Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Geboorte panterjong is welkome verrassing

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km

ARNHEM - Burgers' Zoo heeft een Sri Lanka panter van drie maanden oud gechipt, gesekst, ontwormd en ingeënt tegen katten- en niesziekte. Ook heeft de dierenarts wat haren getrokken voor DNA-onderzoek. Hoewel de in het wild ernstig bedreigde Sri Lanka panters jaarlijks jongen krijgen in Burgers' Zoo, kwam dit kerngezonde mannetje als een grote verrassing voor de biologen en dierverzorgers, zo meldt het Arnhemse dierenpark.

Onverwachte geboorte
De moeder van het pantertje had al enkele jaren geen jongen meer gekregen. Daarom nodigde het dierenpark op vijftien september van dit jaar enkele specialisten uit van het Institut für Zoo- und Wildtierforschung (IZW) uit Berlijn.

De Duitse onderzoekers inspecteerden de baarmoeder, de eierstokken en het geboortekanaal van de pantervrouw onder narcose en troffen tot grote verbazing niet de verwachte cyste of een ander obstakel aan, maar een kloppend hartje.

Omdat het maar één jong betrof en jonge panters vlak na de geboorte nog heel klein en hulpeloos zijn, was het onmogelijk om zonder hulpmiddelen van buitenaf te zien dat het vrouwtje drachtig was. Vier dagen na het onderzoek, op negentien september, kwam het mannetje ter wereld in een veilig en beschut kraamhok.

Chippen, seksen, ontwormen, inenten en haren trekken
Pantertjes van drie maanden oud zijn al bijzonder sterk. De dieren kunnen behoorlijk van zich afbijten en moeten dus voorzichtig gehanteerd worden. De jonge panter kreeg van de dierenarts met een pipetje een witte vloeistof in de bek gespoten als ontwormingsmiddel.

Ook werd het pantertje voorzien van een minuscule chip onder de huid, waarop alle relevante gegevens met betrekking tot dit mannetje kunnen worden afgelezen. Enkele haren van het dier worden door Burgers' Zoo voor DNA-onderzoek bewaard in een soort databank van alle dieren.

Lekker warm bij de kachel
Voorlopig is het nog te koud buiten voor moeder en jong, maar zodra het weer het toestaat, zullen zij af en toe een frisse neus in het buitenverblijf halen. Met de winter op komst brengen de dieren de koude periode echter eerst nog behaaglijk door bij de warme kachel in het binnenverblijf.

© Nationale Recreatiegids

21 juni '24 (12:37)

Nieuwste editie van ‘Zuiderpark Vakantiepark’ luidt zomervakantie in

Met een hiphopfamileshow door Rico van Opgezwolle en Dries van Typhoon, knalt het Zuiderpark Vakantiepark de zomer in. Op maandag 15 juli gaat het vakantiepark van start en op donderdag 22 augustus is er voor het eerst een afsluitdag, met de voorstelling van EXIT van Piet Van Dycke in samenwerking met Kinderopvang 2Samen. Dit meldt het Zuiderpark Theater. 

21 juni '24 (11:03)

Amsterdam 750 jaar: Willeke Alberti treedt op

Willeke Alberti treedt op bij het startconcert van Amsterdam 750 in de Ziggo Dome. Sinds haar laatste solotournee in 2022 treedt de 79-jarige zangeres zelden op voor groot publiek. Voor de viering van het 750-jarig bestaan van de stad maakt Alberti dus een uitzondering, meldt de organisatie vrijdag. Naast Alberti verschijnen ook rapper Sef en dj Joost van Bellen op het podium van het openingsconcert.

21 juni '24 ( 9:12)

Fred & Friends line-up compleet met optreden Jamai

Jamai verschijnt dit najaar weer op het podium bij Fred & Friends. Daarmee is de line-up van het evenement van Fred van Leer compleet, meldt de organisatie.

21 juni '24 ( 8:45)

'Ademnood-dansfeest' moet meerdaags evenement worden

Het Ademnood-dansfeest waar Katja Schuurman en Babette van Veen aan werken moet een meerdaags evenement worden in de Ziggo Dome in Amsterdam of Rotterdam Ahoy. "Daar zijn we nog mee bezig", zei Schuurman donderdag in Shownieuws.

21 juni '24 ( 8:31)

Tweede show toegevoegd in De Kuip voor DI-RECT

DI-RECT geeft volgend jaar een tweede concert in De Kuip in Rotterdam. Het stadion maakt vrijdag bekend dat de Haagse rockers ook op 13 juni optreden.

21 juni '24 ( 8:30)

Grootste concert tot nu toe voor DI-RECT in De Kuip

DI-RECT treedt volgend jaar op 14 juni op in stadion De Kuip in Rotterdam. Het is het grootste concert uit de carrière van de Haagse band tot nu toe. De kaartverkoop begint zaterdagochtend.

20 juni '24 (12:05)

Organisatie Pinkpop besluit deel parkeerterrein af te sluiten

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.

20 juni '24 (11:35)

Dit is de eerste aangekondigde artiest voor Disney in Concert

Vajèn van den Bosch is als eerste artiest aangekondigd voor de optredens van Disney in Concert van 2025. De musicalactrice treedt op zaterdag 4 januari op in de Ziggo Dome in Amsterdam, werd donderdag bekendgemaakt.

20 juni '24 ( 9:15)

Utrechtse Staten maken zich hard voor meerjarige subsidie Bevrijdingsfestival Utrecht

De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

20 juni '24 ( 8:38)

Naar Graspop? Dan kan je niet parkeren

Tijdens deze editie van Graspop Metal Meeting in de Belgische plaats Dessel kunnen bezoekers niet parkeren. Volgens omroep VRT heeft de organisatie, door de hevige regen van dinsdag, alle parkeerplaatsen op het festivalterrein moeten sluiten. Onduidelijk is ook of en hoeveel bezoekers er op en nabij het festivalterrein nog kunnen kamperen.