Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit jaar een beladen editie van Defqon.1

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Dit jaar een beladen editie van Defqon.1
Deze editie van Defqon.1 Weekend Festival wordt "heel beladen", denkt creatief directeur Jonas Schmidt. De afgelopen twee jaar kon het dancefestival niet met publiek plaatsvinden, waardoor nu "veel emoties gaan loskomen", zegt hij tegen het ANP.

Dat is al te zien aan de reacties online, merkt Schmidt op. "Als je ziet wat er online wordt geschreven... mensen staan echt te springen. Ik maak me er geen zorgen over dat de sfeer er goed inzit." Ook Schmidt zelf is "super blij" dat het festival eindelijk weer in volle glorie plaatsvindt. "Ik loop al twee weken beretrots op het terrein rond. Het is mooi om te zien hoe alle mensen die al jaren meebouwen er allemaal weer zijn."

De kern van het team is hetzelfde gebleven als de editie van drie jaar geleden, maar er zijn ook veel nieuwe gezichten bijgekomen. "Het was dit jaar iets ingewikkelder om het festival te organiseren", merkt de festivalbaas op, die daarmee onder meer op het personeelstekort doelt waar veel festivals dit jaar last van hebben. Maar, benoemt Schmidt, "we hebben een mooie groep om ons heen verzameld. Ik ben blij dat we al die jaren geïnvesteerd hebben in onze relaties."

Experimenteren

Het festival vindt van donderdag tot en met zondag plaats, een dag langer dan de zeventien voorgaande edities. "Daar waren we al een jaar of vier mee bezig", zegt Schmidt, want over de invulling van de vier dagen is lang nagedacht. De extra dag geeft meer ruimte qua programmering, zegt hij. Zo kan er gemakkelijker worden geëxperimenteerd met muziekstijlen. Bovendien kon Schmidt er af en toe "niet bij dat wat we hier bouwen maar voor een paar dagen is".

De afgelopen twee jaar heeft het team achter het festival absoluut "niet stilgezeten", zegt Schmidt. "We hadden een heleboel opgekropte creatiedrang." In die periode zijn veel nieuwe ideeën bedacht en heeft het team "nog meer aandacht" kunnen besteden aan de shows.

Tradities

"Dit is de achttiende keer dat we het in Nederland doen." Volgens de festivalbaas zijn er in die tijd "allerlei tradities ontstaan", zoals de 'RED area'. Dit is een ontmoetingsplek waar het publiek, "the tribe", af en toe wordt samengebracht gedurende het festival. Dat gebeurt dit jaar op nieuwe manieren, bijvoorbeeld met een ochtendworkoutsessie.

Defqon.1 heeft door de "extra tijd", waarmee Schmidt doelt op de tweejarige pauze, "een nieuwe verdiepingslaag gevonden". Daardoor is het festival "op veel fronten beter dan ooit tevoren", denkt de festivalbaas. "Defqon.1 is niet voor de poes. Het is een festival waarbij je er heel erg voor moet gaan." Onderdeel daarvan is dat je het zwaar gaat krijgen, legt hij uit, maar daar kom je volgens Schmidt samen met je vrienden doorheen. "Dit wordt misschien wel de beste editie ooit."

Door: ANP 

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.