Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Fataal merelvirus nadert Nederland

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM (Novum) - Het is een kwestie van tijd tot het Usutu-virus, dat dit jaar in Duitsland al honderdduizenden merels het leven kostte, Nederland bereikt. Daarvoor waarschuwt Vogelbescherming Nederland maandag. De organisatie roept mensen die een dode merel vinden op dit te melden bij het Dutch Wildlife Health Centre.

Het virus, dat overigens geen bedreiging vormt voor de volksgezondheid, wordt overgebracht door muggen. Vooral zangvogels zijn bevattelijk voor het virus. Er zijn al bijna vijftig vogelsoorten gevonden die het virus dragen, maar vooral voor merels is het fataal.

Het virus dook in 2001 op in Oostenrijk en verspreidde zich daarna over Italië, Hongarije en Duitsland. In Duitsland werd afgelopen jaar een derde van de merelpopulatie weggevaagd. In sommige wijken is haast geen merel meer in de tuinen te bekennen.

Aanvankelijk werden de besmettingen vooral in het zuidwesten van Duitsland gevonden, maar sinds kort ook in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Een besmette merel ziet er verzwakt en sterk vermagerd uit, is apathisch en heeft een slordig verenkleed. Verder hebben ze evenwichtstoornissen en kunnen ze soms moeilijk vliegen. Ze zijn vaak gemakkelijk te vangen.

Na twee tot drie dagen zijn ze dood. Het Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht wil dode vogels graag binnen 24 uur onderzoeken en laat dode dieren daarvoor aan huis ophalen. Op de site van Sovon Vogelonderzoek Nederland kunnen zieke en dode vogels gemeld worden. De verwachting is overigens dat merels uiteindelijk immuniteit tegen het virus ontwikkelen.

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.