in de Belgische plaats Dessel kunnen bezoekers niet parkeren. Volgens omroep VRT heeft de organisatie, door de hevige regen van dinsdag, alle parkeerplaatsen op het festivalterrein moeten sluiten. Onduidelijk is ook of en hoeveel bezoekers er op en nabij het festivalterrein nog kunnen kamperen.

19 juni '24 ( 9:53)

Ticketmaster tegen ACM: ticketdoorverkoop kan via concurrent

Mensen die een ticket hebben gekocht bij Ticketmaster, maar daar vanaf willen, kunnen dat doen via andere doorverkoopplatforms. Die toezegging heeft de kaartverkoper gedaan aan de Autoriteit Consument & Markt. De ACM opende eerder een onderzoek naar belemmeringen door Ticketmaster voor klanten, als zij hun kaartjes wilden doorverkopen via een ander platform dan Ticketmaster. Die belemmeringen zijn tijdens het onderzoek weggenomen, meldt de toezichthouder woensdag.

19 juni '24 ( 8:45)

Graspop activeert woensdag noodplan om aanhoudende regen

Op Graspop Metal Meeting is woensdag een noodplan in werking gesteld om de vele regen. Het programma van woensdagavond op het metalfestival in het Belgische Dessel gaat niet door en ook kunnen de parkeerplaatsen woensdag niet open.

18 juni '24 (15:10)

Dit is het weer tijdens het Pinkpop-weekend

Het wordt komend weekend wisselend weer tijdens festival Pinkpop. Volgens Weeronline wordt het prima festivalweer, maar behoort een enkele bui wel tot de mogelijkheden.