Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Record bioscoopbezoek in 2011

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse bioscopen hebben een goed jaar achter de rug. In 2011 kochten ruim 30 miljoen mensen een kaartje voor de film. Hiermee werd het record van 2010 overtroffen. Toen kregen bioscopen en filmhuizen ruim 28 miljoen bezoekers over de vloer. Dat maakte voorzitter Wilco Wolfers van de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie (NFC) dinsdag bekend in bioscoop Tuschinski in Amsterdam.

Dat gebeurde op de nieuwjaarsbijeenkomst van de Nederlandse bioscoopbranche, waar behalve de NFC ook de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten, de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs en de Film Producenten Nederland aanwezig waren.

Het succes van de cinema komt volgens de NFC door de opkomst van 3D-films, het succes van de Nederlandse film en de groei van het aantal bioscoopschermen- en stoelen. De afgelopen 5 jaar kwamen er 13.000 stoelen en 96 zalen bij. De film die vorig jaar de meeste bezoekers trok was Gooische Vrouwen (1,9 miljoen).

Het is voor het eerst sinds 1986 dat een Nederlandse film bovenaan de lijst met best bezochte films prijkt. In 1986 slaagde Flodder daarin. Op nummer 2 en 3 van de lijst met best bezochte films in 2011 staan Harry Potter and the Deatly Hallows: Part 2 (1,4 miljoen) en Pirates of the Carribean: On Stranger Tides (1,1 miljoen).

Het was een goed jaar voor de Nederlandse film. In totaal gingen ruim 6,8 miljoen mensen naar een Nederlandse film. Populaire films van vaderlandse bodem waren ook Nova Zembla 3D (624.327), Sonny Boy (417.270), New Kids Nitro (366.887) en New Kids Turbo (358.743). Het marktaandeel bedroeg bijna 22 procent, tegenover circa 15 procent in 2010.

Ondanks het succes van de Nederlandse cinema sprak de bioscoopbranche ook zijn zorgen uit over de bezuinigingen op de film die voor de deur staan. De branche verwacht dat vanaf 2013 minder Nederlandse films kunnen worden gemaakt en dat het marktaandeel van Hollandse bodem onder druk komt te staan.

17 juni '24 ( 9:08)

Line-up van 31e editie van Appelpop compleet met aankondiging Suzan & Freek

Appelpop heeft nieuwe acts bekendgemaakt die op het festival optreden. Daarmee is de volledige line-up bekend. Onder anderen Suzan & Freek, Son Mieux en Rondé staan op het programma van de 31e editie van Appelpop.

17 juni '24 ( 9:04)

Rock Werchter verduurzaamt festival met zonnepanelen en windmolen op terrein

Rock Werchter gaat een deel van zijn energie halen uit een eigen windturbine. Dat heeft het Belgische festival vrijdag via de eigen website laten weten. Het is volgens de organisatie het eerste festival in Europa dat een eigen windmolen gebruikt.

17 juni '24 ( 8:47)

Organisatie Oerol positief over 'een van natste edities in jaren'

De organisatie van het Oerol Festival is blij dat bezoekers van het jaarlijkse kunst- en cultuurevenement op Terschelling zich niet hebben laten tegengehouden door het onstuimige weer. Ook van de flexibiliteit en toewijding van de makers en artiesten is de organisatie onder de indruk. Volgens interim-directeur Daniële Streep was de 43e editie van Oerol een van de natste in jaren en moesten tien dagen lang de elementen worden getrotseerd, maar waren makers erg toegewijd om de voorstellingen te laten doorgaan of te verplaatsen.

14 juni '24 (11:45)

Rag'n'Bone Man komt eind dit jaar naar Nederland

Rag'n'Bone Man komt eind dit jaar naar Nederland. De Britse zanger geeft op 2 december een concert in AFAS Live in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO vrijdag bekend.

14 juni '24 (10:31)

Gratis buitendouches bij Lowlands, maar die zijn wel koud

Dit jaar is het voor het eerst mogelijk om buiten te douchen bij festival Lowlands. Naast de badhuizen waar bezoekers kunnen douchen zijn de buitendouches ook beschikbaar. Die zijn in tegenstelling tot de badhuizen gratis, maar niet even comfortabel als de douchehokjes, meldt Festileaks.

14 juni '24 ( 9:26)

Armin van Buuren produceert themalied voor Kinderen voor Kinderen NXT

Armin van Buuren heeft de eerste single van de nieuwe popgroep Kinderen voor Kinderen NXT geproduceerd. Het nummer heet Superkracht en is dit jaar het themalied voor de Kinderpostzegels.

14 juni '24 ( 8:48)

Frans Bauer schuift aan bij eerste Groots-show Guus Meeuwis

Frans Bauer treedt vrijdagavond op tijdens de eerste show van de laatste reeks Groots met een zachte G-concerten van Guus Meeuwis. Dat maakt Meeuwis bekend op Instagram.

13 juni '24 (11:02)

Vaderdag: zo zet jij jouw ouwe heerlijk in het zonnetje (en heb je zelf ook een leuke dag)

Aankomende zondag is het weer Vaderdag. De perfecte gelegenheid om je vader te laten zien hoeveel je van hem houdt. Natuurlijk kan hij een nieuwe stropdas of een bos bloemen altijd waarderen, maar het is nog veel leuker om tijdens deze dag een leuke activiteit te doen. Inspiratie nodig? Lees dan snel verder!

13 juni '24 ( 8:35)

Organisator: 'domme beslissing' om te bezuinigen op Nationaal Vuurwerk

Het zou een "domme beslissing" zijn van de gemeente Rotterdam om geen geld meer te steken in het Nationaal Vuurwerk dat jaarlijks bij de Erasmusbrug wordt gehouden. Dat zegt Jasper Scholte van de organisator, het Rotterdamse bedrijf JMR Event Makers. De gemeente moet bezuinigen en wil niet langer geld steken in het evenement dat elke jaarwisseling tienduizenden bezoekers trekt.

12 juni '24 (13:12)

Merendeel in het water gevallen voorstellingen Oerol wordt ingehaald

Het merendeel van de voorstellingen die festival Oerol op Terschelling maandag moest annuleren door de hevige regenval, wordt ingehaald. Dat zegt artistiek leider Sabine Pater dinsdag tegen het ANP. Volgens Pater gingen er uiteindelijk zeven van de 34 voorstellingen door het slechte weer niet door en zijn deze woensdag en komend weekend grotendeels alsnog te zien. Daarnaast komen er extra dj's op het festivalhart op het Noordzeestrand draaien.