Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Fusie Muziektheater, DNO en Nationale Ballet

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse Opera (DNO), Het Nationale Ballet en Het Muziektheater Amsterdam fuseren per 1 januari 2013 tot één stichting. Door het samengaan van de drie organisaties moet ,,één landelijk topinstituut voor opera en ballet'' ontstaan, zo lieten ze maandag weten.

,,DNO, Het Nationale Ballet en Het Muziektheater Amsterdam zijn de afgelopen 25 jaarzodanig met elkaar vergroeid, dat deze stap logisch en natuurlijk is'', aldus zakelijk directeur Truze Lodder van DNO. ,,De integratie van de drie stichtingen is het resultaat van jarenlange goede samenwerking'', zegt Pierre Audi, artistiek directeur van De Nederlandse Opera.

De fusie betekent volgens de drie organisaties ,,grotere slagvaardigheid, duidelijker profilering door eenduidiger aansturing en versterking van de mogelijkheden voor cultureel ondernemerschap''. De drie stichtingen, die naar eigen zeggen financieel gezond zijn, verwachten de eigen inkomsten te verhogen door gezamenlijk actief te zijn op het gebied van marketing, communicatie, verkoop, relatiebeheer, fondsenwerving en sponsoring.

Het Muziektheater en het ballet- en operagezelschap uit Amsterdam blijven hun afzonderlijke merknamen houden. Ook de eigen 'artistieke autonomie' blijft bestaan. De nieuwe organisatie wordt geleid door een driehoofdige directie, bestaande uit een algemeen directeur, een directeur opera en een directeur ballet.

De huidige artistiek directeuren van De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet, respectievelijk Pierre Audi en Ted Brandsen, worden de directeuren opera en ballet. De raad van toezicht is inmiddels begonnen met de zoektocht naar een algemeen directeur.

De huidige zakelijk directeuren van DNO en Het Nationale Ballet, Truze Lodder en Stijn Schoonderwoerd, zullen deze positie niet vervullen. De drie stichtingen dienen een geïntegreerde subsidieaanvraag in bij het Rijk en de gemeente Amsterdam voor 2013-2016. Hierin worden de gevraagde overheidsbijdragen voor opera, ballet en theater afzonderlijk onderbouwd.

19 juni '24 ( 9:53)

Ticketmaster tegen ACM: ticketdoorverkoop kan via concurrent

Mensen die een ticket hebben gekocht bij Ticketmaster, maar daar vanaf willen, kunnen dat doen via andere doorverkoopplatforms. Die toezegging heeft de kaartverkoper gedaan aan de Autoriteit Consument & Markt. De ACM opende eerder een onderzoek naar belemmeringen door Ticketmaster voor klanten, als zij hun kaartjes wilden doorverkopen via een ander platform dan Ticketmaster. Die belemmeringen zijn tijdens het onderzoek weggenomen, meldt de toezichthouder woensdag.

19 juni '24 ( 8:45)

Graspop activeert woensdag noodplan om aanhoudende regen

Op Graspop Metal Meeting is woensdag een noodplan in werking gesteld om de vele regen. Het programma van woensdagavond op het metalfestival in het Belgische Dessel gaat niet door en ook kunnen de parkeerplaatsen woensdag niet open.

18 juni '24 (15:10)

Dit is het weer tijdens het Pinkpop-weekend

Het wordt komend weekend wisselend weer tijdens festival Pinkpop. Volgens Weeronline wordt het prima festivalweer, maar behoort een enkele bui wel tot de mogelijkheden.

18 juni '24 (11:32)

Provincie Overijssel ziet geen heil in structurele subsidieverhoging Bevrijdingsfestival

De organisatie van het Bevrijdingsfestival in Overijssel hoeft niet te rekenen op een structurele verhoging van de subsidie voor het festival. Dat heeft de provincie Overijssel besloten. Daarom krijgt het evenement voor het komende jaar een bedrag van 120.000 euro van de provincie, en niet meer. Dat meldt RTV Oost.

18 juni '24 ( 9:29)

BLØF en vrienden voegen derde concert toe aan reeks in Rotterdam Ahoy

BLØF geeft komend najaar een derde concert met muzikale vrienden in Rotterdam Ahoy. De Zeeuwse band treedt ook op 20 november op, maakt organisator Agents After All dinsdag bekend. De kaartverkoop is al begonnen.

18 juni '24 ( 8:44)

Internationale tour met muziek uit Les Misérables naar Nederland

Een internationale voorstelling met de muziek uit de wereldberoemde musical Les Misérables komt volgend jaar naar Nederland. Les Misérables the Arena Spectacular World Tour komt in februari voor vijf voorstellingen naar de Ziggo Dome in Amsterdam. De kaartverkoop start aanstaande vrijdag.

17 juni '24 (15:24)

Pinkpop rekent stuk minder bezoekers voor vrijdag en zaterdag

Heb je komend weekend nog niets te doen en wil je een aantal leuke artiesten zien? Er zijn nog genoeg kaartjes te koop voor Pinkpop in Landgraaf. De organisatie merkt op dat de kaartverkoop voor vrijdag en zaterdag achterloopt in vergelijking tot zondag. Ze hebben zelfs nog een campagne lopen om extra kaartjes te verkopen, meldt 1Limburg.

17 juni '24 ( 9:08)

Line-up van 31e editie van Appelpop compleet met aankondiging Suzan & Freek

Appelpop heeft nieuwe acts bekendgemaakt die op het festival optreden. Daarmee is de volledige line-up bekend. Onder anderen Suzan & Freek, Son Mieux en Rondé staan op het programma van de 31e editie van Appelpop.

17 juni '24 ( 9:04)

Rock Werchter verduurzaamt festival met zonnepanelen en windmolen op terrein

Rock Werchter gaat een deel van zijn energie halen uit een eigen windturbine. Dat heeft het Belgische festival vrijdag via de eigen website laten weten. Het is volgens de organisatie het eerste festival in Europa dat een eigen windmolen gebruikt.

17 juni '24 ( 8:47)

Organisatie Oerol positief over 'een van natste edities in jaren'

De organisatie van het Oerol Festival is blij dat bezoekers van het jaarlijkse kunst- en cultuurevenement op Terschelling zich niet hebben laten tegengehouden door het onstuimige weer. Ook van de flexibiliteit en toewijding van de makers en artiesten is de organisatie onder de indruk. Volgens interim-directeur Daniële Streep was de 43e editie van Oerol een van de natste in jaren en moesten tien dagen lang de elementen worden getrotseerd, maar waren makers erg toegewijd om de voorstellingen te laten doorgaan of te verplaatsen.