Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bezoekje Museumweekend kost nu beetje geld

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM (ANP) - Een bezoek aan een museum gaat tijdens de komende 31e editie van het Museumweekend 1 euro kosten. Mensen kunnen zaterdag en zondag voor dit 'symbolische bedrag' een van de ruim 400 deelnemende musea betreden. Voorgaande jaren waren musea gratis of met korting toegankelijk.

De Nederlandse Museumvereniging heeft het toegangsbeleid aangepast om verwarring bij het publiek te voorkomen. ,,Gratis of met korting kon heel gek uitpakken'', aldus Caroline Bunnig, die namens de vereniging het evenement coördineert. ,,Een museum kon bijvoorbeeld een korting geven van slechts 1 euro op een toegangsprijs van 12 euro.''

Daarnaast past het heffen van entree bij de huidige tijd van cultuurbezuinigingen, aldus Bunnig. ,,Het geeft aan dat musea een aantal belangrijke waarden hebben in de samenleving. Dat musea plekken zijn waar mooie dingen worden bewaard.'' De 1 euro is zo'n laag bedrag, dat niemand daar volgens haar moeilijk over zal doen.

Overigens kunnen musea zelf altijd nog besluiten helemaal gratis te zijn. Zo kunnen mensen in Amsterdam gratis naar binnen bij het Joods Historisch Museum en het Scheepvaartmuseum, dat na een renovatie begin oktober de deuren heropende. In Assen kunnen mensen bij het heropende Drents Museum hun portemonnee thuislaten. Het onlangs geopende Eye Filmmuseum doet ook mee, maar dan voor 1 euro.

Het aantal musea dat meedoet aan het Museumweekend, ligt elk jaar tussen de 400 en 500. Instellingen kunnen zelf bepalen of ze meedoen aan het evenement, dat vorig jaar bijna 1 miljoen bezoekers trok. Sommige zeggen dat ze het zich niet kunnen veroorloven om voor bijna niks de deuren open te gooien, zoals het Amsterdam Museum en het Gemeentemuseum Den Haag.

Anderen doen op eigen houtje mee, zoals Paleis Het Loo in Apeldoorn, dat de entreeprijs komend weekeinde verlaagt naar 6 euro. ,,Deze musea liften niet mee op de publiciteit van de Museumvereniging en worden niet op de speciale website vermeld'', zegt Bunnig.

Ook zijn er elk jaar wel musea dicht voor een renovatie, zoals nu het Mauritshuis in Den Haag.Populaire instellingen als het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Anne Frank Huis doen al sinds jaar en dag niet mee. Bunnig: ,,Deze musea worden anders onder de voet gelopen door toeristen.

Vanwege het bollenseizoen zijn er veel toeristen in Nederland.'' Toch laten niet al deze instellingen het Museumweekend links liggen. Daags voor het evenement organiseren 37 musea een exclusief feestje dat alleen voor de buren toegankelijk is.

20 juni '24 ( 9:15)

Utrechtse Staten maken zich hard voor meerjarige subsidie Bevrijdingsfestival Utrecht

De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

20 juni '24 ( 8:38)

Naar Graspop? Dan kan je niet parkeren

Tijdens deze editie van Graspop Metal Meeting in de Belgische plaats Dessel kunnen bezoekers niet parkeren. Volgens omroep VRT heeft de organisatie, door de hevige regen van dinsdag, alle parkeerplaatsen op het festivalterrein moeten sluiten. Onduidelijk is ook of en hoeveel bezoekers er op en nabij het festivalterrein nog kunnen kamperen.

19 juni '24 ( 9:53)

Ticketmaster tegen ACM: ticketdoorverkoop kan via concurrent

Mensen die een ticket hebben gekocht bij Ticketmaster, maar daar vanaf willen, kunnen dat doen via andere doorverkoopplatforms. Die toezegging heeft de kaartverkoper gedaan aan de Autoriteit Consument & Markt. De ACM opende eerder een onderzoek naar belemmeringen door Ticketmaster voor klanten, als zij hun kaartjes wilden doorverkopen via een ander platform dan Ticketmaster. Die belemmeringen zijn tijdens het onderzoek weggenomen, meldt de toezichthouder woensdag.

19 juni '24 ( 8:45)

Graspop activeert woensdag noodplan om aanhoudende regen

Op Graspop Metal Meeting is woensdag een noodplan in werking gesteld om de vele regen. Het programma van woensdagavond op het metalfestival in het Belgische Dessel gaat niet door en ook kunnen de parkeerplaatsen woensdag niet open.

18 juni '24 (15:10)

Dit is het weer tijdens het Pinkpop-weekend

Het wordt komend weekend wisselend weer tijdens festival Pinkpop. Volgens Weeronline wordt het prima festivalweer, maar behoort een enkele bui wel tot de mogelijkheden.

18 juni '24 (11:32)

Provincie Overijssel ziet geen heil in structurele subsidieverhoging Bevrijdingsfestival

De organisatie van het Bevrijdingsfestival in Overijssel hoeft niet te rekenen op een structurele verhoging van de subsidie voor het festival. Dat heeft de provincie Overijssel besloten. Daarom krijgt het evenement voor het komende jaar een bedrag van 120.000 euro van de provincie, en niet meer. Dat meldt RTV Oost.

18 juni '24 ( 9:29)

BLØF en vrienden voegen derde concert toe aan reeks in Rotterdam Ahoy

BLØF geeft komend najaar een derde concert met muzikale vrienden in Rotterdam Ahoy. De Zeeuwse band treedt ook op 20 november op, maakt organisator Agents After All dinsdag bekend. De kaartverkoop is al begonnen.

18 juni '24 ( 8:44)

Internationale tour met muziek uit Les Misérables naar Nederland

Een internationale voorstelling met de muziek uit de wereldberoemde musical Les Misérables komt volgend jaar naar Nederland. Les Misérables the Arena Spectacular World Tour komt in februari voor vijf voorstellingen naar de Ziggo Dome in Amsterdam. De kaartverkoop start aanstaande vrijdag.

17 juni '24 (15:24)

Pinkpop rekent stuk minder bezoekers voor vrijdag en zaterdag

Heb je komend weekend nog niets te doen en wil je een aantal leuke artiesten zien? Er zijn nog genoeg kaartjes te koop voor Pinkpop in Landgraaf. De organisatie merkt op dat de kaartverkoop voor vrijdag en zaterdag achterloopt in vergelijking tot zondag. Ze hebben zelfs nog een campagne lopen om extra kaartjes te verkopen, meldt 1Limburg.

17 juni '24 ( 9:08)

Line-up van 31e editie van Appelpop compleet met aankondiging Suzan & Freek

Appelpop heeft nieuwe acts bekendgemaakt die op het festival optreden. Daarmee is de volledige line-up bekend. Onder anderen Suzan & Freek, Son Mieux en Rondé staan op het programma van de 31e editie van Appelpop.