Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Studenten helpen Rijksmuseum aan meer bezoekers

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM - Gisteravond werden tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Rijksmuseum de winnaars van de Battle of Concepts bekend gemaakt. In deze wedstrijd streden studenten om het bedenken van het beste concept voor het aantrekken van meer bezoekers nade heropening van het Rijksmuseum.

De hoofdprijs van 1.500,- ging naar de 25-jarige Leonardo Kappel voor zijn idee om via een app andere verhalen te vertellen achter de kunst door verschillende routes door hetmuseum te creëren.

Iedere route heeft een eigen thema, zoals bijvoorbeeld 'dineren in de 18e eeuw' of 'de onderwereld van Amsterdam tijdens de Middeleeuwen'. Het initiatief komt van Roland Berger StrategyConsultants die de museumdirectie hulp aanbood bij het bepalen van een nieuwe bezoekersstrategie.

Na een verbouwing van meer dan tien jaar heropent het Rijksmuseum in 2013 haar deuren met de ambitie om structureel 1,5 miljoen bezoekers per jaar te trekken. Om meer binding te krijgen met haar doelgroepen en deze bezoekers blijvend bij het museum te betrekken, ontwikkelt het Rijksmuseum een nieuwe bezoekersstrategie.

Via een samenwerking met Roland Berger Strategy Consultants riep het museum creatieve topstudenten op om mee te denken. Erik van Ginkel, zakelijk directeur van het Rijksmuseum: "Wij willen metjonge creatieve mensen de toekomst van hun museum verder vormgeven Het is ook ontzettend leuk om te zien dat er nu al zoveel bruikbare ideeën uit voort zijn gekomen waarmee we ook direct aan de slag kunnen.

De winnaar heeft in onze ogen met zijn concept in alle eenvoud het beste dekern geraakt van de uitdaging en waar het Rijksmuseum voor staat. Door aan de hand van routes met verschillende thema's andere verhalen te vertellen achter de kunst, spreken we de interesse van verschillende doelgroepen aan en dat is precies wat we zoeken. Daarnaast creëert dit concept ook meer binding van de bezoekers bij het museum en de tentoongestelde kunst"

Winnaar
Winnaar Leonardo Kappel: "Ik ben vereerd dat mijn concept als beste uit de bus is gekomen. Het idee is ontstaan uit mijn eigen frustratie in musea: je bent vaak overweldigddoor de enorme hoeveelheid kunst. Door van te voren voor jezelf te bepalen naar welk thema je gaat kijken, heb je een duidelijke route en kun je in een uur al een heleboel zien. Bovendien kun je zo steeds opnieuw het museum ontdekken."

Samenvoeging ideeën tijdens Business Course voor studenten
Alleingezonden concepten zijn beoordeeld op hun bruikbaarheid voor het realiseren van de doelstellingen van het Rijksmuseum. Tijdens een Business Course van Roland Berger worden de meest bruikbare concepten gebruikt ter onderbouwing en ter inspiratie voor het uitwerken van een commercieel plan per doelgroep. Vervolgens zal het strategisch adviesbureau alle verzamelde input samenvoegen en verdiepen om tot een integraal advies te komen.

René Seyger, partner bij Roland Berger in Nederland: "Wij zijn erg enthousiast over de concepten van de studenten die via crowdsourcing mee hebben gedaan. Het leuke aan de concepten is dat ze elkaar aanvullen en daardoor gecombineerd kunnen worden in een commercieel plan. Aan ons de taak om dit tijdens onze Business Course zogoed mogelijk vorm te geven."

 © Nationale Recreatiegids

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.