Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Pablo Picassos Guernica wordt onderzocht

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km

MADRID (Novum/AP) - Een van Pablo Picasso's bekendste schilderijen, Guernica, wordt onderworpen aan een gezondheidsonderzoek. Het doek is inmiddels 75 jaar oud.

Een robot gaat tienduizend microscopische fotootjes maken van Picasso's pacifistische meesterwerk. Wetenschappers willen zo beter dan ooit inzicht krijgen in de staat van het zwart-witte tableau, dat in zijn lange bestaan onder andere twintig jaar de hele wereld heeft rondgereisd.

Het Reina Sofia Museum in Madrid waar het doek hangt, werkt samen met een telecommunicatiebedrijf om Guernica ter plaatste te kunnen onderzoeken. Het schilderij verkeert volgens conservator Jorge Garcia Gomez-Tejedor in 'delicate staat', omdat het zo vaak is verplaatst.

"Je kunt het vergelijken met een medische doorlichting, in de zin dat het werk constant in de gaten moet worden gehouden", zei Gomez-Tejedor. Daarom wordt 'Pablito' de robot na sluitingstijd van stal gehaald om op een afstand van ongeveer een meter foto's te nemen van het 27 vierkante meter grote doek.

Pablito, die volgens de krant El País zo'n driehonderdduizend euro heeft gekost, is een pietje-precies. Hij kan detail zien op een schaal van 25 micrometer, oftewel 25-duizendste millimeter. Analisten kunnen zo luchtbelletjes en krasjes zien die onmogelijk met het blote oog waarneembaar zijn.

De onderzoekers willen onder meer ontdekken welk scheppingsproces - welke verkennende schetsen en terloopse aanpassingen - ten grondslag ligt aan de creatie van Guernica. Het schilderij hoeft volgens Gomez-Tejedor voorlopig niet gerestaureerd te worden.

Picasso maakte het doek op verzoek van de Spaanse republikeinse regering voor een tentoonstelling in Parijs in 1937. In Spanje woedde op dat moment een burgeroorlog, waarin dictator Francisco Franco uiteindelijk de macht zou grijpen.

Het schilderij reisde twintig jaar de wereld rond, waarvoor het telkens werd opgerold. Picasso gaf het doek in langdurige bruikleen aan het Museum of Modern Art, op voorwaarde dat het zou terugkeren naar Spanje als de democratie daar was hersteld. In 1981 maakte Guernica zijn laatste grote reis naar Picasso's thuisland.

20 juni '24 ( 9:15)

Utrechtse Staten maken zich hard voor meerjarige subsidie Bevrijdingsfestival Utrecht

De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

20 juni '24 ( 8:38)

Naar Graspop? Dan kan je niet parkeren

Tijdens deze editie van Graspop Metal Meeting in de Belgische plaats Dessel kunnen bezoekers niet parkeren. Volgens omroep VRT heeft de organisatie, door de hevige regen van dinsdag, alle parkeerplaatsen op het festivalterrein moeten sluiten. Onduidelijk is ook of en hoeveel bezoekers er op en nabij het festivalterrein nog kunnen kamperen.

19 juni '24 ( 9:53)

Ticketmaster tegen ACM: ticketdoorverkoop kan via concurrent

Mensen die een ticket hebben gekocht bij Ticketmaster, maar daar vanaf willen, kunnen dat doen via andere doorverkoopplatforms. Die toezegging heeft de kaartverkoper gedaan aan de Autoriteit Consument & Markt. De ACM opende eerder een onderzoek naar belemmeringen door Ticketmaster voor klanten, als zij hun kaartjes wilden doorverkopen via een ander platform dan Ticketmaster. Die belemmeringen zijn tijdens het onderzoek weggenomen, meldt de toezichthouder woensdag.

19 juni '24 ( 8:45)

Graspop activeert woensdag noodplan om aanhoudende regen

Op Graspop Metal Meeting is woensdag een noodplan in werking gesteld om de vele regen. Het programma van woensdagavond op het metalfestival in het Belgische Dessel gaat niet door en ook kunnen de parkeerplaatsen woensdag niet open.

18 juni '24 (15:10)

Dit is het weer tijdens het Pinkpop-weekend

Het wordt komend weekend wisselend weer tijdens festival Pinkpop. Volgens Weeronline wordt het prima festivalweer, maar behoort een enkele bui wel tot de mogelijkheden.

18 juni '24 (11:32)

Provincie Overijssel ziet geen heil in structurele subsidieverhoging Bevrijdingsfestival

De organisatie van het Bevrijdingsfestival in Overijssel hoeft niet te rekenen op een structurele verhoging van de subsidie voor het festival. Dat heeft de provincie Overijssel besloten. Daarom krijgt het evenement voor het komende jaar een bedrag van 120.000 euro van de provincie, en niet meer. Dat meldt RTV Oost.

18 juni '24 ( 9:29)

BLØF en vrienden voegen derde concert toe aan reeks in Rotterdam Ahoy

BLØF geeft komend najaar een derde concert met muzikale vrienden in Rotterdam Ahoy. De Zeeuwse band treedt ook op 20 november op, maakt organisator Agents After All dinsdag bekend. De kaartverkoop is al begonnen.

18 juni '24 ( 8:44)

Internationale tour met muziek uit Les Misérables naar Nederland

Een internationale voorstelling met de muziek uit de wereldberoemde musical Les Misérables komt volgend jaar naar Nederland. Les Misérables the Arena Spectacular World Tour komt in februari voor vijf voorstellingen naar de Ziggo Dome in Amsterdam. De kaartverkoop start aanstaande vrijdag.

17 juni '24 (15:24)

Pinkpop rekent stuk minder bezoekers voor vrijdag en zaterdag

Heb je komend weekend nog niets te doen en wil je een aantal leuke artiesten zien? Er zijn nog genoeg kaartjes te koop voor Pinkpop in Landgraaf. De organisatie merkt op dat de kaartverkoop voor vrijdag en zaterdag achterloopt in vergelijking tot zondag. Ze hebben zelfs nog een campagne lopen om extra kaartjes te verkopen, meldt 1Limburg.

17 juni '24 ( 9:08)

Line-up van 31e editie van Appelpop compleet met aankondiging Suzan & Freek

Appelpop heeft nieuwe acts bekendgemaakt die op het festival optreden. Daarmee is de volledige line-up bekend. Onder anderen Suzan & Freek, Son Mieux en Rondé staan op het programma van de 31e editie van Appelpop.