Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Satellieten in Museon

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km

DEN HAAG - Vanaf 24 februari 2012 is in het Museon de expositie 'Satellieten, ver weg - toch dichtbij' te zien. Deze tentoonstelling maakt duidelijk wat de belangrijkste toepassingsgebieden van satellieten zijn en wat er bij komt kijken om satellieten in de lucht te kunnen houden. De expositie wordt geopend op donderdag 23 februari aanstaande om 17.00 uur door Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag.

De bezoeker beleeft de tentoonstelling vanuit een nagebootst ruimtestation. Daarbuiten is de ruimte, het decor van oneindigheid waarin het station zich bevindt. Men kan verschillende tentoonstellingsonderdelen in de satelliet-setting in werking stellen en er wordt uitgelegd hoe een satelliet in elkaar zit. De expositie toont de werking van de lanceerraket Ariane en laat zien in welke banen satellieten terecht komen

André Kuipers
In december 2011 is de Nederlandse Astronaut André Kuipers naar het International Space Station ISS gereisd. Dit ruimtestation is de grootste satelliet ooit die permanent wordt bewoond door een zestal astronauten. Aan boord worden wetenschappelijke experimenten uitgevoerd. Een aantal van deze experimenten wordt, in een film met André Kuipers - waar hij de bezoeker in het ISS rondleidt, verklaard.

Toepassingen
Televisiesatellieten, satelliettelefoons, GPS-satellieten en satellietschotels. Dit zijn veel gehoorde begrippen, maar hoe werken ze? Door middel van interactieve opstellingen kom je het te weten. Het belang van satellieten ten aanzien van het signaleren en volgen van actuele gebeurtenissen is onvoorstelbaar groot. Hoe onderscheid je bijvoorbeeld een wolk van een vulkaanuitbarsting? Hebben legertanks zich verplaatst, wat is de schade van een tsunami en waarheen verplaatst zich een gevaarlijke orkaan?

Satellieten helpen bij het geven van antwoorden. Ook milieurampen en het smelten van de ijskappen op de Polen worden in kaart gebracht met behulp van satellieten. Vanuit satellieten richten sterrenkundigen hun
automatische telescopen op de sterren. Inmiddels heeft bijvoorbeeld de Hubble ruimtetelescoop een schat aan informatie opgeleverd.

Geschiedenis
Ook de historische ontwikkeling van satellieten komt op een originele manier aan de orde. De historische opstelling toont een groot aantal voorbeelden van onderwerpen die met satellieten te maken hebben: bijvoorbeeld de ontwikkeling van raketten, de impact van de V2 op het verloop van de Tweede Wereldoorlog, de spionageraketten uit de Koude Oorlog, de ruimtehond Laika en de beroemde Explorer satelliet.

Samenwerking
'Satellieten, ver weg - toch dichtbij' is tot stand gekomen in samenwerking met ANWB, DARE, Gemeente Den Haag, NERO, Saudi Aramco, TNO innovation for life en TU Delft.

Museon, museum voor cultuur en wetenschap
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie en een interdisciplinaire benadering. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.

© Nationale Recreatiegids

21 juni '24 ( 8:31)

Tweede show toegevoegd in De Kuip voor DI-RECT

DI-RECT geeft volgend jaar een tweede concert in De Kuip in Rotterdam. Het stadion maakt vrijdag bekend dat de Haagse rockers ook op 13 juni optreden.

21 juni '24 ( 8:30)

Grootste concert tot nu toe voor DI-RECT in De Kuip

DI-RECT treedt volgend jaar op 14 juni op in stadion De Kuip in Rotterdam. Het is het grootste concert uit de carrière van de Haagse band tot nu toe. De kaartverkoop begint zaterdagochtend.

20 juni '24 (12:05)

Organisatie Pinkpop besluit deel parkeerterrein af te sluiten

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.

20 juni '24 (11:35)

Dit is de eerste aangekondigde artiest voor Disney in Concert

Vajèn van den Bosch is als eerste artiest aangekondigd voor de optredens van Disney in Concert van 2025. De musicalactrice treedt op zaterdag 4 januari op in de Ziggo Dome in Amsterdam, werd donderdag bekendgemaakt.

20 juni '24 ( 9:15)

Utrechtse Staten maken zich hard voor meerjarige subsidie Bevrijdingsfestival Utrecht

De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

20 juni '24 ( 8:38)

Naar Graspop? Dan kan je niet parkeren

Tijdens deze editie van Graspop Metal Meeting in de Belgische plaats Dessel kunnen bezoekers niet parkeren. Volgens omroep VRT heeft de organisatie, door de hevige regen van dinsdag, alle parkeerplaatsen op het festivalterrein moeten sluiten. Onduidelijk is ook of en hoeveel bezoekers er op en nabij het festivalterrein nog kunnen kamperen.

19 juni '24 ( 9:53)

Ticketmaster tegen ACM: ticketdoorverkoop kan via concurrent

Mensen die een ticket hebben gekocht bij Ticketmaster, maar daar vanaf willen, kunnen dat doen via andere doorverkoopplatforms. Die toezegging heeft de kaartverkoper gedaan aan de Autoriteit Consument & Markt. De ACM opende eerder een onderzoek naar belemmeringen door Ticketmaster voor klanten, als zij hun kaartjes wilden doorverkopen via een ander platform dan Ticketmaster. Die belemmeringen zijn tijdens het onderzoek weggenomen, meldt de toezichthouder woensdag.

19 juni '24 ( 8:45)

Graspop activeert woensdag noodplan om aanhoudende regen

Op Graspop Metal Meeting is woensdag een noodplan in werking gesteld om de vele regen. Het programma van woensdagavond op het metalfestival in het Belgische Dessel gaat niet door en ook kunnen de parkeerplaatsen woensdag niet open.

18 juni '24 (15:10)

Dit is het weer tijdens het Pinkpop-weekend

Het wordt komend weekend wisselend weer tijdens festival Pinkpop. Volgens Weeronline wordt het prima festivalweer, maar behoort een enkele bui wel tot de mogelijkheden.

18 juni '24 (11:32)

Provincie Overijssel ziet geen heil in structurele subsidieverhoging Bevrijdingsfestival

De organisatie van het Bevrijdingsfestival in Overijssel hoeft niet te rekenen op een structurele verhoging van de subsidie voor het festival. Dat heeft de provincie Overijssel besloten. Daarom krijgt het evenement voor het komende jaar een bedrag van 120.000 euro van de provincie, en niet meer. Dat meldt RTV Oost.