Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Sumatraans neushoornkalfje geboren

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km

JAKARTA (Novum/AP) - Een Sumatraanse neushoorn is zaterdag in een Indonesisch natuurreservaat bevallen van een stiertje. Het is pas het vijfde kalfje van de ernstig bedreigde diersoort dat in gevangenschap ter wereld is gekomen.

Moeder Ratu baarde haar kind na een zwangerschap van bijna zestien maanden in het nationaal park Way Kambas in de westelijke provincie Lampung. ''Deze bevalling schrijft geschiedenis, want de Sumatraanse neushoorn staat op het randje van uitsterven'', juichte directeur Novianto Bambang van de biodiversiteitbescherming van het ministerie van bebossing. Hij verzekerde dat moeder en kalf het goed maken.

Er leven in Indonesië en Maleisië naar schatting nog zo'n tweehonderd Sumatraanse neushoorns in het wild. Vjiftien jaar geleden waren dat er nog tweemaal zoveel. Tien neushoorns leven in gevangenschap, onder wie Ratu, die met vier soortgenoten in een neushoornparadijsje in Way Kambas woont.

Ratu werd in 2007 gekoppeld aan de in de Verenigde Staten geboren Andalas, maar het stel bleef lang kinderloos. Ratu kreeg tweemaal een miskraam.

Sumatranen zijn met een schofthoogte van hoogstens honderdtwintig centimeter veruit de kleinsten onder de neushoorns. Van alle neushoornsoorten gaat het de Sumatraanse het slechtst. De ivoorstroperij en de ontbossing speelt hen parten.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.

17 april '24 (10:25)

Extra concert van Froukje in AFAS Live

Froukje geeft komend najaar een derde concert in AFAS Live in Amsterdam. De extra show is op 22 november, maakt concertorganisator MOJO woensdag bekend.

16 april '24 (12:17)

Racoon in het najaar opnieuw op clubtour

Racoon gaat dit najaar op clubtour door Nederland. Dat maakt de band dinsdag bekend. De tour draagt de naam It Is What It Is, net als het nieuwe album dat Racoon dit najaar uitbrengt.