Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Boycot kerstcircus met wilde dieren

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km

ALMERE - Gezamenlijke dierenbeschermingsorganisaties roepen het publiek op om geen kerstcircussen met wilde dieren te bezoeken. Deze oproep is een antwoord op de wrede behandeling en onjuiste leefomstandigheden van wilde dieren in circussen. Volgens dierenbeschermingsvereniging Wilde Dieren de Tent Uit past dierenleed niet bij vermaak en zijn er voldoendealternatieven beschikbaar waarbij dieren niet de dupe zijn.

Ook vorig jaar kwamen kerstcircussen in opspraak nadat uit undercover onderzoek bleek dat olifanten achter de schermen urenlang vastgeketend worden. "Bijeen vrolijk uitje als een kerstcircus hoort dierenleed niet thuis", aldus Leonie Vestering, directeur Wilde Dieren de Tent Uit. "Als je weetwat voor leed er schuilgaat achter een olifant op een krukje, is de actvanzelf niet leuk meer." Andere landen, zoals Oostenrijk en Hongarije, verbieden het gebruik van wilde dieren in circussen.

Nederland heeft alslaatste land in Europa géén wetgeving opgesteld voor het houden van circusdieren. Volgens Wilde Dieren de Tent Uit is Nederland hierdoor eenwalhalla geworden voor circussen die het niet nauw nemen met dierenwelzijn. Op de website van Wilde Dieren de Tent Uit is een overzicht te vinden van circussen zonder wilde dieren.

Nadatuit een wetenschappelijk onderzoek uit 2009 bleek dat wilde dieren ernstig in hun welzijn worden aangetast, leek het alsof er voldoende argumenten waren om het gebruik van wilde dieren in circussen te verbieden. De onderzoekers adviseerden wilde dieren uit circussen te herplaatsen in een meer natuurlijke omgeving zoals een opvangcentrum, natuurpark of eventueel een dierentuin.

De vereniging bood voormalig minister Verburg opvang voor alle wilde dieren aan. De huidigeverantwoordelijke Staatssecretaris van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Henk Bleker, heeft dat aanbod afgewezen zonder onderzoek te verrichten naar de mogelijkheden en kosten van de opvang.

WildeDieren de Tent Uit is een vereniging van nationale en internationale dierenwelzijnsorganisaties tegen het gebruik van wilde dieren circussen.Deze organisaties vinden dat wilde dieren niet in een circus horen vanwege het dierenleed dat daarmee gepaard gaat.

Tevens geeft het naar de mening van de betrokken organisaties een verkeerd voorbeeld over de omgang met en de waarde van dieren. Wilde Dieren de Tent Uit is een petitie gestart tegen het gebruik van wilde dieren in circussen, welke meer dan 70.000 keer is ondertekend.

© Nationale Recreatiegids 

17 juni '24 ( 9:08)

Line-up van 31e editie van Appelpop compleet met aankondiging Suzan & Freek

Appelpop heeft nieuwe acts bekendgemaakt die op het festival optreden. Daarmee is de volledige line-up bekend. Onder anderen Suzan & Freek, Son Mieux en Rondé staan op het programma van de 31e editie van Appelpop.

17 juni '24 ( 9:04)

Rock Werchter verduurzaamt festival met zonnepanelen en windmolen op terrein

Rock Werchter gaat een deel van zijn energie halen uit een eigen windturbine. Dat heeft het Belgische festival vrijdag via de eigen website laten weten. Het is volgens de organisatie het eerste festival in Europa dat een eigen windmolen gebruikt.

17 juni '24 ( 8:47)

Organisatie Oerol positief over 'een van natste edities in jaren'

De organisatie van het Oerol Festival is blij dat bezoekers van het jaarlijkse kunst- en cultuurevenement op Terschelling zich niet hebben laten tegengehouden door het onstuimige weer. Ook van de flexibiliteit en toewijding van de makers en artiesten is de organisatie onder de indruk. Volgens interim-directeur Daniële Streep was de 43e editie van Oerol een van de natste in jaren en moesten tien dagen lang de elementen worden getrotseerd, maar waren makers erg toegewijd om de voorstellingen te laten doorgaan of te verplaatsen.

14 juni '24 (11:45)

Rag'n'Bone Man komt eind dit jaar naar Nederland

Rag'n'Bone Man komt eind dit jaar naar Nederland. De Britse zanger geeft op 2 december een concert in AFAS Live in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO vrijdag bekend.

14 juni '24 (10:31)

Gratis buitendouches bij Lowlands, maar die zijn wel koud

Dit jaar is het voor het eerst mogelijk om buiten te douchen bij festival Lowlands. Naast de badhuizen waar bezoekers kunnen douchen zijn de buitendouches ook beschikbaar. Die zijn in tegenstelling tot de badhuizen gratis, maar niet even comfortabel als de douchehokjes, meldt Festileaks.

14 juni '24 ( 9:26)

Armin van Buuren produceert themalied voor Kinderen voor Kinderen NXT

Armin van Buuren heeft de eerste single van de nieuwe popgroep Kinderen voor Kinderen NXT geproduceerd. Het nummer heet Superkracht en is dit jaar het themalied voor de Kinderpostzegels.

14 juni '24 ( 8:48)

Frans Bauer schuift aan bij eerste Groots-show Guus Meeuwis

Frans Bauer treedt vrijdagavond op tijdens de eerste show van de laatste reeks Groots met een zachte G-concerten van Guus Meeuwis. Dat maakt Meeuwis bekend op Instagram.

13 juni '24 (11:02)

Vaderdag: zo zet jij jouw ouwe heerlijk in het zonnetje (en heb je zelf ook een leuke dag)

Aankomende zondag is het weer Vaderdag. De perfecte gelegenheid om je vader te laten zien hoeveel je van hem houdt. Natuurlijk kan hij een nieuwe stropdas of een bos bloemen altijd waarderen, maar het is nog veel leuker om tijdens deze dag een leuke activiteit te doen. Inspiratie nodig? Lees dan snel verder!

13 juni '24 ( 8:35)

Organisator: 'domme beslissing' om te bezuinigen op Nationaal Vuurwerk

Het zou een "domme beslissing" zijn van de gemeente Rotterdam om geen geld meer te steken in het Nationaal Vuurwerk dat jaarlijks bij de Erasmusbrug wordt gehouden. Dat zegt Jasper Scholte van de organisator, het Rotterdamse bedrijf JMR Event Makers. De gemeente moet bezuinigen en wil niet langer geld steken in het evenement dat elke jaarwisseling tienduizenden bezoekers trekt.

12 juni '24 (13:12)

Merendeel in het water gevallen voorstellingen Oerol wordt ingehaald

Het merendeel van de voorstellingen die festival Oerol op Terschelling maandag moest annuleren door de hevige regenval, wordt ingehaald. Dat zegt artistiek leider Sabine Pater dinsdag tegen het ANP. Volgens Pater gingen er uiteindelijk zeven van de 34 voorstellingen door het slechte weer niet door en zijn deze woensdag en komend weekend grotendeels alsnog te zien. Daarnaast komen er extra dj's op het festivalhart op het Noordzeestrand draaien.