Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Romeinse grafkist tijdens Pasen te zien in het Rijksmuseum van Oudheden

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Na anderhalf jaar werk is de grootscheepse restauratie van de Romeinse sarcofaag van Simpelveld in het Leidse Rijksmuseum van Oudheden voltooid. Toen de 2,5 meter grote zandstenen kist in 1930 in Limburg werd gevonden, was een gedeelte in stukken gebroken. De oude restauraties en vulmiddelen en de inmiddels negentig jaar oude constructie onder de sarcofaag waren nodig aan vervanging toe. Daarom is de kist de afgelopen maanden weer helemaal uit elkaar gehaald, opnieuw in elkaar gezet en voorzien van een modern onderstel. Het eindresultaat is vanaf het Paasweekend (Goede Vrijdag, 15 april) in een nieuwe vitrine te bewonderen: https://www.rmo.nl/simpelveld  Dit meldt het Rijksmuseum van Oudheden. 

In het najaar van 2020 is begonnen met het restauratieproject en het onderzoek naar de sarcofaag van Simpelveld, live in de tentoonstellingszaal van het Rijksmuseum van Oudheden. Bezoekers konden meekijken en vragen stellen. Tijdens de lockdowns is achter gesloten deuren doorgewerkt en was het project online te volgen.

De restauratie van de 1500 kilo zware kist bleek een tijdrovende en zware klus. Allereerst zijn alle oude restauraties verwijderd. Tijdens een vorige restauratie was een cementlaag rondom de sarcofaag aangebracht, die zeer sterk hechtte aan de zachte poreuze zandsteen van de sarcofaag. Daarom moesten de restauratoren hierbij uiterst secuur te werk gaan.  

De restauratie is uitgevoerd met steun van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation, binnen het initiatief De kracht van onze Nederlandse collecties, en met dank aan enkele particuliere schenkingen. Partners in het onderzoeks- en restauratieproject zijn HIZKIA en BAMBAM Restauratie Steenhouwers.

De dame van Simpelveld

De sarcofaag van Simpelveld uit ca. 200 na Chr. is uniek vanwege het beeldhouwwerk aan de binnenkant. Op de wanden is de grafeigenaresse afgebeeld, te midden van haar bezittingen in de luxe kamer van haar villa. In de kist zijn crematieresten, sieraden en parfumflesjes aangetroffen. Er lagen waarschijnlijk nog meer grafgiften in, maar het gat in een van de kistwanden doet vermoeden dat grafrovers de kist in het verleden al deels hebben leeggehaald. Uit onderzoek naar het botmateriaal in 2016, bleek dat de dame van Simpelveld tussen 35 en 50 jaar oud was toen ze stierf, en een goed leven leidde, zonder zware arbeid.

Onderzoek en tentoonstelling Romeinse villa’s in Limburg

De restauratie van de sarcofaag van Simpelveld vormde de aanleiding van een groot onderzoeksproject naar de twintig Romeinse villaterreinen die het museum in de vorige eeuw in Limburg heeft opgegraven. Simpelveld bevindt zich in een regio met veel luxe Romeinse villa’s en bijbehorende rijke graven. Dit gebied strekt zich uit van Noordwest-Frankrijk, via Midden-België tot Keulen. In de Romeinse tijd werd hier veel geld verdiend met de graanhandel. Het onderzoek ‘Een Romeinse idylle. Villa’s in Limburg’ is in het voorjaar van 2022 van start gegaan. In de zomer van 2024 zijn de resultaten te zien in een tentoonstelling.

Door: Nationale Recreatiegids 

Beeld: Rijksmuseum van Oudheden, Servaas Neijens 

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.