Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tentoonstelling over reizigers op de grens van het Romeinse Rijk

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Meer dan tweeduizend jaar geleden hield het Romeinse Rijk halverwege Nederland op. Langs de Rijn bouwden de Romeinen talloze forten en wachttorens, waaronder in Nijmegen. De stad staat daarom bekend als de oudste stad van Nederland. In het archeologische kunstmuseum Het Valkhof kunnen bezoekers tot en met 29 mei de tentoonstelling Moving Stories: De Rijkdom van de Limes bewonderen. Dit meldt het museum. 

Grensoverstijgend 

De tentoonstelling staat in het teken van passanten en migranten die langskwamen nabij de Romeinse grens, ookwel de Limes genoemd. Waar het Romeinse Rijk ophield in Nijmegen begon het in Azië en Afrika. Dit zorgde voor een enorm verkeer van mensen en goederen. Archeologen vonden daarom niet alleen objecten uit de directe omgeving, maar ook uit Spanje, Oostenrijk of het Midden-Oosten.

Universeel reisverhaal

Naast historische objecten probeert deze tentoonstelling ook een verbinding met het heden aan te gaan. Het museum benaderde vijftien mensen van diverse culturele achtergronden om mee te denken met de expositie. Hierbij werd gekeken naar zaken die toen en nu speelden, zoals migratieroutes en onthechting. Voor een migrant uit de eerste eeuw na Christus zou een intercontinentale reis verschillen van een hedendaagse vluchteling, maar tegelijkertijd ook bekend aanvoelen. Als gevolg van deze verbinding met het verleden zijn ook hedendaagse kunststukken in de expositie opgenomen.

Benieuwd naar de 2000-jarige verhalen van de reizende mens? Volg deze link voor meer informatie over de tentoonstelling en de toegangsbewijzen.

Door: Nationale Recreatiegids 

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.

17 april '24 (10:25)

Extra concert van Froukje in AFAS Live

Froukje geeft komend najaar een derde concert in AFAS Live in Amsterdam. De extra show is op 22 november, maakt concertorganisator MOJO woensdag bekend.

16 april '24 (12:17)

Racoon in het najaar opnieuw op clubtour

Racoon gaat dit najaar op clubtour door Nederland. Dat maakt de band dinsdag bekend. De tour draagt de naam It Is What It Is, net als het nieuwe album dat Racoon dit najaar uitbrengt.