Serieuze geldproblemen voor de bevrijdingsfestivals
De bevrijdingsfestivals worden elk jaar op 5 mei georganiseerd door zelfstandige organisaties onder de vlag van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Er zijn veertien festivals: één in elke provincie, één in Amsterdam en één in Den Haag. Alle festivals beginnen tegelijk met het ontsteken van het in Wageningen opgehaalde vrijheidsvuur. 's Middags om 5 voor 5 is het op alle festivals even stil om de vrijheid te gedenken. Zogenoemde Ambassadeurs van de Vrijheid reizen op 5 mei met helikopters langs alle festivals.
Maar de editie van 2019 viel al tegen qua bezoekersaantallen. Daarna lag de organisatie twee jaar stil door de coronacrisis. Vorig jaar hadden de festivals echt moeite met gestegen kosten van personeel en materiaal. Ook viel het aantal bezoekers op sommige festivals tegen. Groningen ging bij wijze van proefproject kaartjes verkopen voor 5 euro. Dat is echter niet goed bevallen want er kwamen minder bezoekers. De veertien festivals hebben nu besloten dat de festijnen gratis blijven, ook al omdat "vrijheid voor iedereen toegankelijk moet zijn."
Toekomst hangt aan een draadje
"Maar er komt geen extra ondersteuning vanuit het Rijk, terwijl onze festivals juist zo belangrijk zijn voor de toekomst", aldus de gezamenlijke noodkreet op sociale media. "De toekomst hangt aan een draadje." Sommige festivals zoals Groningen krijgen dit jaar onder voorwaarden ondersteuning van gemeente en provincie. Utrecht kreeg desondanks niet voldoende geld bij elkaar om het aan te durven. "De financiële risico's zijn te groot. Onze kosten zijn met 30 procent gestegen. We vinden het risico van een tegenvaller door slecht weer financieel onverantwoord", legt de organisatie uit.
De festivals zijn in overleg met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en zoeken ook naar andere partijen die willen meedenken en ondersteunen. "Wij willen doorgaan, zodat we ook in de toekomst kunnen dansen, zingen en leren op de dag dat we vrijheid vieren."
Door: ANP