Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

"Toegankelijkheid is met Noorderzon verweven"

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 18 min
location_on [xx]km
"Toegankelijkheid is met Noorderzon verweven"
De zomer is begonnen en dat betekent één ding in Noord-Nederland: Noorderzon Festival of Performing Arts & Society, of kortweg Noorderzon. Al sinds 1991 genieten stadjers en dorpelingen van dit gratis toegankelijke evenement. Na twee pandemiejaren hoopt de organisatie weer als vanouds te knallen. De Nationale Recreatiegids sprak met Milou de Boer, hoofd Marketing & Communicatie over de voorbereidingen die nu in volle gang zijn. 

Dit elfdaagse cultuurfestival is niet alleen in de stad Groningen een begrip. Kunstenaars van over de hele wereld trekken tussen 18 augustus en 28 augustus massaal richting het Noorderplantsoen om daar hun mooiste, meeslependste of creatiefste werk te verhullen aan het publiek. Een plek waar mensen op een toegankelijke manier hun horizon kunnen verbreden. 

Betaalbaar 

Milou liep vroeger stage bij Noorderzon en bleef uiteindelijk plakken bij een enthousiast team met een passie voor cultuur. Deze vertrouwde werksfeer maakt Noorderzon tot het toegankelijke evenement dat het hoort te zijn. Zo stelt Milou dat: “Noorderzon was vanaf het begin al bedoeld als een uitje voor mensen die zelf niet het geld hadden om op vakantie te gaan. Zo konden ze in de zomer toch nog iets leuks doen.”  

Dit betaalbare element heeft de organisatie tot op de dag van vandaag hoog in het vaandel. Naast de gratis entree in het toegankelijke Noorderplantsoen staat de programmering vol met kosteloze optredens. De optredens die wel geld kosten blijven tussen de 3 en 18 euro. Hierdoor is er voor iedereen wel een manier om in contact te komen met het veelzijdige kunstaanbod.  

Voorgedragen kunst 

Noorderzon is in de kern een performing arts festival. Dat houdt in dat de meeste kunst te zien in op een podium. Toch geven sommige kunstenaars juist een draai hieraan. Ze spelen met het publiek of gebruiken het podium op een creatieve manier. Van theater tot dans en van muziekoptredens tot circusacts is er voor iedereen wel iets om te ontdekken. Sommige kunstenaars gaan zelfs de dialoog aan met het publiek over belangrijke maatschappelijke thema’s. Er zijn discussies over samenleven in de stad, wonen in het dorp en de uitdagingen van het klimaat. Milou zegt: “Eigenlijk alles wat je kan bedenken dat live is kun op Noorderzon terugvinden.”

Naast een divers aantal kunstdisciplines biedt Noorderzon een podium aan lokaal en internationaal talent. Lokale theatergroepen en muzikanten hebben zo hun eigen podium. Theatermaker, singer-songwriter en schrijver Tjerk Ridder komt vertellen over zijn monstertocht van 1200 kilometer waarbij hij zich afvroeg wat delen en solidariteit betekenen. Samen met zijn ezel Lodewijk reisde hij van de Eiffeltoren naar de Martinitoren. Hij vertaalde zijn reis in een aantal liedjes en een boek die hij op Noorderzon komt presenteren.

Helemaal aan de andere kant van de wereld vinden we de Braziliaanse choreograaf Bruno Beltrão. Beltrão geeft een show van een uur waarbij hij samen met twaalf dansers een activistische boodschap vertegenwoordigt tegen het regime van de Braziliaanse president Bolsonaro. Centrale thema’s van vrijheid, gelijkheid en democratie zijn vervlochten met een strakke danschoreografie.

Milou noemt dat het festival een springplank kan zijn voor bands die later op Pukkelpop of Lowlands staan: “De muziek die wij programmeren gaat soms ver. Zo hebben we Of Monsters and Men een keer gehad, net voordat ze groot werden.” Programmeurs, technici en organisatoren van over de hele wereld komen naar Noorderzon om te vissen in de kweekvijver van de kunstwereld.

Noorderzonervaring

Bijna iedereen die in Noord-Nederland is opgegroeid heeft wel een unieke herinnering aan het festival overgehouden. Milou: “Noorderzon heeft een heel erg divers publiek. Van mensen die eventjes een biertje gaan drinken met vrienden tot kunstliefhebbers die zichzelf onderdompelen in het voltallige cultuuraanbod.” Veel medewerkers komen al vanaf kleins af aan bij de kindervoorstellingen van het festival. Zo rollen ze via stages en vrijwilligerswerk in het productieteam. Uit onderzoek onder de bezoekers is gebleken dat mensen die normaal gesproken niet naar een theatervoorstelling gaan, dit bij Noorderzon wel een kans durven te geven. Hier is Milou vooral trots op: “Dat ze bij ons wel durven te gaan, naar iets waarvan ze nog nooit hebben gehoord met compleet vage namen.” Één van de speerpunten blijft mensen een ervaring bieden die ze anders mis zouden lopen.

Corona

De coronapandemie heeft ook Noorderzon aangetast. Toch kon het festival ook in 2020 en 2021 nog een beperkt programma aanbieden. Milou noemt dat het festival wat dat betreft geluk heeft gehad, al helemaal vergeleken andere evenementen. Om overeind te blijven kon Noorderzon zich in 2021 aansluiten bij het culturele basisinfrastructuurfonds (BIS). Dit fonds is bestemd voor culturele instellingen in de podiumkunsten, musea, beeldende kunst, mode, film, letteren, urban, ontwerp, festivals, nieuwe genres en cross-overs. Op Noorderzon is er voor elke categorie wel een partij betrokken dus kreeg het festival een subsidieplek. De inkomsten die door de slinkende bezoekersaantallen zijn misgelopen werden gecompenseerd met reparatiegeld vanuit de overheid: “Het voelt fijn dat we weer groots kunnen en mogen dit jaar.”

Entree voor Noorderzon? 

Dankzij de gestegen inflatie vielen de kosten dit jaar ook hoger uit. Toch zorgen honderden vrijwillige aanmeldingen altijd voor een bruisende stafpool. De ruimschootse werving van vrijwilligers vormt de ruggengraat van Noorderzon: “We hebben altijd een hele grote groep nodig om het festival tot een succes te kunnen maken. Het gaat van opbouwers tot kaartjesscanners en mensen achter de bar.” Voor Milou en de vrijwilligers is het in 2022 een genoegen om iedereen weer na twee jaar voltallig in het echt te zien. 

Voor de toekomst heeft Noorderzon het haar missie gemaakt om een betaalbaar en veelzijdig festival te blijven organiseren in het Noorderplantsoen. Andere gratis festivals in Groningen, zoals het Bevrijdingsfestival, kondigden dit jaar voor het eerste een entreeprijs van 5 euro aan. Op de vraag of Noorderzon zal volgen antwoordde Milou: “Voor ons is één van de belangrijkste kernwaarden dat het zo toegankelijk mogelijk blijft. Uiteraard door de gratis toegang in het Plantsoen en door het uitgebreide programma met veel gratis optredens. Maar ook door rolstoeltoegankelijk te zijn of door mensen die online een ticket kopen de vraag te stellen of ze nog een bedrag willen doneren zodat mensen zonder kaartje alsnog toegang krijgen. Toegankelijkheid is met Noorderzon verweven.”

Het is duidelijk dat Groningen ook de komende jaren een kunstpodium aan iedereen blijft geven. Ben je deze zomer op zoek naar een warme sfeer, een gaaf optreden of totaal iets nieuws? Kom kijken wat er tussen 18 en 28 augustus in het Noorderplantsoen gebeurt en laat je verbazen. Op de website van Noorderzon kun je het complete programma vinden. Ook vind je hier meer informatie over de plattegrond en alle extra activiteiten die je deze zomer in Groningen vindt. 

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker

Beeld: Niels Knelis Meijer 

Interview afgenomen op 11-07-2022 

23 februari '24 (13:11)

Deelnemers marathon Rotterdam dragen rouwlintje voor Kiptum

De duizenden deelnemers aan de marathon van Rotterdam op 14 april ontvangen een rouwlintje ter nagedachtenis aan de overleden wereldrecordhouder Kelvin Kiptum. Ze kunnen het lintje bevestigen op hun loopshirt, meldde de organisatie, die ook heeft besloten het aan Kiptum toegekende startnummer 1 niet uit te geven aan een andere loper.

23 februari '24 ( 9:46)

Meer namen toegevoegd aan line-up Bospop: ook Racoon en Son Mieux naar festival

De bands DI-RECT, Racoon en Son Mieux zijn toegevoegd aan de line-up van het festival Bospop. Dat maakt de organisatie donderdag bekend.

23 februari '24 ( 8:56)

Justin Timberlake treedt in augustus op in Ziggo Dome

Justin Timberlake heeft het Europese deel van zijn wereldtour aangekondigd. Op donderdag 15 augustus van dit jaar staat de 43-jarige artiest in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat maakt concertorganisator MOJO vrijdag bekend.

22 februari '24 ( 8:55)

Award voor Jesus Christ Superstar als verrassing voor Albert Verlinde

De rockmusical Jesus Christ Superstar heeft voor de verkoop van meer dan 150.000 tickets de VVTP Diamanten Ticket Award ontvangen. Producent Albert Verlinde kreeg de prijs woensdag uitgereikt tijdens de uitzending van Vandaag Inside.

21 februari '24 (11:51)

Usher on a role: derde show in Ziggo Dome

Usher is volgend jaar nog vaker op het podium in Amsterdam te vinden. De Amerikaanse artiest staat in 2025 niet alleen op 22 en 23 april, maar ook op 25 april in de Ziggo Dome.

21 februari '24 ( 8:49)

Niet één, maar twee concerten van Usher in Ziggo Dome

Usher komt volgend jaar voor twee optredens naar Amsterdam. De zanger geeft ook op 23 april een concert in de Ziggo Dome.

21 februari '24 ( 8:45)

Joost Klein treedt op met lied Europapa tijdens Eurovisie Songfestival

Het songfestivalnummer van de Nederlandse inzending Joost Klein heet Europapa. Dat heeft AVROTROS toegevoegd aan de post op sociale media waarin eerder op dinsdag de releasedatum van het lied werd aangekondigd.

20 februari '24 (10:34)

Usher speelt na tien jaar weer in Ziggo Dome

Usher geeft volgend jaar voor het eerst in tien jaar een optreden in Nederland. De Amerikaanse r&b-ster staat op 22 april op het podium in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO dinsdag bekend. Het optreden vindt plaats in het kader van zijn Past Present Future-tour.

19 februari '24 (15:11)

Josylvio geeft zijn grootste optreden ooit

Josylvio geeft binnenkort zijn grootste concert tot nu toe. De rapper staat op 10 mei in AFAS Live in Amsterdam, maakt concertorganisator MOJO maandag bekend.

19 februari '24 (12:31)

Ook voor mensen met een beperking zijn er talloze leuke vakanties

Van 26 februari tot en met 2 maart is het tijd voor de tweede editie van de aangepaste Vakantiebeurs aan boord van het vakantieschip Prins Willem-Alexander. Deze Vakantiebeurs is speciaal voor mensen met beperkte mobiliteit, (lichamelijke) beperking of voor mensen die in een rolstoel zitten. Het initiatief is bedoeld om mensen met een beperking te voorzien van informatie en inspiratie voor diverse aangepaste vakantiemogelijkheden. Het Vakantieschip Prins Willem-Alexander vaart gedurende deze week door het land, waardoor de aangepaste Vakantiebeurs letterlijk naar de mensen toekomt. Het schip vertrekt vanuit Venlo en maakt een stop in Cuijk en Rotterdam. Vervolgens zet het koers naar Zaandam en Kampen. De eindbestemming is Utrecht, meldt het Vakantieschip.