Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Duitse experts ontdekken dracht neushoorn

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km

ARNHEM - De biologen en dierverzorgers van Burgers' Zoo in Arnhem zijn aangenaam verrast tijdens een voorgenomen operatie van neushoornvrouw Gingabella. Uit eerder inwendig onderzoek eind 2011 was namelijk gebleken dat enkele cystes in één van de eileiders van de 24-jarige neushoorn waarschijnlijk voorkwamen dat er een bevruchting plaats kon vinden.

Duitse specialisten van het Institut für Zoo- und Wildtierforschung (IZW) kwamen om die reden speciaal uit Berlijn afgereisd om de cystes te verwijderen. Tijdens de medische ingreep troffen de experts echter als aangename verrassing een bevruchte eicel aan. Om de mogelijke zwangerschap niet te verstoren, is de operatie direct afgelast. Als alles naar wens verloopt, wordt na een draagtijd van 515 tot 540 dagen een neushoorntje geboren. De weg is dus echter nog wel lang.

Een regelmatige cyclus en sperma van goede kwaliteit
Alle ingrediënten waren aanwezig, alleen lukte het Gingabella maar niet om drachtig te worden. De neushoorndame vertoonde een regelmatige cyclus, zo bleek uit mestonderzoek. Ook het sperma van neushoornman Gilou was van goede kwaliteit, zo wees het onderzoek uit.

Bovendien vonden er regelmatig paringen plaats tussen Gilou en Gingabella en tenslotte had de neushoornvrouw in het verleden succesvol jongen grootgebracht. Wat kon er dus mis zijn? Om die vraag te beantwoorden, verrichten de Duitse specialisten van IZW eind 2011 een inwendig onderzoek bij Gingabella. Zij bleek verscheiden cystes in één van haar eileiders te hebben, die hoogstwaarschijnlijk de doorgang van het sperma naar de eicel blokkeerden.

Een welkome verrassing
Op grond van deze bevindingen, besloten de dierenarts en biologen van Burgers' Zoo in nauw overleg met de medewerkers van het IZW dat de cystes in februari 2012 verwijderd zouden worden. Toen Gingabella onder narcose was gebracht, bleek deze week niet alleen dat de cystes wat waren gegroeid, maar ook  tot grote verbazing  dat de neushoornvrouw drachtig was.

De geplande operatie werd direct afgebroken om de dracht niet te verstoren. Het Arnhemse dierenpark Burgers' Zoo hoopt dat alles goed blijft verlopen en dat na een draagtijd van 515 tot 540 dagen een jonge neushoorn ter wereld komt.

© Nationale Recreatiegids

21 juni '24 (12:37)

Nieuwste editie van ‘Zuiderpark Vakantiepark’ luidt zomervakantie in

Met een hiphopfamileshow door Rico van Opgezwolle en Dries van Typhoon, knalt het Zuiderpark Vakantiepark de zomer in. Op maandag 15 juli gaat het vakantiepark van start en op donderdag 22 augustus is er voor het eerst een afsluitdag, met de voorstelling van EXIT van Piet Van Dycke in samenwerking met Kinderopvang 2Samen. Dit meldt het Zuiderpark Theater. 

21 juni '24 (11:03)

Amsterdam 750 jaar: Willeke Alberti treedt op

Willeke Alberti treedt op bij het startconcert van Amsterdam 750 in de Ziggo Dome. Sinds haar laatste solotournee in 2022 treedt de 79-jarige zangeres zelden op voor groot publiek. Voor de viering van het 750-jarig bestaan van de stad maakt Alberti dus een uitzondering, meldt de organisatie vrijdag. Naast Alberti verschijnen ook rapper Sef en dj Joost van Bellen op het podium van het openingsconcert.

21 juni '24 ( 9:12)

Fred & Friends line-up compleet met optreden Jamai

Jamai verschijnt dit najaar weer op het podium bij Fred & Friends. Daarmee is de line-up van het evenement van Fred van Leer compleet, meldt de organisatie.

21 juni '24 ( 8:45)

'Ademnood-dansfeest' moet meerdaags evenement worden

Het Ademnood-dansfeest waar Katja Schuurman en Babette van Veen aan werken moet een meerdaags evenement worden in de Ziggo Dome in Amsterdam of Rotterdam Ahoy. "Daar zijn we nog mee bezig", zei Schuurman donderdag in Shownieuws.

21 juni '24 ( 8:31)

Tweede show toegevoegd in De Kuip voor DI-RECT

DI-RECT geeft volgend jaar een tweede concert in De Kuip in Rotterdam. Het stadion maakt vrijdag bekend dat de Haagse rockers ook op 13 juni optreden.

21 juni '24 ( 8:30)

Grootste concert tot nu toe voor DI-RECT in De Kuip

DI-RECT treedt volgend jaar op 14 juni op in stadion De Kuip in Rotterdam. Het is het grootste concert uit de carrière van de Haagse band tot nu toe. De kaartverkoop begint zaterdagochtend.

20 juni '24 (12:05)

Organisatie Pinkpop besluit deel parkeerterrein af te sluiten

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.

20 juni '24 (11:35)

Dit is de eerste aangekondigde artiest voor Disney in Concert

Vajèn van den Bosch is als eerste artiest aangekondigd voor de optredens van Disney in Concert van 2025. De musicalactrice treedt op zaterdag 4 januari op in de Ziggo Dome in Amsterdam, werd donderdag bekendgemaakt.

20 juni '24 ( 9:15)

Utrechtse Staten maken zich hard voor meerjarige subsidie Bevrijdingsfestival Utrecht

De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

20 juni '24 ( 8:38)

Naar Graspop? Dan kan je niet parkeren

Tijdens deze editie van Graspop Metal Meeting in de Belgische plaats Dessel kunnen bezoekers niet parkeren. Volgens omroep VRT heeft de organisatie, door de hevige regen van dinsdag, alle parkeerplaatsen op het festivalterrein moeten sluiten. Onduidelijk is ook of en hoeveel bezoekers er op en nabij het festivalterrein nog kunnen kamperen.