Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Befaamde wereldboeken in deze nieuwe Leidse tentoonstelling

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Belangrijke wereldboeken in deze nieuwe Leidse tentoonstelling
Van de oudste wereldatlas tot een grensverleggend medisch zakboekje: de zomertentoonstelling ‘Books that made History’ in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden gaat over 25 wereldberoemde boeken en hun auteurs, die tot op de dag van vandaag bepalend zijn voor ons begrip van de wereld en waardering voor wetenschap, kunst en cultuur. De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) maakte voor de expositie een selectie uit de eigen collectie, waaronder werken van Galileo Galilei, Albert Einstein, Anna Maria van Schurman en Anton de Kom. De tentoonstelling is te zien van 22 juni t/m 4 september 2022. Dit meldt het Museum. 

Boekdrukkunst 

Door de uitvinding van de boekdrukkunst raakte de verspreiding van kennis en ideeën vanaf de 15de eeuw in een stroomversnelling. Nieuwe inzichten vonden via gedrukte boeken razendsnel hun weg naar een steeds groter publiek. Sommige van die werken waren zó baanbrekend, dat ze tot op de dag van vandaag invloed hebben op hoe wij denken. 

Leiden als boekenstad 

Het wetenschapsfestival Leiden European City of Science 2022 is aanleiding voor de UBL en het museum om 25 boeken die inmiddels wijdverbreide inzichten voor het allereerst wereldkundig maakten, in het zonnetje te zetten. Wat de werken met elkaar verbindt is hun sterke connectie met de stad Leiden, vanaf de oprichting van de universiteit in 1575 tot nu. Omdat de schrijver er studeerde, aan de universiteit werkte, bij een van de Leidse drukkerijen het boek liet uitgeven, of in de universiteitsbibliotheek werd herontdekt.

Audiotour 

In de gratis audiotour (ingesproken door Noraly Beyer) en in het tentoonstellingsboek blazen 25 hedendaagse experts en 'ambassadeurs' waaronder sterrenkundige Vincent Icke, historicus Karwan Fatah-Black en rechtsgeleerde Annetje Ottow (College van Bestuur Universiteit Leiden) de boeken nieuw leven in met hun kennis, anekdotes en persoonlijke bespiegelingen. Bezoekers kunnen stemmen op hun favoriet uit de geëxposeerde werken. In het ‘stemlokaal’ kunnen ze ook titels tippen van opzienbarende boeken die in de tentoonstelling eigenlijk niet hadden mogen ontbreken. Een selectie van 25 belangrijkste boeken is immers altijd subjectief. 

Sponsoren 

De tentoonstelling ‘Books that made History’ is gemaakt in samenwerking de Universitaire Bibliotheken Leiden, en met steun van Leiden Kennisstad, het Prins Bernhard Cultuurfonds, uitgeverij Brill, Cultuurfonds Leiden en de Stichting Vrienden van de Universitaire Bibliotheken Leiden. Het Rijksmuseum van Oudheden wordt gesteund door de Vriendenloterij.

‘Books that made history’ loopt van 22 juni t/m 4 september 2022, www.rmo.nl/books.

Door: Nationale Recreatiegids

Beeld: RMO, Books that made history persfoto 

22 februari '24 ( 8:55)

Award voor Jesus Christ Superstar als verrassing voor Albert Verlinde

De rockmusical Jesus Christ Superstar heeft voor de verkoop van meer dan 150.000 tickets de VVTP Diamanten Ticket Award ontvangen. Producent Albert Verlinde kreeg de prijs woensdag uitgereikt tijdens de uitzending van Vandaag Inside.

21 februari '24 (11:51)

Usher on a role: derde show in Ziggo Dome

Usher is volgend jaar nog vaker op het podium in Amsterdam te vinden. De Amerikaanse artiest staat in 2025 niet alleen op 22 en 23 april, maar ook op 25 april in de Ziggo Dome.

21 februari '24 ( 8:49)

Niet één, maar twee concerten van Usher in Ziggo Dome

Usher komt volgend jaar voor twee optredens naar Amsterdam. De zanger geeft ook op 23 april een concert in de Ziggo Dome.

21 februari '24 ( 8:45)

Joost Klein treedt op met lied Europapa tijdens Eurovisie Songfestival

Het songfestivalnummer van de Nederlandse inzending Joost Klein heet Europapa. Dat heeft AVROTROS toegevoegd aan de post op sociale media waarin eerder op dinsdag de releasedatum van het lied werd aangekondigd.

20 februari '24 (10:34)

Usher speelt na tien jaar weer in Ziggo Dome

Usher geeft volgend jaar voor het eerst in tien jaar een optreden in Nederland. De Amerikaanse r&b-ster staat op 22 april op het podium in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO dinsdag bekend. Het optreden vindt plaats in het kader van zijn Past Present Future-tour.

19 februari '24 (15:11)

Josylvio geeft zijn grootste optreden ooit

Josylvio geeft binnenkort zijn grootste concert tot nu toe. De rapper staat op 10 mei in AFAS Live in Amsterdam, maakt concertorganisator MOJO maandag bekend.

19 februari '24 (12:31)

Ook voor mensen met een beperking zijn er talloze leuke vakanties

Van 26 februari tot en met 2 maart is het tijd voor de tweede editie van de aangepaste Vakantiebeurs aan boord van het vakantieschip Prins Willem-Alexander. Deze Vakantiebeurs is speciaal voor mensen met beperkte mobiliteit, (lichamelijke) beperking of voor mensen die in een rolstoel zitten. Het initiatief is bedoeld om mensen met een beperking te voorzien van informatie en inspiratie voor diverse aangepaste vakantiemogelijkheden. Het Vakantieschip Prins Willem-Alexander vaart gedurende deze week door het land, waardoor de aangepaste Vakantiebeurs letterlijk naar de mensen toekomt. Het schip vertrekt vanuit Venlo en maakt een stop in Cuijk en Rotterdam. Vervolgens zet het koers naar Zaandam en Kampen. De eindbestemming is Utrecht, meldt het Vakantieschip.

19 februari '24 (11:13)

The Waterboys en Birdy komen in mei naar Zuiderpark Live

The Waterboys en Birdy zijn toegevoegd aan de line-up van de Haagse festivalreeks Zuiderpark Live. De Britse rockband staat op zaterdag 18 mei in het park. De eveneens Britse singer-songwriter Birdy betreedt het podium op 11 juli. Kaarten voor de concertreeks gaan vrijdagochtend in de verkoop.

19 februari '24 (10:54)

Bryan Adams in oktober te zien in Rotterdam Ahoy

Bryan Adams geeft op vrijdag 4 oktober een concert in Rotterdam Ahoy. De Canadese zanger doet de havenstad aan met zijn So Happy It Hurts-tour, meldt concertorganisator MOJO maandag. Kaarten voor de show zijn vanaf vrijdagochtend te koop.

16 februari '24 ( 8:41)

Voorjaarsvakantie van start in noorden en midden van Nederland

De voorjaarsvakantie begint vrijdagmiddag voor scholen in het midden en het noorden van het land. Onder die regio's vallen de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland, een groot deel van Gelderland en een enkele gemeente in Noord-Brabant.