Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

SBM vertelt: 800 jaar historie in twaalf monumenten

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km

BERGEN OP ZOOM - Stichting Bezichtiging Monumenten (SBM) brengt dit jaar in het kader van 800 jaar stad, in samenwerking met de gemeente Bergen op Zoom, elke maand een monument onder de aandacht, te beginnen in januari met de Lourdeskerk.

Monumenten of gedeelten hiervan die gewoonlijk niet toegankelijk zijn worden eenmalig opengesteld voor bezichtiging. De gidsen van SBM geven daarbij graag uitleg over de historie.

Het monument van januari: de Lourdeskerk
21 en 22 januari wordt de onlangs gerestaureerde Lourdeskerk opengesteld. Tijdens de rondleidingen worden de waardevolle kerkschatten getoond én het dagboek van pastoor de Meulemeester, de eerste bouwpastoor van deze kerk.

Helaas beslaat het dagboek slechts een korte periode. De pastoor overleed op 35 jarige leeftijd. Bezienswaardig is ook de kersttriptiek van de kunstenaar Gerard Héman, speciaal dit weekend nog te zien. Ook zijn er nog enkele vaandels te bewonderen van bedevaarten uit de regio.

De architect van de Lourdeskerk is Jos Cuypers die na zijn studie ging samenwerken met zijn vader, Pierre Cuypers. Hij geniet landelijke bekendheid als architect van het Rijksmuseum, het Centraal Station van Amsterdam en Kasteel Haarzuilens bij Utrecht.

De Lourdeskerk met de indrukwekkende twaalfkantige koepel heeft inmiddels de status van Rijksmonument.

© Nationale Recreatiegids

Foto: gemeente Bergen op Zoom

21 juni '24 ( 8:45)

'Ademnood-dansfeest' moet meerdaags evenement worden

Het Ademnood-dansfeest waar Katja Schuurman en Babette van Veen aan werken moet een meerdaags evenement worden in de Ziggo Dome in Amsterdam of Rotterdam Ahoy. "Daar zijn we nog mee bezig", zei Schuurman donderdag in Shownieuws.

21 juni '24 ( 8:31)

Tweede show toegevoegd in De Kuip voor DI-RECT

DI-RECT geeft volgend jaar een tweede concert in De Kuip in Rotterdam. Het stadion maakt vrijdag bekend dat de Haagse rockers ook op 13 juni optreden.

21 juni '24 ( 8:30)

Grootste concert tot nu toe voor DI-RECT in De Kuip

DI-RECT treedt volgend jaar op 14 juni op in stadion De Kuip in Rotterdam. Het is het grootste concert uit de carrière van de Haagse band tot nu toe. De kaartverkoop begint zaterdagochtend.

20 juni '24 (12:05)

Organisatie Pinkpop besluit deel parkeerterrein af te sluiten

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.

20 juni '24 (11:35)

Dit is de eerste aangekondigde artiest voor Disney in Concert

Vajèn van den Bosch is als eerste artiest aangekondigd voor de optredens van Disney in Concert van 2025. De musicalactrice treedt op zaterdag 4 januari op in de Ziggo Dome in Amsterdam, werd donderdag bekendgemaakt.

20 juni '24 ( 9:15)

Utrechtse Staten maken zich hard voor meerjarige subsidie Bevrijdingsfestival Utrecht

De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

20 juni '24 ( 8:38)

Naar Graspop? Dan kan je niet parkeren

Tijdens deze editie van Graspop Metal Meeting in de Belgische plaats Dessel kunnen bezoekers niet parkeren. Volgens omroep VRT heeft de organisatie, door de hevige regen van dinsdag, alle parkeerplaatsen op het festivalterrein moeten sluiten. Onduidelijk is ook of en hoeveel bezoekers er op en nabij het festivalterrein nog kunnen kamperen.

19 juni '24 ( 9:53)

Ticketmaster tegen ACM: ticketdoorverkoop kan via concurrent

Mensen die een ticket hebben gekocht bij Ticketmaster, maar daar vanaf willen, kunnen dat doen via andere doorverkoopplatforms. Die toezegging heeft de kaartverkoper gedaan aan de Autoriteit Consument & Markt. De ACM opende eerder een onderzoek naar belemmeringen door Ticketmaster voor klanten, als zij hun kaartjes wilden doorverkopen via een ander platform dan Ticketmaster. Die belemmeringen zijn tijdens het onderzoek weggenomen, meldt de toezichthouder woensdag.

19 juni '24 ( 8:45)

Graspop activeert woensdag noodplan om aanhoudende regen

Op Graspop Metal Meeting is woensdag een noodplan in werking gesteld om de vele regen. Het programma van woensdagavond op het metalfestival in het Belgische Dessel gaat niet door en ook kunnen de parkeerplaatsen woensdag niet open.

18 juni '24 (15:10)

Dit is het weer tijdens het Pinkpop-weekend

Het wordt komend weekend wisselend weer tijdens festival Pinkpop. Volgens Weeronline wordt het prima festivalweer, maar behoort een enkele bui wel tot de mogelijkheden.