Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kleine Panda Olivia aan de man

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km

ROTTERDAM - Kleine panda Olivia uit Diergaarde Blijdorp gaat deze week ‘aan de man'. Dat is wel een klein feestje waard, want Olivia heeft een moeilijke start gehad. Haar moeder overleed aan een longontsteking toen zij nog maar een paar weken oud was. De verzorgers hebben haar toen met de hand grootgebracht. Eerst met de fles, daarna met een voedzaam papje en sinds ongeveer een maand kan zij zelf vast voedsel eten.

Het mannetje aan wie zij wordt voorgesteld is Perry, een jonge vlam uit Aquazoo in Leeuwarden. Hopelijk hebben zij een klik met elkaar en brengen ze in de toekomst ook nakomelingen voort. Het prachtige roodbruine diertje leeft oorspronkelijk in het Himalaya-gebied van India, Nepal en China.

Blijdorp heeft een bijzondere band met de kleine panda, want al jarenlang voert Blijdorp de coördinatie van het wereldstamboek plus het Europese fokprogramma (EEP) voor deze ernstig bedreigde diersoort.

Het Europese fokprogramma voor de kleine panda's is zo succesvol, dat de kleine panda inmiddels in een behoorlijk groot aantal dierentuinen te zien is. Er zijn ooit zelfs panda's uit Diergaarde Blijdorp uitgezet in hun natuurlijke leefgebied in samenwerking met de dierentuin in Darjeeling.

Jonge Kangeroes gespot in Blijdorp
Diergaarde Blijdorp heeft twee verschillende soorten kangoeroes: moeraswallabies en zandwallabies. Beide soorten hebben momenteel jongen in de buidels, die alweer enige tijd geleden geboren zijn, maar nu pas regelmatig hun kopjes buiten de buidel steken.

Zoals algemeen bekend komen buideldieren, waaronder alle soorten kangoeroes, ter wereld als een embryo. De draagtijd is dan ook erg kort, want na de geboorte groeien de jonkies gewoon verder in de buidel van hun moeder.

In Blijdorp hebben de zandwallabies vorig jaar een nieuw verblijf gekregen op het voorplein, recht tegenover de Rivièrahal. Aanvankelijk waren ze nogal schuw, maar inmiddels is het hun eigen veilige gebied en laten ze zich goed bekijken. De moeraswallabies hebben een ruim verblijf, vlak bij de 'oude' ingang van de Diergaarde, waar de bezoekers dwars doorheen lopen.

Ze leven daar samen met een drietal jufferkraanvogels en zijn helemaal gewend aan de bezoekers die door hun biotoop struinen. Een prima plek om de kangoeroes te fotograferen! Zandwallabies zijn in Australië niet zeldzaam, maar in Europese dierentuinen zijn ze dat wel: naast de dieren in Blijdorp zijn er maar twee dierentuinen (in Duitsland en Engeland) waar zandwallabies te zien zijn. Moeraswallabies komen wat vaker voor in Europese dierentuinen.

Jonge Penseelzwijntjes naar buiten.
In Diergaarde Blijdorp zijn twee vertederende penseelzwijntjes geboren. Met dit fraaie lenteweer zijn ze dagelijks voor de bezoekers buiten te bewonderen. Vader van de biggen is Roy en moeder-penseelzwijn draagt de merkwaardige naam Lange Poten.

Zij werd zo'n 12 jaar geleden in Blijdorp geboren en viel blijkbaar op door haar lange poten en dankt haar naam daaraan! Vader Roy is ook al Rotterdammer van geboorte: hij kwam 8 jaar geleden in Blijdorp ter wereld.

De Rotterdamse Diergaarde ontving in 1995 een mannetje en twee vrouwtjes penseelzwijnen uit Duitsland en sindsdien zijn er al vele tientallen van deze fraaie varkens geboren. Veel van die jongen hebben hun weg gevonden naar andere dierentuinen.

Wie goed naar de penseelzwijnen in Blijdorp kijkt, begrijpt hoe zij aan de naam 'penseelzwijn' gekomen zijn: de lange haren aan de oorpunten lijken inderdaad wel op penselen. Daar komt bij dat deze (uit Afrika stammende) wilde varkens een prachtig roodbruine vacht hebben, wat voor wilde varkens echt uitzonderlijk is.

De biggetjes hebben, net als de jongen van het Europese wilde zwijn, een opvallende strepentekening, die geleidelijk verdwijnt en plaats maakt voor de roodbruine vacht.

© Nationale Recreatiegids

26 juli '24 (13:37)

Laatste namen voor Lowlands bekend

Helaas zullen bezoekers van het festival Lowlands de rockband Queens of the Stone Age moeten missen (die wel wordt vervangen door Justice), maar gelukkig staat het programma nog boordevol met andere wereldberoemde artiesten. Aan de lijst maakt het festival gisteren een eind: de laatste zeventien namen zijn bekendgemaakt. Onder nadere James Blake (die invalt voor The Smile) en Jonna Fraser staan in het lijstje, meldt Lowlands.

26 juli '24 (10:03)

Queens of the Stone Age annuleert optreden Lowlands, Justice vervangt

Queens of the Stone Age moet zijn optreden op Lowlands op doktersadvies annuleren. Frontman Josh Homme is nog niet hersteld van zijn operatie eerder deze maand. Het Franse elektronische duo Justice vervangt de band op 16 augustus, meldt de organisatie.

24 juli '24 (12:24)

Mega Piraten Festijn in Oldebroek viert dit jaar 20-jarig bestaan

Het Mega Piraten Festijn keert dit jaar op 30 augustus terug naar Oldebroek. Dit jaar een speciale editie: het feest bestaat 20 jaar. Op het programma staan bekende artiesten als Jeroen van der Boom, Jan Smit, Boer Harm, Marco Schuitmaker en Jannes. De voorverkoop is al begonnen.

24 juli '24 (10:42)

Deadpool & Wolverine-fans vroeg bij Pathé Spuimarkt voor première

Bij het première-event van de nieuwe superheldenfilm Deadpool & Wolverine bij Pathé Spuimarkt in Den Haag stond woensdagochtend al vroeg een lange rij mensen te wachten. Volgens een woordvoerster van Disney hadden bezoekers zich om 07.30 uur al verzameld voor de bioscoop om de film als eerste in Nederland te zien.

24 juli '24 (10:11)

Ook Guy Sebastian treedt op tijdens Het Grote Songfestivalfeest

De Australische zanger Guy Sebastian treedt eind dit jaar op tijdens Het Grote Songfestivalfeest in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat heeft de organisatie van het evenement woensdag bekendgemaakt.

24 juli '24 ( 8:43)

Organisatie Milkshake komt met nieuw, meerdaags campingfestival

De organisatie achter het populaire jaarlijkse queerfestival Milkshake werkt aan een nieuw, meerdaags campingfestival. Het driedaagse evenement gaat Strawberry Starlight heten en niet plaatsvinden in Amsterdam zoals Milkshake. De inzet is dat de eerste editie in de zomer van 2025 plaatsvindt, maakte Milkshake-directeur Marieke Samallo woensdag bekend.

23 juli '24 (11:20)

Kaartverkoop soloshow Sabrina Carpenter in Ziggo Dome start vrijdag

Sabrina Carpenter komt met haar eigen show naar Amsterdam. De Amerikaanse zangeres staat op zondag 23 maart in de Ziggo Dome. De kaartverkoop start op vrijdag 26 juli om 10.00 uur.

23 juli '24 ( 8:52)

Mogelijk miljoenenboete Tomorrowland voor gebruik wegwerpbekers

Het Belgische festival Tomorrowland riskeert een miljoenenboete voor het gebruik van wegwerpbekers. Een milieutoezichthouder heeft afgelopen weekend een controle op het festival uitgevoerd. Die concludeerde dat niet overal herbruikbare bekers beschikbaar zijn, meldt persbureau Belga. De boete kan oplopen tot 2 miljoen euro.

22 juli '24 (11:37)

Frenna geeft in december grootste soloshow tot nu toe in Ziggo Dome

Frenna geeft eind dit jaar zijn grootste show als soloartiest tot nu toe. De rapper staat op 1 december in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO maandag bekend.

22 juli '24 ( 8:53)

Meer dan kwart miljoen mensen naar 26e editie festival Zwarte Cross, bezoekersrecord

Het festival Zwarte Cross heeft dit weekend een recordaantal bezoekers verwelkomd. Volgens de organisatie kwamen 265.500 mensen op het uitverkochte muziek-, theater- en motorcrossevenement in de Achterhoek af. Vorig jaar waren het er nog 237.500.