Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Literaire liefdesbrieven Barrett en Browning online

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km

WELLESLEY (Novum/AP) - De liefdescorrespondentie van het Britse dichterskoppel Elizabeth Barrett en Robert Browning staat sinds dinsdag online. De 573 brieven geven inzicht in de ontwikkeling van hun liefdesgevoelens en het besluit tot een verboden huwelijk, maar ook in hun letterkundige en filosofische verkenningen.

Barrett was achter in de 30 toen Browning haar in 1845 voor het eerst schreef over zijn bewondering voor haar werk. "Ik houd met heel mijn hart van uw verzen, geachte mejuffrouw Barrett", luidt de inzet van zijn eerste brief. Vijf maanden later ontmoetten de twee elkaar voor het eerst.

In september 1846 trad het stel, ondanks een nadrukkelijk verbod van Barretts vader, in het huwelijk. In de tussentijd schreven ze elkaar bijna elke dag. In een van de brieven is Barretts bekendste versregel 'how do I love thee? Let me count the ways' te lezen.

Barretts vader had zijn dochter verboden ooit in het huwelijksbootje te stappen. Nadat ze dit toch had gedaan en met haar man de wijk naar Italië had genomen, werd ze onterfd en geëxcommuniceerd.

De inhoud van de brieven was al langer bekend en werd eerder gepubliceerd. De oorspronkelijke exemplaren die nu online staan waren echter alleen te zien in Wellesley College in Massachusetts. De onderwijsinstelling hoopt nieuwe generaties te inspireren met het gedigitaliseerde liefdesverhaal.

De oprichter van de prestigieuze onderwijsinstelling voor vrouwen zag Barrett als een voorbeeld van een sterke, goed opgeleide vrouw voor de jonge vrouwen op Wellesley. Hij doneerde zijn persoonlijke archief aan de instelling. De collectie werd aangevuld met een donatie van Browning zelf en een voormalig hoofd van het college.

21 juni '24 ( 8:45)

'Ademnood-dansfeest' moet meerdaags evenement worden

Het Ademnood-dansfeest waar Katja Schuurman en Babette van Veen aan werken moet een meerdaags evenement worden in de Ziggo Dome in Amsterdam of Rotterdam Ahoy. "Daar zijn we nog mee bezig", zei Schuurman donderdag in Shownieuws.

21 juni '24 ( 8:31)

Tweede show toegevoegd in De Kuip voor DI-RECT

DI-RECT geeft volgend jaar een tweede concert in De Kuip in Rotterdam. Het stadion maakt vrijdag bekend dat de Haagse rockers ook op 13 juni optreden.

21 juni '24 ( 8:30)

Grootste concert tot nu toe voor DI-RECT in De Kuip

DI-RECT treedt volgend jaar op 14 juni op in stadion De Kuip in Rotterdam. Het is het grootste concert uit de carrière van de Haagse band tot nu toe. De kaartverkoop begint zaterdagochtend.

20 juni '24 (12:05)

Organisatie Pinkpop besluit deel parkeerterrein af te sluiten

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.

20 juni '24 (11:35)

Dit is de eerste aangekondigde artiest voor Disney in Concert

Vajèn van den Bosch is als eerste artiest aangekondigd voor de optredens van Disney in Concert van 2025. De musicalactrice treedt op zaterdag 4 januari op in de Ziggo Dome in Amsterdam, werd donderdag bekendgemaakt.

20 juni '24 ( 9:15)

Utrechtse Staten maken zich hard voor meerjarige subsidie Bevrijdingsfestival Utrecht

De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

20 juni '24 ( 8:38)

Naar Graspop? Dan kan je niet parkeren

Tijdens deze editie van Graspop Metal Meeting in de Belgische plaats Dessel kunnen bezoekers niet parkeren. Volgens omroep VRT heeft de organisatie, door de hevige regen van dinsdag, alle parkeerplaatsen op het festivalterrein moeten sluiten. Onduidelijk is ook of en hoeveel bezoekers er op en nabij het festivalterrein nog kunnen kamperen.

19 juni '24 ( 9:53)

Ticketmaster tegen ACM: ticketdoorverkoop kan via concurrent

Mensen die een ticket hebben gekocht bij Ticketmaster, maar daar vanaf willen, kunnen dat doen via andere doorverkoopplatforms. Die toezegging heeft de kaartverkoper gedaan aan de Autoriteit Consument & Markt. De ACM opende eerder een onderzoek naar belemmeringen door Ticketmaster voor klanten, als zij hun kaartjes wilden doorverkopen via een ander platform dan Ticketmaster. Die belemmeringen zijn tijdens het onderzoek weggenomen, meldt de toezichthouder woensdag.

19 juni '24 ( 8:45)

Graspop activeert woensdag noodplan om aanhoudende regen

Op Graspop Metal Meeting is woensdag een noodplan in werking gesteld om de vele regen. Het programma van woensdagavond op het metalfestival in het Belgische Dessel gaat niet door en ook kunnen de parkeerplaatsen woensdag niet open.

18 juni '24 (15:10)

Dit is het weer tijdens het Pinkpop-weekend

Het wordt komend weekend wisselend weer tijdens festival Pinkpop. Volgens Weeronline wordt het prima festivalweer, maar behoort een enkele bui wel tot de mogelijkheden.