Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Helft Nederlanders heet wolf welkom

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM (Novum) - Voor ongeveer de helft van de Nederlanders is de wolf een welkome gast in Nederland. Een derde is tegen de komst van het roofdier. Dat blijkt uit onderzoek dat staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) liet uitvoeren. Donderdag lichtte hij de Tweede Kamer daarover in met een brief.

Voorstanders vinden dat de dieren zorgen voor natuurlijk evenwicht. Ook vinden zij dat het een verrijking is van de natuur en dat de natuur de vrije hand moet worden gegeven als de wolf in Nederland wordt gesignaleerd. Tegenstanders vinden de wolf een gevaar voor mens en dier en denken dat de beesten voor overlast zorgen. Ook vrezen ze dat Nederland te klein is voor de wolf.

Omdat deze zomer op ongeveer tweehonderd kilometer van de Nederlandse grens in Duitsland een nest jonge wolven werd aangetroffen, is het volgens wetenschappers zeer waarschijnlijk dat de wolf zijn leefgebied uitbreidt naar Nederland.

Om goed voorbereid te zijn werkt Bleker daarom aan een 'wolvenplan'. Daarin staat onder meer dat de wolf in de lijst van beschermde inheemse diersoorten moet worden opgenomen en wordt beschreven welk leefgebied het meest geschikt is voor het dier. Ook komt in het plan te staan hoe om te gaan met een 'probleemwolf', een wolf die voor overlast zorgt in de landbouw of 'zich opvallend gedraagt tegenover de mens'.

Vorig jaar werd in september een wolf gesignaleerd bij Duiven, vlak bij de Duitse grens. Kort daarop werd hetzelfde dier gespot op de Veluwe, tussen Loenen en Hoenderloo. Die waarnemingen zijn echter nooit bevestigd. Daarvoor werd de wolf voor het laatst meer dan honderd jaar geleden gezien, in Noord-Brabant.

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.