Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gekruisigde Christus van Rodin naar Ede

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km

EDE - Op Goede Vrijdag, de dag dat christenen herdenken dat Jezus aan het kruis stierf, is een monumentaal beeld van de beroemde Franse beeldhouwer Auguste Rodin (1840-1917) voor het eerst te zien bij Simonis& Buunk Kunsthandel in Ede. 'Le Christ et la Madeleine', een voorstelling van de gekruisigde Christus omarmd door een troostende Maria Magdalena, wordt daarmee voor het eerst aan Nederlands publiek getoond.

Enkele bekende theologen en geestelijken zijn uitgenodigd het mysterie van het beeld te beschrijven. De imposante marmeren sculptuur van ruim een meter hoog is afkomstig uit de collectie van een bekende internationale Nederlandse ondernemer.

'Le Christ et la Madeleine' is het enige bewaard gebleven beeld van Christus in Rodins oeuvre. De voorstelling is ontroerend: Maria Magdalena die haar hoofd buigt naar het hart van de gekruisigde, uitgeputte Christus. De wijze waarop de verstrengelde figuren half uit het marmerblok gehouwen zijn benadrukt dit dramatische moment.

De hele tragedie van veroordeling, lijden, kruisiging en daarna verstilde bewening is gebundeld in dit ene,magistrale kunstwerk. Anderzijds leidt het door Rodin sensueel vormgegeven lichaam van Maria Magdalena af van de zwaarte en droefheid van het onderwerp.

Museum Thyssen-Bornemisza Madrid
Er zijn van 'Le Christ et la Madeleine' twee exemplaren in marmer gemaakt, waarvan het eerste in opdracht van staalmagnaat en collectioneur August Thyssen (1842-1926); dit iets kleinere beeld bevindt zich nu in het Museo Thyssen-Bornemisza in Madrid.

Baron Thyssen ontwikkelde een vriendschap met Auguste Rodin, wat in 1905 resulteerde in een opdracht voor een serie van zeven marmeren beelden, alle te zien in het museum. 'Le Christ et la Madeleine' is het enige beeld uit de serie dat op verzoek van Thyssen na zijn overlijden aan het hoofd van zijn kist werd geplaatst.

1.2 ton marmer
De beveiliging en verzekering zijn in Ede aangepast voor dit zeldzame beeld, hoewel het onmogelijk is om het even ongemerkt mee te nemen; het gewicht is 1.2 ton. De vraagprijs is 2.1 miljoen. De marmeren lijdensvoorstelling wordt geflankeerd door twee schilderijen van de beroemde Nederlands-Franse romanticus Ary Scheffer: 'Jezus Christus met kruis' (1845) en 'Maria Magdalena in extase' (1855).

© Nationale Recreatiegids

24 juni '24 ( 8:45)

Met de woorden 'Why the fuck not 2025!' sluit Joost Klein optreden Pinkpop af

Joost Klein heeft zaterdagmiddag om 12.00 uur de tweede dag van Pinkpop afgetrapt. De Friese zanger stond met zijn iconische blauwe schouderpak op het podium en begon met zijn songfestivalhit Europapa. Het veld, dat afgeladen vol stond, sprong, zong en danste enthousiast mee.

24 juni '24 ( 8:45)

Pinkpop-terrein grotendeels modderpoel

Het Pinkpop-terrein is door regenval al op de eerste dag van het festival op sommige plekken veranderd in een modderpoel. De organisatie probeert dat vrijdagnacht te herstellen, laat een woordvoerder weten.

24 juni '24 ( 8:34)

Speciale oorkonde voor S10 op Pinkpop

S10 is vrijdag aan het einde van haar set op Pinkpop verrast met een speciale oorkonde. Ze kreeg van de organisatie te horen dat ze de duizendste unieke act is in de geschiedenis van het festival.

21 juni '24 (12:37)

Nieuwste editie van ‘Zuiderpark Vakantiepark’ luidt zomervakantie in

Met een hiphopfamileshow door Rico van Opgezwolle en Dries van Typhoon, knalt het Zuiderpark Vakantiepark de zomer in. Op maandag 15 juli gaat het vakantiepark van start en op donderdag 22 augustus is er voor het eerst een afsluitdag, met de voorstelling van EXIT van Piet Van Dycke in samenwerking met Kinderopvang 2Samen. Dit meldt het Zuiderpark Theater. 

21 juni '24 (11:03)

Amsterdam 750 jaar: Willeke Alberti treedt op

Willeke Alberti treedt op bij het startconcert van Amsterdam 750 in de Ziggo Dome. Sinds haar laatste solotournee in 2022 treedt de 79-jarige zangeres zelden op voor groot publiek. Voor de viering van het 750-jarig bestaan van de stad maakt Alberti dus een uitzondering, meldt de organisatie vrijdag. Naast Alberti verschijnen ook rapper Sef en dj Joost van Bellen op het podium van het openingsconcert.

21 juni '24 ( 9:12)

Fred & Friends line-up compleet met optreden Jamai

Jamai verschijnt dit najaar weer op het podium bij Fred & Friends. Daarmee is de line-up van het evenement van Fred van Leer compleet, meldt de organisatie.

21 juni '24 ( 8:45)

'Ademnood-dansfeest' moet meerdaags evenement worden

Het Ademnood-dansfeest waar Katja Schuurman en Babette van Veen aan werken moet een meerdaags evenement worden in de Ziggo Dome in Amsterdam of Rotterdam Ahoy. "Daar zijn we nog mee bezig", zei Schuurman donderdag in Shownieuws.

21 juni '24 ( 8:31)

Tweede show toegevoegd in De Kuip voor DI-RECT

DI-RECT geeft volgend jaar een tweede concert in De Kuip in Rotterdam. Het stadion maakt vrijdag bekend dat de Haagse rockers ook op 13 juni optreden.

21 juni '24 ( 8:30)

Grootste concert tot nu toe voor DI-RECT in De Kuip

DI-RECT treedt volgend jaar op 14 juni op in stadion De Kuip in Rotterdam. Het is het grootste concert uit de carrière van de Haagse band tot nu toe. De kaartverkoop begint zaterdagochtend.

20 juni '24 (12:05)

Organisatie Pinkpop besluit deel parkeerterrein af te sluiten

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.