Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Jeff Koons reusachtige paasei met strik in Boijmans

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km

ROTTERDAM - Musea wereldwijd stonden in de rij om het immens grote glimmende oranje ‘paasei' met magenta strik, ‘Baroque Egg with Bow (Orange/Magenta)', van multimiljonair en kunstenaar Jeff Koons te tonen. De particuliere verzamelaars kozen echter voor Museum Boijmans Van Beuningen vanwege hun speciale band met Rotterdam. Het kunstwerk (ruim 6 m3) is drie jaar lang te zien in het museum.

Deze week wordt het kunstwerk ‘Baroque Egg with Bow (Orange/Magenta)' (1994-2008) van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons (1955) in Museum Boijmans Van Beuningen geïnstalleerd. Het reuze ‘paasei' met de magenta strik weegt tweeduizend kilo en is vele miljoenen euro's waard.

Dankzij de Rotterdamse bruikleengevers is het werk de komende jaren te zien in het entreegebied van het museum. Koons maakte in veertien jaar tien eieren Ieder kunstwerk maakt deel uit van belangrijke privécollecties, zoals die van François Pinault en Damien Hirst. Geen enkel ei is opgenomen in een museumcollectie.

Jeff Koons
Jeff Koons staat bekend om zijn immense objecten zoals gigantische konijnen en religieuze varkens waarmee hij tot voor kort de ranglijst van bestbetaalde kunstenaar ooit aanvoerde. Koons is meester in het uitvergroten van alledaagse objecten tot enorme proporties. Zijn ‘new-pop-art-achtige' kunstwerken zijn kritiekloze uitvergrotingen van de consumptiemaatschappij.

Hij weet met zijn creaties hoge en lage cultuur samen te brengen in objecten die verleidelijk zijn, maar tegelijkertijd überkitsch. Zijn New Yorkse studio waar ruim 80 man werkzaam is, doet net als zijn werken denken aan die van Andy Warhol en diens Factory uit de jaren zestig.

Celebration Series
De tien gigantische eieren van Jeff Koons maken deel uit van zijn fameuze ‘Celebration Series' waarmee hij in 1994 begon. Vijf van de eieren hebben een glad oppervlak: de zogenaamde ‘Smooth Eggs'. De overige vijf heten 'Baroque Egg' en zien eruit alsof ze in kreukelige folie zijn verpakt.

Het ontwerp lijkt op het eerste gezicht banaal, maar staat onder meer voor (weder)geboorte en vruchtbaarheid; terugkerende thema's in het werk van de kunstenaar. De coating van de eieren is laag over laag en met de hand aangebracht om een zo glanzend mogelijk effect te bereiken.

Wedstrijd
In de weken rondom Pasen ontvangt iedere museumbezoeker een chocolade-ei. Een van de eieren is echter een gouden ei. De gelukkige winnaar van dit gouden ei gaat op een mysterieuze en luxueuze reis naar de geboorteplek van het ei van Koons.

© Nationale Recreatiegids

14 juni '24 (11:45)

Rag'n'Bone Man komt eind dit jaar naar Nederland

Rag'n'Bone Man komt eind dit jaar naar Nederland. De Britse zanger geeft op 2 december een concert in AFAS Live in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO vrijdag bekend.

14 juni '24 (10:31)

Gratis buitendouches bij Lowlands, maar die zijn wel koud

Dit jaar is het voor het eerst mogelijk om buiten te douchen bij festival Lowlands. Naast de badhuizen waar bezoekers kunnen douchen zijn de buitendouches ook beschikbaar. Die zijn in tegenstelling tot de badhuizen gratis, maar niet even comfortabel als de douchehokjes, meldt Festileaks.

14 juni '24 ( 9:26)

Armin van Buuren produceert themalied voor Kinderen voor Kinderen NXT

Armin van Buuren heeft de eerste single van de nieuwe popgroep Kinderen voor Kinderen NXT geproduceerd. Het nummer heet Superkracht en is dit jaar het themalied voor de Kinderpostzegels.

14 juni '24 ( 8:48)

Frans Bauer schuift aan bij eerste Groots-show Guus Meeuwis

Frans Bauer treedt vrijdagavond op tijdens de eerste show van de laatste reeks Groots met een zachte G-concerten van Guus Meeuwis. Dat maakt Meeuwis bekend op Instagram.

13 juni '24 (11:02)

Vaderdag: zo zet jij jouw ouwe heerlijk in het zonnetje (en heb je zelf ook een leuke dag)

Aankomende zondag is het weer Vaderdag. De perfecte gelegenheid om je vader te laten zien hoeveel je van hem houdt. Natuurlijk kan hij een nieuwe stropdas of een bos bloemen altijd waarderen, maar het is nog veel leuker om tijdens deze dag een leuke activiteit te doen. Inspiratie nodig? Lees dan snel verder!

13 juni '24 ( 8:35)

Organisator: 'domme beslissing' om te bezuinigen op Nationaal Vuurwerk

Het zou een "domme beslissing" zijn van de gemeente Rotterdam om geen geld meer te steken in het Nationaal Vuurwerk dat jaarlijks bij de Erasmusbrug wordt gehouden. Dat zegt Jasper Scholte van de organisator, het Rotterdamse bedrijf JMR Event Makers. De gemeente moet bezuinigen en wil niet langer geld steken in het evenement dat elke jaarwisseling tienduizenden bezoekers trekt.

12 juni '24 (13:12)

Merendeel in het water gevallen voorstellingen Oerol wordt ingehaald

Het merendeel van de voorstellingen die festival Oerol op Terschelling maandag moest annuleren door de hevige regenval, wordt ingehaald. Dat zegt artistiek leider Sabine Pater dinsdag tegen het ANP. Volgens Pater gingen er uiteindelijk zeven van de 34 voorstellingen door het slechte weer niet door en zijn deze woensdag en komend weekend grotendeels alsnog te zien. Daarnaast komen er extra dj's op het festivalhart op het Noordzeestrand draaien.

12 juni '24 (12:24)

Michael Ironside komt naar Heroes Dutch Comic Con

Heroes Dutch Comic Con heeft nog een bekende naam aangekondigd voor de aankomende editie. Acteur Michael Ironside is deze zomer te gast bij het evenement in de Jaarbeurs in Utrecht. "Michael Ironside is een prominente naam in de wereld van films en televisieseries", schrijft de organisatie. "Met meer dan 270 titels op zijn naam heeft de Canadees een indrukwekkende staat van dienst."

12 juni '24 (10:52)

Pathé Spuimarkt in Den Haag verandert 24 juli in Deadpool & Wolverine-theater

Pathé houdt op 24 juli een groot fan-event rond de première van de nieuwe actiefilm Deadpool & Wolverine. In bioscoop Spuimarkt in Den Haag wordt om 09.30 uur in alle zalen de nieuwe film van productiehuis Marvel vertoond. Het is daarmee volgens Pathé een van de eerste vertoningen van de film; in andere Nederlandse bioscopen draait de film pas aan het einde van de ochtend.

12 juni '24 ( 8:51)

Openingsfilm van Film by the Sea bekend

De 26e editie van het festival Film by the Sea opent op vrijdag 6 september met Een Schitterend Gebrek, de eerste Engelstalige film van Michiel van Erp. De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller uit 2003 van Arthur Japin, die samen met Ursula Rani Sarma ook het scenario voor de film schreef. De hoofdrollen worden vertolkt door Dar Zuzovsky, Jonah Hauer-King, Sam Hazeldine en Maarten Heijmans.