Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kleine Panda Olivia aan de man

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km

ROTTERDAM - Kleine panda Olivia uit Diergaarde Blijdorp gaat deze week ‘aan de man'. Dat is wel een klein feestje waard, want Olivia heeft een moeilijke start gehad. Haar moeder overleed aan een longontsteking toen zij nog maar een paar weken oud was. De verzorgers hebben haar toen met de hand grootgebracht. Eerst met de fles, daarna met een voedzaam papje en sinds ongeveer een maand kan zij zelf vast voedsel eten.

Het mannetje aan wie zij wordt voorgesteld is Perry, een jonge vlam uit Aquazoo in Leeuwarden. Hopelijk hebben zij een klik met elkaar en brengen ze in de toekomst ook nakomelingen voort. Het prachtige roodbruine diertje leeft oorspronkelijk in het Himalaya-gebied van India, Nepal en China.

Blijdorp heeft een bijzondere band met de kleine panda, want al jarenlang voert Blijdorp de coördinatie van het wereldstamboek plus het Europese fokprogramma (EEP) voor deze ernstig bedreigde diersoort.

Het Europese fokprogramma voor de kleine panda's is zo succesvol, dat de kleine panda inmiddels in een behoorlijk groot aantal dierentuinen te zien is. Er zijn ooit zelfs panda's uit Diergaarde Blijdorp uitgezet in hun natuurlijke leefgebied in samenwerking met de dierentuin in Darjeeling.

Jonge Kangeroes gespot in Blijdorp
Diergaarde Blijdorp heeft twee verschillende soorten kangoeroes: moeraswallabies en zandwallabies. Beide soorten hebben momenteel jongen in de buidels, die alweer enige tijd geleden geboren zijn, maar nu pas regelmatig hun kopjes buiten de buidel steken.

Zoals algemeen bekend komen buideldieren, waaronder alle soorten kangoeroes, ter wereld als een embryo. De draagtijd is dan ook erg kort, want na de geboorte groeien de jonkies gewoon verder in de buidel van hun moeder.

In Blijdorp hebben de zandwallabies vorig jaar een nieuw verblijf gekregen op het voorplein, recht tegenover de Rivièrahal. Aanvankelijk waren ze nogal schuw, maar inmiddels is het hun eigen veilige gebied en laten ze zich goed bekijken. De moeraswallabies hebben een ruim verblijf, vlak bij de 'oude' ingang van de Diergaarde, waar de bezoekers dwars doorheen lopen.

Ze leven daar samen met een drietal jufferkraanvogels en zijn helemaal gewend aan de bezoekers die door hun biotoop struinen. Een prima plek om de kangoeroes te fotograferen! Zandwallabies zijn in Australië niet zeldzaam, maar in Europese dierentuinen zijn ze dat wel: naast de dieren in Blijdorp zijn er maar twee dierentuinen (in Duitsland en Engeland) waar zandwallabies te zien zijn. Moeraswallabies komen wat vaker voor in Europese dierentuinen.

Jonge Penseelzwijntjes naar buiten.
In Diergaarde Blijdorp zijn twee vertederende penseelzwijntjes geboren. Met dit fraaie lenteweer zijn ze dagelijks voor de bezoekers buiten te bewonderen. Vader van de biggen is Roy en moeder-penseelzwijn draagt de merkwaardige naam Lange Poten.

Zij werd zo'n 12 jaar geleden in Blijdorp geboren en viel blijkbaar op door haar lange poten en dankt haar naam daaraan! Vader Roy is ook al Rotterdammer van geboorte: hij kwam 8 jaar geleden in Blijdorp ter wereld.

De Rotterdamse Diergaarde ontving in 1995 een mannetje en twee vrouwtjes penseelzwijnen uit Duitsland en sindsdien zijn er al vele tientallen van deze fraaie varkens geboren. Veel van die jongen hebben hun weg gevonden naar andere dierentuinen.

Wie goed naar de penseelzwijnen in Blijdorp kijkt, begrijpt hoe zij aan de naam 'penseelzwijn' gekomen zijn: de lange haren aan de oorpunten lijken inderdaad wel op penselen. Daar komt bij dat deze (uit Afrika stammende) wilde varkens een prachtig roodbruine vacht hebben, wat voor wilde varkens echt uitzonderlijk is.

De biggetjes hebben, net als de jongen van het Europese wilde zwijn, een opvallende strepentekening, die geleidelijk verdwijnt en plaats maakt voor de roodbruine vacht.

© Nationale Recreatiegids

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.

17 april '24 (10:25)

Extra concert van Froukje in AFAS Live

Froukje geeft komend najaar een derde concert in AFAS Live in Amsterdam. De extra show is op 22 november, maakt concertorganisator MOJO woensdag bekend.

16 april '24 (12:17)

Racoon in het najaar opnieuw op clubtour

Racoon gaat dit najaar op clubtour door Nederland. Dat maakt de band dinsdag bekend. De tour draagt de naam It Is What It Is, net als het nieuwe album dat Racoon dit najaar uitbrengt.