Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

NRC: Festivals tekort aan personeel, materiaal en vervoer

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
NRC: Festivals tekort aan personeel, materiaal en vervoer
Festivals kampen niet alleen met personeelstekorten, maar ook een tekort aan materialen en vervoer, schrijft de NRC donderdag. Daarnaast is touren lastiger door het vervoersprobleem, wisselende regels in verschillende landen en de gestegen brandstofprijzen, wat een drempel opwerpt voor buitenlandse artiesten. De organisatie van festivals gaat dit jaar dan ook een stuk moeizamer en is voor kleine festivals soms onmogelijk, schrijft de krant.

Het personeelstekort is het "thema van dit moment", zegt marketingmanager Bente Bollman, van festivals als Lowlands en Down The Rabbit Hole, tegen de NRC. "Het tekort loopt over de hele breedte, van gespecialiseerde technici tot mensen achter de bar." Een MOJO-woordvoerster zegt tegen de krant dat de festivalorganisator niet denkt dat evenementen niet door kunnen gaan door het tekort. "Maar spontaan tussendoor een feest organiseren, lijkt me nu een hele uitdaging."

Ook aan materialen hebben de festivals gebrek. Zo is er een tekort aan tenten, toiletten en hekken. Dat leidt niet tot annuleringen, maar het gaat soms "maar net". "Als je normaal bijvoorbeeld 300 lampen ophangt boven een podium, dan probeer je dat nu met 270", zegt verhuurbedrijf Ampco Flashlight tegen de krant. Pinkpop is eerder begonnen met de opbouw om te voorkomen dat er een gebrek is aan materiaal en personeel.

Internationale acts

Wat betreft internationale acts lijken de meeste artiesten wel naar Nederlandse festivals te komen, maar organisatoren merken dat het soms moeizaam loopt. Zo laat iemand van het festival Roadburg aan de NRC weten dat de editie van afgelopen april het zwaarst en duurst was tot nu toe. Vooral Amerikaanse acts waren "bang" om op tour te gaan. "We hebben besloten veel acts zelf over te laten komen op onze kosten, de enige veilige mogelijkheid om Amerikaanse bands naar Europa te halen."

De verkoop van tickets vormt geen probleem voor de grotere festivals, zoals Lowlands en Down The Rabbit Hole die geheel uitverkocht zijn. Wel hebben kleinere festivals moeite om voldoende tickets te verkopen. Een paar festivals moesten zelfs worden afgelast vanwege een lage ticketverkoop, meldt de krant, zoals Icons Live en Brass 'n Woods.

Door: ANP

23 februari '24 (13:11)

Deelnemers marathon Rotterdam dragen rouwlintje voor Kiptum

De duizenden deelnemers aan de marathon van Rotterdam op 14 april ontvangen een rouwlintje ter nagedachtenis aan de overleden wereldrecordhouder Kelvin Kiptum. Ze kunnen het lintje bevestigen op hun loopshirt, meldde de organisatie, die ook heeft besloten het aan Kiptum toegekende startnummer 1 niet uit te geven aan een andere loper.

23 februari '24 ( 9:46)

Meer namen toegevoegd aan line-up Bospop: ook Racoon en Son Mieux naar festival

De bands DI-RECT, Racoon en Son Mieux zijn toegevoegd aan de line-up van het festival Bospop. Dat maakt de organisatie donderdag bekend.

23 februari '24 ( 8:56)

Justin Timberlake treedt in augustus op in Ziggo Dome

Justin Timberlake heeft het Europese deel van zijn wereldtour aangekondigd. Op donderdag 15 augustus van dit jaar staat de 43-jarige artiest in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat maakt concertorganisator MOJO vrijdag bekend.

22 februari '24 ( 8:55)

Award voor Jesus Christ Superstar als verrassing voor Albert Verlinde

De rockmusical Jesus Christ Superstar heeft voor de verkoop van meer dan 150.000 tickets de VVTP Diamanten Ticket Award ontvangen. Producent Albert Verlinde kreeg de prijs woensdag uitgereikt tijdens de uitzending van Vandaag Inside.

21 februari '24 (11:51)

Usher on a role: derde show in Ziggo Dome

Usher is volgend jaar nog vaker op het podium in Amsterdam te vinden. De Amerikaanse artiest staat in 2025 niet alleen op 22 en 23 april, maar ook op 25 april in de Ziggo Dome.

21 februari '24 ( 8:49)

Niet één, maar twee concerten van Usher in Ziggo Dome

Usher komt volgend jaar voor twee optredens naar Amsterdam. De zanger geeft ook op 23 april een concert in de Ziggo Dome.

21 februari '24 ( 8:45)

Joost Klein treedt op met lied Europapa tijdens Eurovisie Songfestival

Het songfestivalnummer van de Nederlandse inzending Joost Klein heet Europapa. Dat heeft AVROTROS toegevoegd aan de post op sociale media waarin eerder op dinsdag de releasedatum van het lied werd aangekondigd.

20 februari '24 (10:34)

Usher speelt na tien jaar weer in Ziggo Dome

Usher geeft volgend jaar voor het eerst in tien jaar een optreden in Nederland. De Amerikaanse r&b-ster staat op 22 april op het podium in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO dinsdag bekend. Het optreden vindt plaats in het kader van zijn Past Present Future-tour.

19 februari '24 (15:11)

Josylvio geeft zijn grootste optreden ooit

Josylvio geeft binnenkort zijn grootste concert tot nu toe. De rapper staat op 10 mei in AFAS Live in Amsterdam, maakt concertorganisator MOJO maandag bekend.

19 februari '24 (12:31)

Ook voor mensen met een beperking zijn er talloze leuke vakanties

Van 26 februari tot en met 2 maart is het tijd voor de tweede editie van de aangepaste Vakantiebeurs aan boord van het vakantieschip Prins Willem-Alexander. Deze Vakantiebeurs is speciaal voor mensen met beperkte mobiliteit, (lichamelijke) beperking of voor mensen die in een rolstoel zitten. Het initiatief is bedoeld om mensen met een beperking te voorzien van informatie en inspiratie voor diverse aangepaste vakantiemogelijkheden. Het Vakantieschip Prins Willem-Alexander vaart gedurende deze week door het land, waardoor de aangepaste Vakantiebeurs letterlijk naar de mensen toekomt. Het schip vertrekt vanuit Venlo en maakt een stop in Cuijk en Rotterdam. Vervolgens zet het koers naar Zaandam en Kampen. De eindbestemming is Utrecht, meldt het Vakantieschip.